Hrana i piće

Karakačani su mleko prerađivali u sir manur,upravo su oni proizvodnju sira i tehnologiju preneli u staroplaninske krajeve još krajem 18. i početkom 19.veka.Danas u Srbiji…
Konačno je pao prvi, januarski sneg. Da se zagrejete u hladnim danima, ništa lepše od tople čokolade.Ova je posebno ukusna i kemasta. Uživajte! 200ml mleka,200ml…
Sok od sveže svekle, šargarepe i jabuke je prava riznica vitamina i gvožđa. Cvekla daje predivnu boju, a šargarepa, jabuka i limun ukus. Dodajte i…
Punč, aromatično piće je stiglo čak iz Indije došao preko engleskih moreplovaca u 16. veku. Novi ukus nije se dugo pripreman po izvornoj recepturi od…
Majčina dušica je lekovita, začinska, mirisna i medonosna biljka. Majčina dušica je omiljeni lek ne samo u narodnoj nego i u naučnoj medicini se vekovima…
Ruzmarin je još jedan veliki dar prirode. Latinski naziv za ovu lekovitu biljku je Rosmarinus officinalis a njegov najvažniji sastojak je etarsko ulje, u čiji…
Ovaj izuzetno  zdrav topli napitak u zimskim danima će vas svakako okrepiti, kombinacija aroma i ukusa je fantastična! Potrebno je: 1.5 l vode500 ml ne…
Nastanak ove rase vezuje se za 1833. godinu, kada je knez Miloš Obrenović poklonio svinju Šumadinku, našu staru rasu mađarskom grofu Jožefu Palatinušu, a ovaj…
Ako je matica kraljica u pčelionjem društvu onda je matična mleč kraljica u prirodnoj zdravoj hrani. Proizvode je mlade pčele od 5-15 dana i njom…
Ovo je zimski napitak koji će vas opustiti i ulepšati raspoloženje, jednostavna priprema, a miris i ukus će vas osvojiti! Sastojci: - 2 kašičice nes…
U Crnoj Gori cuven i na dobrom glasu, uporedo sa Durmitorskim, Njeguskim, Kuckim, Kolasinskim i ostalim sirevima. Najbolji je kad "sazri", tj. kad je stari...…
Ako su orhideje kraljice među biljkama, bosiljak je svakako kavaljer među damama – kralj! Naime,njegovo ime dolazi od grčke riječi basileus što znači kralj, i…
Strana 8 od 15
11/08/2014 0 comment

Tako lagana, jednostavna i ukusna torta, brzo se sprema, a još brže služi, idealna letnja poslastica LEDENI BREG. Potrebno je: -plazma keksa 500 gr- mleka 1/2 litre- pudinga od vanile (moze bilo koji) 2- kasika secera 7- margarin 1- malo mleka za ...

28/08/2019 0 comment

Kozji sir Gorski stiže nam sa obronaka Fruške Gore, iz sela Jazak. Proizvodi se od 100% kozjeg mleka, bez dodavanja kravljeg mleka, aditiva, ...

10/09/2019 0 comment

Suve šljive su simol Šumadije, a slanina je prisutna u mnogim specijalitetima srpske kuhinje. Ovaj način kombinovanja je poznat ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

11/09/2019 0 comment

Tamjanika, temjanika ili tamnjanika samo su neki od lokalnih naziva za belu sortu koja se smatra najperspektivnijom u smislu izgradnje snažnog ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!