fbpx

Anđela Jovanović - mlada glumica u filmu "Doba Dunđerskih"

Anđela Jovanović - mlada glumica u filmu "Doba Dunđerskih"

Da nije bilo Lenke Dunđerski, ne bi bilo ni pesme Santa Maria della Salute. Da nije bilo snažne i neostvarene ljubavi lepe,obrazovane, ugledne devojke i pesnika Laze Kostića, iz njegovog pera ne bi nastala jedna od najlepših srpskih pesama. Da nije dobila ponudu da u filmu "Doba Dunđerskih" zaigra Lenku, Anđela Jovanović možda ne bi saznala koliko je velika bila njena junakinja.

andjela jovanovic 1

Znala sam samo da je bila inspiracija Lazi Kostiću za pesmu Santa Maria della Salute. Kada me je reditelj Marko Marinković pozvao i ponudio mi ulogu, odmah sam pročitala sve što sam mogla da pronađem o Lenki. Osvojila me je. Oduševilo me je saznanje da je bila izuzetno obrazovana, da je govorila više jezika, divno svirala klavir i pevala, izvrsno jahala, da je bila veliki dobrotvor i da je baš ona zaslužna za izgradnju Srpskog narodnog pozorišta - kaže mlada glumica, ne krijući da joj je zbog svega što je saznala, Lenka postala veoma draga i bliska.

Snimajući igrano-dokumentarni film o vojvođanskoj porodici Dunđerski, čiji je scenario napisao Pero Zubac, Anđela kaže da je postala veliki poštovalac Lenkine ličnosti. Osećala je, dodaje, i odgovornost i zadovoljstvo dok je oživljavala lik jedne tako značajne ličnosti.

* Koliko vam je to i laskalo?

- Naravno da mi je laskalo. Bila sam mnogo srećna što mi je ukazana takva prilika, to se desi jednom u životu, a možda ni tad. Drago mi je i što sam radila sa rediteljem s kojim sam već sarađivala.

* Kako je bilo zaploviti u tu epohu, obući kostim iz 19. veka?

- Bilo je veoma zanimljivo i neobično pošto sam se s tim susrela prvi put, ali moram da priznam da sam mnogo uživala. Tome su doprineli divni kostimografi i šminkeri koji su to fantastično dočarali, tako da sam se osećala kao da sam tokom snimanja živela u 19. veku.
* Glumačko iskustvo vam nije strano. Igrali ste u serijama "Moj rođak sa sela", "Totalno novi talas", "Zauvek mlad", ali ovo je, ipak, druga epoha. Šta ste sada shvatili - šta vam više prija, šta vam je izazovnije?

- Svako iskustvo je izazovno samo po sebi. Mislim da glumac ne bi trebalo da se ograničava na jedno ili drugo, već da je spreman da se upusti u svaki glumački izazov. Uživam u svakom projektu, jer je iskustvo najdragocenije i uvek imam priliku da naučim nešto novo. Za potrebe snimanja "Doba Dunđerskih" sam, recimo, naučila da jašem.

* Da li vam je uloga u filmu "Zduhač znači avantura" otvorila neka nova vrata?

- Svaka uloga je preporuka za neku novu priliku. Svaka uloga je šansa, a na nama je kako ćemo da je iskoristimo.

* Šta je danas imperativ za jednu mladu glumicu koja želi da se posveti fakultetu, ali istovremeno i da igra?

- Dobra organizacija i razumevanje profesora. Dragan Petrović, moj profesor glume, uvek je bio velika podrška svojim studentima i omogućava nam da uskladimo obaveze na fakultetu sa obavezama van fakulteta. Pomaže nam da napravimo pravi izbor, šta je dobro za nas da prihvatimo, a šta ne, što je veoma važno za mladog glumca.

* Koliko uspevate da se posvetite svom velikom talentu - muzici? Da li je uopšte postojala solucija da nakon završene srednje muzičke škole nastavite u tom pravcu?
Nažalost, veoma malo mogu da se bavim muzikom. Posvećujem joj se tako što se posle napornog dana opuštam uz dobru i kvalitetnu muziku. Ipak, zahvaljujući predmetu koji imamo na fakultetu, Tehnika glasa, imam priliku da pevam i tako razvijam svoje glasovne mogućnosti. I u tome uživam.

* Znamo da su vaše današnje kolege, majka (Branka Pujić) i otac (Dragan Jovanović), navijale da se opredelite za neku drugu, lakšu i ozbiljniju profesiju. Da li su uopšte imali pravo glasa ili je vaša odluka doneta davnih dana?

- Imali su pravo glasa, ali njihovi glasovi nisu usvojeni. Da, oni nisu želeli da se bavim glumom, ali sam ja to mnogo želela. I bila sam uporna i istrajna u ostvarenju te želje. Uspela sam da ih ubedim.

* S kim ste vežbali za prijemni na FDU?

- Išla sam u MAB studio, tu sam imala divne pedagoge, pa se u meni još više probudila želja za glumom.

* Vaša majka je rekla da glumački hleb ima sedam kora. Koje ste vi do sada okusili?

- Za mene je to jedan veliki hleb, koji tek treba okusiti, a mora se jesti mrvicu po mrvicu.

* S kim je lepše igrati, sa mamom ili sa tatom?

- Mislila sam da će mi biti čudno da igram i sa mamom i sa tatom, ali su oni uspeli potpuno da odvoje poslovno od privatnog. Na snimanju sam osećala da su mi oni kolege, a ne roditelji. To me je zaista oduševilo, jer sam zahvaljujući njihovim potezima i odnosu na setu shvatila šta znači biti profesionalac.

Razgovarala:Tatjana Loš

Podeli ovu vest

05/07/2022 0 comment

U Ustanovi kulture gradske opštine Stari Grad „Parobrod“ u Beogradu biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Tara planina bogova“. Autor fotografija je Biljana Mihajlović, a izložbu su podržali i omogućili Nacionalni park „Tara“ i Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta. Na izložbi koja se otvara u sredu, 06. jula u 18.00 časova ...

08/08/2022 0 comment

Da li ste nekada čuli za tain? Ili ste ga možda prosto videli na policama marketa pa vam je njegovo ime bilo potpuno nepoznato? Tain je specifičan ...

03/09/2022 0 comment

U jednoj od godina obeležavanja, ostao je zapis: „Stefan Nemanjić podigao je hram, a hram je podigao zemlju i rijeku i ljude – nas: one nekadašnje, ...

04/09/2022 0 comment

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija „Maglič fest“ zbog nepristupačnosti istoimene tvrđave u Ibarskoj klisuri biće održana u nedelju na ...

21/09/2022 0 comment

Praznik kojim se slavi dolazak na svet Presvete Bogorodice, i koji spada u red najvećih Crkvenih praznika, u narodu se praznuje pod nazivom Mala ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti