fbpx

KOZJAK - stari kozji sir,vrhunski kvalitet i domaća izrada gazdinstva Aleksić

KOZJAK - stari kozji sir,vrhunski kvalitet i domaća izrada gazdinstva Aleksić

U vremenu kada se većina hrane proizvodi na industrijski način, gazdinstvo Aleksić iz Ranilovića ispod ima drugačiji koncept, male količine ručno rađenog, zanatskog sira i proizvoda, napravljenih od mleka sopstvenih koza. Proizvodi namenjeni gurmanima i poznavaocima ne zasnivaju se na kompromisu i nisu namenjeni onima čiji pogled prvo pada na cenu.

Kvalitet, i domaćinska izrada, odnos poštovanja prema prirodi, životinjama, melku i na kraju konačnom proizvodu za nas su jedino merilo, iz koga proizilazi i zadovoljstvo svih koji ove proizvode koriste.

U živopisnom ambientu šumadijske prirode, na južnim obroncima Kosmaja, udaljeni od saobraćaja i asfaltnog puta, u uzgajamo rasne koze na zdrav i prirodan način. Zdrav život životinja je bitan, od prostora u štali, preko prirodnog svetla do hrane koju sami proizvode, vodeći računa o njenoj raznovrsti , bilo da je reč o paši, brstu ili o korovima lekovitih svojstava. Upravo je raznolikost kozije ishrane jedan od razloga zašto je kozje mleko zdravo, dok u isto vreme sirevima daje posebne note i šmek koji nije prisutan u masovnoj proizvodnji.

koze aleksic

Ovakav pristup nosi sa sobom cenu, ali od lošeg mleka ne pravi se dobar sir, a ovaj sir je namenjen onima koji se razumeju i pažljivo biraju šta jedu. Oni znaju da mnogo ne znači isto što i dobro. Sir koji Aleksići prave je ručni rad, a svaki kotur je svojevrsni unikat. Stari kozari kažu da treba imati onoliko koza koliko po imence možeš da zapamtiš. Slično važi i za sir koji prave. Od prvog ručnog sečenja gruša, do trenutka kad napusti gazdinstvo, on zahteva stalnu brigu i pažnju majstora, ono što se u svetu artizan sireva naziva negom. To je koncept u kome nema prečica. Za one koji u njega veruju, nagrada će doći u obliku složenosti snažnog ukusa i nota koje jednostavno ne mogu sići sa fabričke trake.
U potrazi za tim ukusom i iskustvom koje vam danas donosi, razmenjivali su stara znanja, recepture sireva i priče iz drevnih vremena. Posebnost i specifičnost koju nose artizan sirevi je nešto što dolazi mukotrpno, i s vremenom.

KOZJAK

Stari, punomasni kozji sir, rafinisanog ukusa. Ovaj delikatesni sir zaštićene porodične recepture, plod je dugogodišnje razrade starih postupaka spravljanja. Namenjen je ljubiteljima dobre hrane i uživanja koje sa sobom nose zanatski proizvodi. Poznavaoci će u pounoći njegovog ukusa prepoznati mediteranske note, koje uz dobar izbor vina bude duh starih vremena.

kozjak sir unutrasnja 3
Iako ga je moguće jesti direktno iz frižidera, najbolje je da ga izvadite i držite na sobnoj temperaturi najmanje 12 časova pre upotrebe, da bi došlo do oslobađanja svih komponenti ukusa. Oni skloni potpunom zadovoljstvu, neka umesto vina isprobaju dobitnu kombinaciju sa belim grožđem. Kora je jestiva, ali manje hrabri je mogu odstraniti nožem.

kozjak vino

 

Podeli ovu vest

17/11/2013 0 comment

Lešnik se koristio od davnina kao sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Verovalo se da je to plod mudrosti i znanja. Kada bi lešnici bogato rodili, verovalo se da predstoji duga i hladna zima, te da će se naredne godine roditi mnogo dece. Lešnici su korišćeni i ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti