Hrana i piće

Jabuka, po svom značaju, kako od davnina, tako i danas, zauzima važno mesto među voćkama, naročito u Srbiji, gde su se oduvek gajile autohtone sorte,…
Autohtone sorte voća su srpsko nacionalno blago. U mnogim krajevima Srbije se uzgajaju i dan danas čuvene sorte, a jedna od njih je i trešnja…
Nekada su olujni banatski vetrovi razvejavali deliblatski pesak po čitavoj Panoniji. Zahvaljujući planskom pošumljavanju epskih razmera, koje je otpočelo još u 19. veku, danas ovde rastu guste…
Jabuke, kojima Srbija vekovima obiluje, kroz autohtone vrste u voćnjacima, je voće, za koje kažu da je direktno iz raja izašlo. Prema predanju onaj ko…
Ljudi iz Homolja veruju da je pčela stara koliko i sam ljudski rod. Oko pčele ispleli su čitav sistem verovanja i ritualnog ponašanja koje je…
Krstovača-"Daspićanka" je veoma stara odomaćena sorta, smatra se da je poreklom sa srednjeg istoka. Prvi put je okalemljena 1840. godine u selu Daspići kod Berana,…

Vino Hilandara

Obnova starog i sadnja novog vinograda na polju Svetog Save, na kojem je nekad i postojao vinograd, bio je veliki, ozbiljan posao za bratstvo manastira…
Ovo mirisno voće u prošlim vremenima krasilo je ormane soba koje se zimi nisu grejale.Svojim izdašnim mirisom oplemenjivale su prostorije u kojima se boravilo ili…
Srbija je oduvek bila poznata po proizvodnji šljiva, a nekada je bila i rekorder po proizvodnji u svetu. Nezamisliv je bilo koji kraj Srbije bez…
U Kosjeriću i okolini postoji veliki broj autentičnih jela, skromnih i jednostavnih koja se tradicionalno pripremaju. Sigurno, jedan od najstarijih napitaka koji krepi i osvežava…
Pčelinjak u manastirskoj šumi na 14 hektara, idealno smešten u samoj blizini koviljskog rita, daruje proizvode kojima se raduju i monasi i brojni zaljubljenici u…
Kupinovo vino ima visoku hranljivu i lekovitu vrednost kako za zdrav,tako i za bolestan organizam.Odlikuje se blagim,prepoznatljivim mirisom i vrlo prijatnim ukusom. Sadrži 4% alkohola…
Strana 3 od 15
20/04/2014 0 comment

Jagnjetinu za Vaskrs možete da spremite na ovaj način, topi se u ustima izvandrednog je ukusa i mirisa. Potrebno je: -jagnjeceg mesa, od plećke, isečenog na kocke 750 gr- brašna 3 kašike- so i biber- belog luka, izgnječenog 2 čena- ulja za prženje 2-3 ...

23/03/2020 0 comment

 Dobro poznati zlatarski med, poreklom sa planinskih cvetnih livada i pašnjaka, prožet je visokokvalitetnim sastojcima. S obzirom i na jačinu ...

16/09/2020 0 comment

Katarina Popović Midžina (1828. - 1902.) je bila spisateljica i autorka poznatog kuvara, objavljenog 1878. godine.Potiče iz ugledne porodice ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

09/09/2020 0 comment

Voćna sadnica kruške Kaluđerka je veoma stara sorta koja se uzgaja u Srbiji. Rađa krupne plodove težine 180 do 250 g. Plodovi imaju tipičan ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!