fbpx

Važna pobeda Srbije nad Letonijom,Orlovi u četvrtfinalu!

Važna pobeda Srbije nad Letonijom,Orlovi u četvrtfinalu!

Srbija - Letonija 80:71 ! Izabranici Dude Ivkovića savladali Letoniju u teškom i neizvesnom meču i plasirali se u narednu rundu takmičenja. Krstić najefikasniji sa 25 poena, Janičenoks postigao 18. U ponedeljak poslednji meč u grupi B, protivnik je Crna Gora.

Posle dve uvodne pobede, nad favorizovanom Litvanijom a onda i Bosnom i Hercegovinom, "orlovi" su bolno prizemljeni ubedljivim porazom od Makedonije. Zato su žarko želeli ovaj trijumf, kako bi i pre poslednjeg kola, u kome ih u ponedeljak od 21 čas očekuje duel sa Crnom Gorom, rešili pitanje svog prolaska u drugu fazu. Taj cilj je ispunjen, ne i bez drame. Iako su "orlovi" vodili sa "+17" krajem prve deonice, Letonci su u finišu prišli na samo dva poena zaostatka, ali su ih naši reprezentativci sprečili da dovrše preokret. Ivković je posle nekoliko prilično praznih minuta u igru po prvi put na Eurobasketu ubacio 20-godišnjeg Nemanju Krstića, a onda se odužio pogotkom sa distance iz svog prvog kontakta sa loptom. Skočila je cela klupa "orlova" misleći da je trojka, ali iako su sudije rekle da je mladi član Mega Vizure nagazio liniju, euforično su priveli poluvreme naši reprezentativci, kako zbog koša debitanta, tako i zbog fenomenalne blokade Kalinića, a onda i Nedovićevog iznuđenenog ofanzivnog faula Letonaca.

Ivkovic

Drugo poluvreme je počelo u izjednačenom ritmu oba tima, koja su uspevala da izgrade brojne dobre pozicije za šut, mada ih on i nije baš najbolje služio. Naročito se to odnosilo na naše reprezentativce, koji su davali sve od sebe u odbrani, ali u napadu nisu mogli da pogode čak ni šuteve iz reketa. Letonci su to iskoristili da priđu na 52:49 "običnim" pogotkom i dvema trojama Janičenoksa koji je od početka bio odlično čuvan, a kada je Meiers probio odbranu i položio loptu u koš "orlova" semafor je pokazivao samo 53:51 u korist Srbije.

Ipak, sjajna trojka Bogdanovića, uz sam zvuk sirene na isteku treće deonice, pokrenuli su naše košarkaše, pridružila se tome i trojka Markovića, ali ni Letonci nisu odustajali. Dalekometnom paljbom održavali su mali zaostatak, pa su u 34. minutu bili na samo 63:61 posle Janičenoksovog koša i dodatnog slobodnog bacanja.

Tada su se probudili i naši igrači, ali i naši iznova bučni navijači. Bogdanović je najpre lepo proigrao Katića, Marković je dobrom odbranom oduzeo loptu rivalu i vratio "+6" Srbiji, a onda je Bogdanovićeva trojka donela 72:63 "orlovima", i to tri i po minuta pre kraja. Dramu je produžila minijatura Letonaca za 40-ak sekundi, kada su kaznili dva defanzivna kiksa rivala, postigli pet poena i ponovo uhvatili priključak. A onda je na scenu stupio kapiten Krstić.

Bio je precizan sa penala, dostigavši tako 25 ubačenih poena na ovom meču, a u odbrani se potom bacio na način na koji bi mogle da mu pozavide i akrobate, svakako i svi mladi košarkaši. To osvajanje lopte omogućilo je napad koji je Bjelica okončao za vođstvo od 76:68, sasvim dovoljno za radosno privođenje kraju ovog meča.

Po 11 poena dali su Bjelica i Katić, a u poraženoj ekipi Janičenoks je bio najefikasniji sa 18.

autor: D.Nikolić

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti