fbpx

U Republici Srpskoj pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14.veka

U Republici Srpskoj pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14.veka

Arheolozi Zavičajnog muzeja iz Gradiške, tragajući za srpskim svetinjama, manastirima i crkvama, na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice u Kozarskoj Dubici pronašli su ostatke manastirišta Đurđevac, za koje se pretpostavlja da datiraju iz 14. veka.

"Danas je završeno probno arheološko istraživanje koje je dalo pozitivne rezultate. Pronađen je oltar i veliki broj značajnog arheološkog materijala", rekao je arheolg Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujnović.

On je dodao da se pretpostavlja da je manastir prvi put srušen 1538. godine u turskoj najezdi, te da je kasnije obnovljen, ali da je konačni krah doživio krajem 18. veka za vreme dubičkih ratova između Austrije i Turske.

"Interesantna je arhitektonska osnova, istražili smo oltarski deo koji je petostran, odnosno ima stubove sa pet strana iz funkcionalnih i dekorativnih razloga i taj stil se dovodi u vezu sa periodom vladavine kralja Milutina", naveo je Vujnović.

Očekuje se da se u avgustu nastavi sistematsko arheološko istraživanje, a nakon toga rekonstrukcija i konzervacija kako bi nalazište postalo kulturno-istorijski spomenik.

Lokaciju u Krivoj Rijeci danas je obišao načelnik opštine Mile Zlojutro, koji je naglasio da će konačni radovi i izgradnja novih objekata svakako doprineti razvoju ovog kraja.

Potpredsednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Nenad Ličanin izjavio je da arheološko istraživanje i otkriće u Knežici doprinosi dokazivanju istorije.

Profesor srpskog jezika i književnosti na banjalučkom Univerzitetu Mladenko Sadžak, koji je pre godinu i po dana počeo pisati monografiju o manastiru Moštanica, takođe je prisustvovao prvim otkopavanjima manastira Đurđevac. On je podsetio da su manastiri u srednjem veku dobijali imena po nazivima potoka i reka iz okruženja.

"Očekujemo ove jeseni nova saznanja o manastiru Moštanica. Deo materijala je već pronađen, a ostaje da se pretraži još nekoliko arhiva, od kojih su najbitnije u Istanbulu i Bursi, gde bi se mogli naći podaci o obnovi, kroz istoriju porušenih manastira, ne samo Moštanica, nego i drugih", rekao je Sadžak.

Podeli ovu vest

21/04/2015 0 comment

U zgradi gde se nalazila kafana "Tri lista duvana"; na prvom spratu, desio se prvi telefonski razgovor u Beogradu. To istorijsko "alo", izrečeno je  14. marta 1883. godine. Dakle, samo sedam godina posle Belovog pronalaska čudesne sprave pomoću koje se "govori na daleko". Čovek koji je pokušao da za ovo korisno sredstvo zainteresuje ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti