fbpx

Kragujevačka noć muzeja

Kragujevačka noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja 2014. godine, biće održana u Srbiji 7. juna, po jedanaesti put. Ova manifestacija, prvobitno zakazana za 17. maj, odložena je, i tog datuma građani su prikupljali pomoć za nastradale u poplavama, koje su sredinom maja zadesile Srbiju. Programi povodom ovogodišnje Noći muzeja biće održani u preko 50 gradova i opština Srbije.

U Kragujevcu se ova manifestacija održava po sedmi put, a zbog odlaganja datuma došlo je i do pojedinih izmena u programu. Zainteresovani tokom večeri i noći mogu da posete 9 lokacija, na kojima će im biti dostupno 20 programa, već postojećih ili novih. Programi u Kragujevcu:

Galerija Rima (Branka Radičevića 20), za potrebe programa Noći muzeja produžava trajanje izložbe akademskog slikara, profesora i dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu akademika Stojana Ćelića, za koga se smatra da je bio i akter i tumač svog vremena u oblasti likovne teorije. Izloženi su njegovi radovi iz privatnih kolekcija, nastali od pedesetih godina XX veka, pa do kraja umetnikovog života, 1992. godine.

U Galeriji Mostovi Balkana (Kralja Petra I br. 6), predstavlja se slikar Mišo Filipovac, član ULUS-a, stručni savetnik na kragujevačkom FILUM-u, čija je samostalna izložba crteža "Skupovi" otvorena u četvrtak, 5. juna u 18h, pa je ova postavka uključena i u program Noći muzeja.

Spomen muzej "21. oktobar" (Desankin venac bb, Šumarice) predstaviće jednu novu izložbu i dve stalne postavke. U holu, na donjem nivou muzeja, postavljena je izložba "U veri", odnosno nova kolekcija nakita Slavoljuba Galića Đanija, inspirisana srednjevekovnim relikvijama, a posebno stilizovanim krstovima. Nakit je modernih formi, a napravljen je u kombinaciji srebra i zlata.U nastavku donjeg nivoa je ciklus slika "Kragujevac 1941", legat Petra Lubarde, a na gornjem nivou Muzeja je multimedijalna izložba o Kragujevačkoj tragediji 21. oktobra 1941. godine.

Muzej "Stara livnica" (Trg topolivaca 4), uz svoju stalnu postavku, koja govori o istorijskoj, umetničkoj i industrijskoj baštini Vojnotehničkog zavoda i Kragujevca, otvara izložbu dokumenata Istorijskog arhiva Šumadije, koja govore o generalu Jovanu Belimarkoviću, vojskovođi, profesoru Artiljerijske škole, upravniku Topolivnice, ministru, predsedniku Senata. Muzej će 7. juna biti otvoren za posetioce od 18h do 24h.

Studentski kulturni centar (Radoja Domanovića 12) u svojoj galeriji predstavlja izložbu „Format Mali 2014". To je putujuća izložba 53 autora koji predstavljaju isti broj radova malog formata, urađenih u različitim tehnikama i sa različitim slikarskim prilazima. Ova izložba, već osmu godinu, kreće iz Užica na put po Srbiji, gde će je videti ljubitelji umetnosti u preko 20 gradaova. Galerija će biti otvorena od 18 do 24 h.

Dom omladine (Branka Radičevića 1) će publici predstaviti izložbu "Figuracija vs. apstrakcija" mladih umetnica Ane Ivanović i Tijane Gogić, čija je zajednička crta traženje uporišta u realnom svetu, ali se njih dve razlikuju u kasnijim razvijanjima tih uticaja okoline. Dom omladine predstavlja iste večeri i program "Galerija na galeriji", koji je privremena intervencija u prostoru, odnosno na fasadi zgrade Doma omladine. Idejni tvorac ove izložbe je Danijela Rupić.Ovogidišnji program u okviru Noći muzeja u Domu omladine, deo je projekta „Regionalni festival urbane kulture Šumadija 2014." koji organizuju NVO „MillenniuM" i Neformalna umetnička grupa „ZiD" iz Kragujevca, u partnerstvu sa Domom omladine Kragujevac i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Galerija "ART" (Branka Radičevića 20) tradicionalno predstavlja radove nastale na likovnoj koloniji Buljarica XI (jun 2013) i XII (septembar 2013). Posetioci će moći da vide slike trinaestoro eminentnih slikara iz Srbije, a kao uspomenu će dobiti manju reprodukciju izloženih radova, po izboru, što je takođe tradicija učešća galerije "ART" u Noći muzeja.
Prva kragujevačka gimnazija i Đački parlament (Daničićeva 1, Đački trg) učestvuju sa nekoliko programa, u terminu od 18h do 02h. U holu Gimnazije, koja je i sama istorijski spomenik, biće izložena kolekcija umetničkih dela koja su u njenom vlasništvu. Spomen učionica na spratu, biće takođe otvorena za posetioce, a na putu do nje oni će moći da vide na zidovima hodnika i fotografije znamenitih ličnosti, koje su životom ili radom vezane za Kragujevac i gimnaziju. Ispred gimnazije biće postavljeno platno na kojem će učenici oslikavati glavne simbole "Prošlosti u jednoj noći". Program upotpunjuju i akcija "Ptičica", foto konkurs, baletski performans, program za decu, a u večernjem terminu je i koncert benda "Trag" i Lazara Ćirkovića. Ovaj šesnaestogodišnji učenik drugog razreda Prve kragujevačke Gimnazije, osvojio je nedavno u Nišu drugu nagradu na republičkom takmičenju za frankofonu pesmu, a pre toga je bio prvi i u regionu. Svojim sugrađanima je poznat i po organizovanju dva humanitarna koncerta.

Univerzitetska galerija (Jovana Cvijića bb, Univerzitet), u terminu od 19h do 23h, predstavlja izložbu pod nazivom „Kletve i klevete, maslačak i sekire", koja prikazuje fotografije i eksponate, nastale prilikom rada na monografiji „Planinsko ostrvo Šumadije". Autori su mr Milan Aleksić i slikar i grafički dizajner Vidan Papić, redovni profesori Filološko umetničkog fakulteta.

U Noći muzeja ulaz se u Kragujevcu ne naplaćuje.

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" neće imati program u novom terminu Noći muzeja, a za prethodni datum planirana izložba retkih knjižnih eksponata iz Muzeja knjige Viktora Lazića odlaže se do jeseni.

Kragujevački Narodni muzej takođe ne učestvuje 7. juna u programu Noći muzeja, a postojeće izložbeu Konaku kneza Mihaila, Umetničkoj galeriji, zdanju Stare skupštine i Malom likovnom salonu zainteresovani mogu da pogledaju 7. i 8. juna u terminu od 10 do 14 sati.

Tekst: Slavica Jovanović GTO

Podeli ovu vest

08/01/2014 0 comment

PLANINARSKI KLUB POBEDA ORGANIZUJE UČEŠĆE NA 30. BOŽIĆNI USPON NA RTANJ.Polazak je 11.januara 2014. u 9,15 sa podnožja planine. Ovaj planinarski cilj je vesnik uspešne godine za planinare, zimska čarolija na jednoj od najlepših planina Srbije. Dužina staze je oko 13 km, visina koju treba savladati pri usponu je oko 970 м.13.00-14.00 ...

11/11/2022 0 comment

Srpska vojska je pod komandom Stepe Stepanovića u Cerskoj bici do nogu potukla nadmoćniju austro-ugrasku armiju kod sela Tekeriša, a čuveni ...

01/11/2022 0 comment

Crkva posvećena Bogojavljenju podignuta 1281.god. To je zadužbina monaha Davida, Vukanovog sina, a Nemanjinog unuka. To je jedan od retkih spomenika ...

12/10/2022 0 comment

Predstava “Knjiga o Milutinu” Zvezdara teatra biće izvedena  pred publikom  u Jošaničkoj banji  12.oktobra u 18.časova u Domu kulture ...

01/11/2022 0 comment

Što zima pre počne da besni, to pre izbesni. Novembar jed pretposlednji mesec u godini. Vreme je da počne slavlje. U grudenu, kako se nekad zvao ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti