fbpx

Srpski narodni običaji za Petrovdan

Srpski narodni običaji za Petrovdan

Petrovdan crkva slavi u čast apostola Petra i Pavla.Petar je jedan od 12 velikih apostola.

Pre nego što je sreo Isusa Hrista,bio je ribar i zvao se Simon.Prvi je izrazio veru u Hrista i celog ovozemaljskog života služio hrišćanstvu.Propovedao je po Palestini,Maloj Aziji,Iliriku i Italiji.Činio je mnoga čudesa,a o njegovoj isceljiteljskoj moći postoje legende.

sveti petar i pavle

Prema jednoj,čak je i njegova senka lečila bolesne.Po zapovesti cara Nerona,stradao je mučeničkom smrću.Srbi smatraju Petrovdan velikim praznikom,a glavne karakteristike praznika jesu:branje cveća i bilja,sećanje na preminule u čemu su glavnu ulogu imale jabuke,kao i žrtvovanje guske,odnosno guščeta.

Kad je Bog delio uloge,Svetom Petru je podario vino,pšeicu i ključeve od nebeskog carstva.Zato on sedi na vratima raja i ispituje umrle.Sveti Petar je,takođe,postaio nebeskog kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za zemlju.Sa Svetim Savom je zamenio verige,pa se zato dešava da su na Savindan dani topli,a oko Petrovdana odjednom osveži.

Priča se da je neka žena u okolini Kragujevca prala veš na potoku na ovaj dan,kad naiđe starac iz šume i upita je da li zna da je danas Blagi dan.Žena ne reče ništa,nego nastavi da pere.Na to Sveti Petar,jer je to bio on reče:"Ostaćeš nema do idućeg Petrovdana".Tako i bi.Žena posta mutava i provede u postu čitavu godinu,a kad dođe Petrovdan,ona uskliknu Božje ime.Od tada je išla po svetu,slavila ime svetitelja i pričala o svom iskušenju.

Najstarija srpska crkva ,hram posvećen Svetom Petru iz 9.veka,nalazi se u neposrednoj blizini Novog Pazara.Narod iz Raške i drugih mesta okuplja se na ovaj dan oko nje.Oko crkve su sofre,sto i klupe,koje su napravile viđenije porodice iz ovog kraja.Tu se jede,pije,zapeva i zaigra,sve u slavu Petrovdana.U poslednje vreme to je preraslo u veliki narodni sabor.

Vasojevići u Crnoj Gori na ovaj dan pale lile,gomile granja,obično na katunu,a deca pripreme savijenu brezovu koru u koju naguraju slamu ,zapale je i obilaze torove i kolibe.U Hercegovini takođe pale veliku vatru,a deca baklje-mašale.

Milanovčani i seljaci iz okoline na ovaj dan se okupljaju oko Crkve Savinac.Tada dolaze bolesni i nemoćni,jer se veruje da je tog dana voda koja izvire ispod crkve lekovitija.

Nekad su se ljudi iz Popovog Polja na u ovaj dan skupljali u Zavali.Dolazili su iz Stoca,Ljubinja,Trebinja i Dalmacije.Kod kuće su oostajali samo stari i nemoćni. Oko manstira se postave šatre i šarene tezge na kojima se svašta prodaje. Muzika se svira od ranog jutra, sve dok ne počne manastirska služba.Tada se sve utiša i prestaju svaka kupovina i prodaja.Posle službe ,veselje se nastavljalo sve do kasno u noć.Predveče dva izabrana čoveka iz Zavale išla su od tezge do tezge i tražila od trgovaca i kafedžija placarinu. Svako je davao koliko misli da treba,jer je placarina u stvari,prilog za crkvu.

Autor: Dragomir Antonić,etnolog

Podeli ovu vest

29/11/2019 0 comment

Na šumovitim obroncima Kremenca, nedaleko od sela Velikih Pčelica kod Rekovca, nalazi e manastir raletinac posvećen Svetim Apostolima. Nema pouzdanih podataka kada je nastao. Prema narodnoj tradiciji, podignut je početkom 15. veka kao isposnica obližnjeg manastira Denkovca. Po drugom predanju manastir je zadužbina izvesne Rale, jedne od tri ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti