fbpx

Počeo festival - SUPERHEROJI NAUKE

Počeo festival - SUPERHEROJI NAUKE

Regionalni Festival nauke pod sloganom "Superheroji nauke" otvoren je u bivšoj robnoj kući "Kluz" i trajaće naredna četiri dana na još tri lokacije u Beogradu, a program će izvoditi preko 600 učesnika.

Direktorka centra za promociju nauke Aleksandra Drecun kazala je da će se festival održati i u Studentskom kulturnom centru, galeriji Narodne banke Srbije i bivšem Eurosalonu.

"Ove godine Festival nauke ima jedan tematski prikaz, želimo da ukažemo na Godinu vode, a posetioci će imati prilku da vide koliko je vode potrebno da se napravi jedna časa soka, koliko se vode potroši da se proizvedu jedne cipele i time želimo da skrenemo pažnju ljudima da ne troše previše vode", kazala je Drecun.

Prema njenim rečima,na festivalu se mogu sresti naučnici i istraživači, a mogu se videti i eksponati Geografskog instituta.

"Moći ćete da bukvalno napravite planinu, more, da definišete neka geografska područija, moći ćete da vidite kako se prostire svetlost, a sve su to stvari koje podstiču na razmišljanje", rekla je Drecun.

Ona je kazala, da je festival izuzetna prilika da se pre svega mladi ljudi inspirišu da na jedan interaktivan način upoznaju nauku.

"U eri katastrofalnih rezultata na školskim testovima, u eri opšteg beznađa kada ni roditelji ne znaju kako da posavetuju svoju decu dobro je da postoje ovakvi festivali koji pokazuju neke vrednosti koje će kod nas neminovno biti jako važne", kazala je Drecun.

Biohemičar i učesnik festivala Luka Mihajlović rekao je da je ove godine festival organizovan sa više eksponata i učesnika nego bilo koje godine do sada.

"Ove godine smo pokušali da ukažemo na stanje nauke u Srbiji, u smislu da su svi naučnici naši 'superheroji' jer su ostali ovde da se bore koliko mogu za nauku", rekao je Mihajlović.

Prošle godine je ovaj festival posetilo 27.000 ljudi, a ove godine će prva dva festivalska dana biti posvećena školskim posetama.

Podeli ovu vest

25/08/2014 0 comment

Festival humora NUŠIĆIJADA u Ivanjici, održaće se  u periodu od 29. do 31. avgusta. Obeležiće su ga, kao i u prethodne četiri godine, kvalitetni sadržaji i izvođači, ali i veliki jubileji – 5 godina obnovljenog festival i 150 godina od rođenja Branislava Nušića. Radni naziv festivala u 2014. godini biće „150 godina Nušića i nušićevskog i 5 ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti