fbpx

U čast patrijarha Pavla - gradi se muzej u njegovom rodnom selu Kućanci

U čast patrijarha Pavla - gradi se muzej u njegovom rodnom selu Kućanci

Pet godina od upokojenja patrijarha srpskog Pavla i tri godine od prelaska njegove rodne kuće u slavonskom selu Kućanci u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, Eparhija slavonska i novoizabrani episkop Jovan Ćulibrik planiraju da započnu izgradnju duhovnog centra u patrijarhovom domu i na imanju.

Vladika Jovan je tim povodom nedavno u Kućance poslao svog izaslanika, arhimandrita Pantelejmona, da se upozna sa rodnim mestom patrijarha Pavla, vidi trenutno stanje kuće i imanja i proceni kakve su realne mogućnost da se tu izgradi pravoslavni kompleks.

- Radovi na obnovi Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima se privode kraju - kaže otac Pantelejmon. - Plan i želja je da se od rodne kuće patrijarha Pavla, dodatnih objekata i imanja napravi jedinstven kompleks. Tu bi trebalo da bude osnovan muzej patrijarha Pavla, velika gostoprimnica i trpezarija, sala za skupove i predavanja. Takođe, i konak za prenoćište i prihvat desetina poklonika i posebno dece i đaka, jer se ovde planira organizovanje pravoslavnih dečjih i omladinskih kampova.

rodna kuca patrijarha pavla

Stara rodna kuća je građena od naboja i balvana. Bila je pokrivena belim biber-crepom iz Srbije. I pomoćne zgrade su pravljene od balvana.

- U bašti je Gojko Stojčević (svetovno ime patrijarha Pavla) kao mali čuvao stoku, brao paprike i šljive - opisuju meštani sela Kućanci. - Od tog prvobitnog ambijenta ostao je samo ovaj bunar. Nova kuća je sagrađena 1963. godine, a od devedesetih u njoj su živeli novi vlasnici. Kada je kuća povraćena kupljen je i susedni plac, tako da sada čitavo imanje ima hektar i po.

Ideja da se obnovi patrijarhov dom, ali i porušena Crkva Svetih Petra i Pavla u Kućancima, u kojoj je Gojko Stojčević kršten 1914. godine, stara je desetak godina. Sveštenici SPC u Hrvatskoj su uvereni da rodno selo patrijarha postaje pokloničko mesto mnogim Srbima, i mladim i starim, nešto poput novog Ostroga.

- Ako je neka ličnost u srpskom narodu na početku 21. veka svojim ličnim primerom i životom bila dostojna naših slavnih i svetih predaka, onda je to nesumnjivo patrijarh Pavle - kaže otac Pantelejmon. - Svojim običnim životom svedočio je smisao ljubavi i istinu Božiju, put večnog spasenja, širio smirenoumlje, milosrđe, duhovnost i mudrost. Već je čuven odgovor deteta koje je na pitanje „Ko je ovo?", odgovorilo: „To je patrijarh srpski, gospodin Pavle - budimo ljudi!" U ovom vremenu dezorijentisanosti srpskog naroda on je bio svetlost koja osvetljava put kojim treba svaki Srbin i Srpkinja da koračaju kroz ovaj život i da svoju decu vaspitavaju u tom duhu, kako bismo opstali, napredovali, preobrazili se i vaskrsli.

Da bi se ova duhovna misija ostvarila, po upokojenju patrijarha Pavla osnovan je specijalni fond u koji se prilažu sredstva za izgradnju pravoslavnog muzeja i centra za omladinu i decu.

POKLON
Na kući patrijarha Pavla, pune dve godine posle njegove smrti stajala je tabla sa natpisom „Kuća na prodaju". Kupaca dugo nije bilo. Kada su „Novosti" objavile reportažu o patrijarhovom domu, čačanski biznismen Milija Kostić otkupio je dom pokojnog patrijarha i poklonio ga Eparhiji slavonskoj.

GOJKO STOJČEVIĆ

Patrijarh Pavle rođen je u Kućancima 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević. Rano je ostao bez roditelja. Njegov otac Stevan Stojčević otišao je da radi u SAD, tamo je dobio tuberkulozu i „vratio se kući da umre", kad su dečaku bile tri godine. Iza oca su ostala dva sina - Gojko i Dušan. Posle toga, njihova majka Ana se preudala, rodila tri ćerke, a pri rođenju treće je umrla. Dušan i Gojko su ostali sa babom Dragom i tetkom, najstarijom očevom sestrom. Tetka ih je odgajala zajedno sa svojom ćerkom Agicom. Shvativši da je Gojko „vrlo slabačak", tetka ga je poštedela seoskih poslova i omogućila mu da se školuje. Četvororazrednu osnovnu školu završio je u Kućancima. Leto 1925. proveo je u manastiru Orahovica, pripremajući se za odlazak na nastavak školovanja u Tuzlu i, kasnije, u Sarajevo i Beograd.

Podeli ovu vest

01/07/2020 0 comment

Jul je mesec u kome se sabira glavno,hlebno zrno,po čemu je jul nazvan žitnim mesecom. Po narodnom predanju, sveti Petar je,žanjući i noću pšenicu,palio lile da bi bolje video,pa se u spomen toga do danas očuvalo paljenje lila uoči Petrovdana i Ivanjdana. Zapravo je najveći deo svetkovina u ovom mesecu posvećen najvažnijim poljoprivrednim ...

20/09/2021 0 comment

Jedna od najstarijih sorti jabuka u našim krajevima. Plod jabuke Šumatovka je sitan i srednje krupan, crvene boje i blago šiljastog oblika. Meso je ...

16/09/2021 0 comment

Na samoj obali jezera u selu Grlištu udaljenom 14 km od Zaječara nalazi se i manastir sa crkvom posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu.  U ...

09/09/2021 0 comment

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića, jednog od najznačajnijih vojnih zapovednika Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, nalazi se u pitomom mioničkom ...

21/09/2021 0 comment

Ovo je rođendan Presvete Bogorodice,BlagodetnAutor:Dragomir Antoniće Marije,blažene među ženama.Njeni roditelji dočekaše starost bez dece,te zato ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti