fbpx

Ljubičevske konjičke igre mogu da počnu

Ljubičevske konjičke igre mogu da počnu

Tradicionalna turističko-sportska manifestacija ¨Ljubičevske konjičke igre¨ od 1964. održava se svake godine prve sedmice odnosno vikenda u septembru.

Tih dana Požarevac i njegova okolina postaju centar konjičkog sporta i konjičkih veština. Ljubičevske konjičke igre počivaju na tradiciji ergele Ljubičevo koja je jedna od najstarijih ergela u Srbiji. Oaza mira i tišine", kako česti posetioci nazivaju ergelu, osnovao je knjaz Miloš Obrenović 1853. i "na pašnjacima kraj Velike Morave uzgajao najbolje konje, a u stoletnim hrastovim šumama pripremao svinje za Beč i Peštu." Uvek je srpski narod u tradiciji i predanjima gajio veliko poštovanje i ljubav prema konjima. Tu ljubav je pokazao i Mihailo Obrenović koji je, između ostalog, kao svoj legat srpskome narodu zaveštao i ergelu u Ljubićevu.

ljubicevo igre

Posetiocima se pruža organizovano razgledanje ergele, prikaz detalja iz programa Igara -Ljubičevski višeboj, vožnja fijakerom, upoznavanje i razgledanje trofejne sale, obilazak spomenika koji je podignut u znak uspeha grla Ljubičevca. Naime, Ljubičevac je 1974. godine osvojio pobedu u sve tri klasne trke i triplu krunu.

Prve konjičke trke na hipodromu u Požarevcu, izgrađenom 1892. godine na oko 50 hektara održane su 06. maja 1893. godine. Na programu su bile Zemljoradnička trka,Varoška trka, Podoficirska trka i Pobedna zemljoradnička trka. Učestvovalo je 60 grla vlasnika iz Požarevca,Velikog Gradišta, Kasidola, Šapina i Velikog Crnića. Nagrade za pobednike iznosile su od 20 do 300 dinara. Posle 17 godina, utemeljena je i danas postojeća trka za dvogoda grla „Kostolac" na inicijativu industrijalaca Đorđa Vajferta, suvlasnika rudnika Kostolac, koji je za nagradni fond obezbedio 20.000 tadašnjih dinara.

Tribine tadašnjeg hipodroma su bile male i montažne do izgradnje, današjih betonskih. Veliki hipodromi u svetu imaju obavezno šetalište ispred tribina, hipodrom u Požarevcu nema. Izgradnjom tribina blizu galposke staze, posetioci hipodroma u Požarevcu bliže posmatraju sportska takmičenja, a samim tim i uzbuđenje je veće.

Turistička organizacija Požarevca kao nosilac marketing koncepcije Igara, odnosno celokupne organizacije istih, zajedno sa gradom, ergelom Ljubičevo i konjičkim klubom »Knez Mihailo« nastoji da iz godine u godinu dovede što veći broj takmičara i posetilaca iz evropskih zemalja. Promoviše Igre, ne samo zbog sportskog sadržaja, već kao jednu multidisciplinarnu manifestaciju koja uključuje veoma značajan segment ukupne turističke ponude Požarevca. Reč je o običajima, tradiciji, kulturnim sadržajima, svemu onome po čemu nastojimo da steknemo svoj indentitet na međunarodnom turističkom tržištu.
Sadržaj Igara bi mogao grubo da se podeli na ono što se događa drugog i trećeg dana trajanja na hipodromu i na sve što Igrama prethodi.Niz pratećih manifestacija se održavaju na centralnom gradskom trgu i ustanovama u gradu. Organizuju se koncerti estradnih umetnika i grupa različitih muzičkih pravaca, folklornih ansambala, predstave, izložbe, požarevački karneval, sportski događaji, književne večeri,...

Prvog dana Igara, u prepodnevnin časovima, na požarevačkom Hipodromu se održava izložba konja i takmičenje u vožnji zaprega.

Otvaranje Igara, svečanim defileom centralnim gradskim ulicama, u kasnijim poslepodnevnim časovioma, defiluju konjanici-učesnici Igara, kostimirani likovi požarevačke istorije u fijakerima, legionari iz Viminacijuma, najmlađi članovi Konjičkog društva »Knez Mihailo« . Uz dizanje zastave Igara, najbolji u Ljubičevskom višeboju iz prethodne godine, polaže zakletvu da će se časno i pošteno boriti, nadmetati i sportski ponašati za vreme Igara, ujedno predaje sablju kao simbol vitezova, predsedniku Organizacionog odbora Igara koji će tadašnjem vitezu koji pobedi, predati na čuvanje do narednih Igara. »Ljubičevske konjičke igre mogu da počnu« , izgovaraju, odnosno svečano otvaraju počasni gosti.

Nakon toga sledi veliki vatromet. Kasni večernji sati »rezervisani« su za zabavu gledalaca i posetilaca svečanog defila Igara, kada se organizuje koncert jednog ili više estradnih umetnika.

Sportski deo Igara, za pojedine postioce najatraktivniji, izvodi se drugog i trećeg dana na hipodromu. Program obuhvata: Ljubičevski višeboj, Voltižovanje dece, daljinsko jahanje, utakmicu u preslakanju prepona, galopske i kasačke trke.

Ljubičevski višeboj je po originalnosti, lepoti i dinamičnosti jedinstveno nadmetanje hrabrih momaka na odabranim konjima u pet tradicionalnih disciplina.

Gađanje topuzom – zadatak takmičara je da rastojanje od 50 m pređu za najviše pet sekundi i izvrše gađanje topuzom u gong. Topuz se izbacuje zamahivanjem preko glave. Bočno rastojanje takmičara je tri metra.

Gađanje strelom –takmičari rastojanje od 58 m prelaze za maksimalno vreme od 5,5 sekundi i gađaju u postavljenu metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći samo ako vrh strele dodirne i zabode se u metu.

Kurirsko jahanje – takmičari u što kraćem vremenu na rastojanju od 100 m u odlasku i povratku predaju i primaju poruku. Obavezni su da se vrate na konju i sa kurirskom torbicom koja pri odlasku i povratku mora da bude dijagonalno prebačena preko ramena.

Gađanje kopljem – takmičari su obavezni da u ovoj disciplini rastojanje od 50 m pređu za najviše pet sekundi i gađaju u metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći ako vrh koplja ostavi trag ili se zabode u metu.

Seča sabljom – takmičar treba da pređe rastojanje od 68 m za najviše sedam sekundi i izvrši skidanje figure glave sa postolja, seču duleka na postolju, probijanje mete prečnika 30 cm postavljene na tlu. Sablja se drži ispred tela, a seča se vrši odozgo.

U svakoj od disciplina takmičari osvajaju bodove, a poseban sudijski žiri za pobednika proglašava takmičara sa najviše osvojenih bodova. Učesnici višeboja su samo takmičari sa teritorije opštine Požarevac, koji su lični vlasnici konja ili korisnici konja KD"Knez Mihailo" i drugih odgajivača.

Voltižovanje dece – početne vežbe u savlađivanju konjičkih veština -deca stara od 2 do 6 godina ih izvode uz pomoć svojih trenera, a smisao vežbi je u privikavanju na konja, održavanje ravnoteže.

Daljinsko jahanje- U program Igara uvršćen je 2007. godine, predstavlja ispit grla i jahača. Dužina staze koja treba da se pređe iznosi 60 km. Start i cilj trke je na hipodromu.
Utakmica u preskakanju prepona „Požarevac" je disciplina gde svaka srušena prepreka(prepona) prati odbijanje poena. U preskakanju prepona dolazi do izražaja umešnost i strpljenje takmičara u slučaju da konj „neće da sluša".

Galopska trka "Kup Ljubičeva" predstavlja glavnu trku u kojoj startuju najbolja grla gde takmičar jašući grlo velikom brzinom stiže do cilja. U ovom nadmetanju najuspešnije grlo je bio zobnatički „Kazanova" sa četiri trijumfa. Dve trke su posvećene Milivoju Živanoviću i Blagoju Uroševiću, najmlađa dvogoda grla i trogoci vode okršaj u odvojenim trkama „Kostolac" i „Braničevo".

Kasačka trka predstavlja trku u kojoj takmičar vozi grlo upregnuto u sulke. U kasačkom delu programa izdvaja se trka „Knez Mihailo".

Na kraju takmičenja, pobednik višeboja prima pehar, plašt i sablju. Sablja je unikatna, posebno skovana za viteza Ljubičevskih igara i svaki novi pobednik višeboja dobija je od svog prethodnika i s ponosom je čuva do sledećih Ljubičevskih konjičkih igara. Sablja ima ugraviran viteški moto: »Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti.«

Podeli ovu vest

24/12/2013 0 comment

Na potezu Crkvine, u podnožju Pančićevog vrha (2.017 m) na Kopaoniku, nalaze se ostaci crkve Sv. Prokopija, koja, prema rezultatima dosadašnjih arheoloških istraživanja, potiče iz ranog hrišćanstva (4-6. vek). Ovaj prostor je – kako u prošlosti, tako i danas – potpuno nenaseljen, s obzirom na to da se nalazi u samom podnožju najvišeg vrha ...

08/08/2022 0 comment

Da li ste nekada čuli za tain? Ili ste ga možda prosto videli na policama marketa pa vam je njegovo ime bilo potpuno nepoznato? Tain je specifičan ...

22/07/2022 0 comment

Na pola puta između Pirota i Dimitrovgrada, na skretanju ka Pogonovskom manastiru nalazi se selo Sukovo. Osim što Sukovčani imaju privilegiju da se ...

13/08/2022 0 comment

Ove godine „Tamburica fest" će se održati od 18. do 21. avgusta na Trgu slobode, a posetioci će, između ostalog, imati prilike da uživaju u muzici ...

08/08/2022 0 comment

U Azanji ,nekada najvećem selu u Srbiji, kod Smederevske Palankei 08. I 9. avgusta održaće se manifestacija „Dani Azanjske pogače". Ovo je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti