Nacionalna kuhinja

Zrenjaninska štrudla sa sirom

Zrenjanin je najveći grad našeg dela Banata i njegova nezvanična prestonica. Nekadašnji Veliki Bečkerek i Petrograd odlikuje se velikom izmešanošću stanovništva, pa je tako i najbolji…

Tikvice punjene pečurkama

Tikvice pružaju bezbroj kulinarskih mogućnosti, lako se pripremaju, a veoma su zdrave. Evo jednog odličnog recepta za njihovo punjenje. Potrebno je: 1,2 kg tikvica100 ml…

Vlaška pita sa grožđem

Homoljski kraj je poznat po izvanrednoj vlaškoj kuhinji. Ovo je jedan od tradicionalnih recepata domaćica iz istočne Srbije, odličan dezert. Potrebno je: 600 g kora…

Azanjska pogača

Čuvena Azanjska stara pogača važi za najukusniju u Srbiji. Zbog nje se prevaljuju kilometri iz dalekih zemalja, a poneko parče se uvek nađe u džepu…

Pirotske tatlije

Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara,…

Inđijske šnenokle

Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, nalazi se Inđija,…
Pretplatite se na RSS feed
  • 1
  • 2
  • 3

Bela rada - lepa i lekovita

Bela rada - lepa i lekovita

Krasuljak, bela rada ili belka (Bellis perennis) je višegodišnja zeljasta ukrasna i lekovita biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Ostali narodni nazivi su: tratinčica, trajni krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka, krsnica...

Zrenjaninska štrudla sa sirom

Zrenjaninska štrudla sa sirom

Zrenjanin je najveći grad našeg dela Banata i njegova nezvanična prestonica. Nekadašnji Veliki Bečkerek i Petrograd odlikuje se velikom izmešanošću stanovništva, pa je tako i najbolji reprezent celokupnog bogatstva banat...

Ljupka i uvek moderna - paž fr…

Ljupka i uvek moderna - paž frizura

Paž je frizura koja je sigurno najzastupljenija i retko ko nije nosio neku formu ove frizure. I nije slučajno da je tako-spoj lepe forme frizure i načina na koji ona prezentuje boju i teksturu kose u kombinaciji sa dobrim rezultat...

Tikvice punjene pečurkama

Tikvice punjene pečurkama

Tikvice pružaju bezbroj kulinarskih mogućnosti, lako se pripremaju, a veoma su zdrave. Evo jednog odličnog recepta za njihovo punjenje. Potrebno je: 1,2 kg tikvica100 ml ulja250 g pečuraka1 glavica crnog luka1 veza peršuna120 g ...

Vlaška pita sa grožđem

Vlaška  pita sa grožđem

Homoljski kraj je poznat po izvanrednoj vlaškoj kuhinji. Ovo je jedan od tradicionalnih recepata domaćica iz istočne Srbije, odličan dezert. Potrebno je: 600 g kora za pitu100 g suvih kajsija80 g suvog grožđa60 g suvih šljiva200...

Neodoljivi kolačići iz Sombora…

Neodoljivi kolačići iz Sombora - abesinci

Sombor, na severozapadu naše zemlje, sigurno je jedan od najlepših gradova Srbije. Poznat po prelepim parkovima, fijakerima, ali i gurmanskim specijalitetima. Tradicija somborskih jela je viševekovna, a jedan od starinskih recepat...

Kućni ljubimci za zdravje dece…

Kućni ljubimci za zdravje dece i odraslih

Svi znamo da ljubimci pružaju vernu ljubav i privrženost. Ali jeste li znali da niz istraživanja provedenih unazad nekoliko godina   pokazuju da osobe koje poseduju kućne ljubimce profitiraju i na zdravstvenom planu? Ljubimac...

Belopalanački kačamak sa sirom…

Belopalanački kačamak sa sirom i vrtkom

Južno od Svrljiga stižemo do Pirotskog okruga i Bele Palanke, gradića koji sa ponosom ističe veliki broj obrazovanih ljudi koji su iz njega potekli i agilnim predstavnicama udruženja „Miris zavičaja", koji čuvaju i promo...

Zumbul - cvet opojnog mirisa

Zumbul - cvet opojnog mirisa

Mirišljavi zumbul je poreklom iz Anadolije i srednje Azije, gde se i danas može pronaći kao samonikla biljka. U Evropi se gaji od vremena starih Grka i Rimljana, o čemu svedoče dela Homera i Vergilija, u kojima su pomenuti ovi zvo...

KLIKNITE OVDE I LAJKUJTE NAS