fbpx

Srpski junak Marko Kraljević u stripu Nevene Mitrović

Srpski junak Marko Kraljević u stripu Nevene Mitrović

U Domu omladine sinoć je otvorena nesvakidašnja izložba stripa o Marku Kraljeviću od mlade autorke Nevene Mitrović iz Šapca. Izložbu je otvorio srpski pisac i profesor Milovan Vitezović, koji je govorio o radu i delu ove učenice koja iza sebe ima 14 nagrada sa republičkih i međunarodnih takmičenja.

Nevena je još kao darovito dete ušla u srpski list. Iz mita je uzimala ono što joj je blisko i što poima, pa je Marku Kraljeviću prišla kao vršnjaku, primivši ga kao svoga nestašnog druga ali i kao svoga zaštitnika – rekao je Milovan Vitezović.

Autorka izložbe je učenica treće godine Škole primenjenih umetnosti u Šapcu. Bavi se stripom od svoje 11 godine, a strip Kraljevića Marka uspešno radi za "Politiku" već četiri godine, od 2009. godine.
Kroz Nevenine crteže vidimo Marka Kraljevića iz perspektive deteta, u kojoj ona prikazuje najbolje karatkeristike ovog junaka. Marko ima prepoznatljive odluke, međutim u njenom životnom i savremenom viđenju pokazuje meru da pomeri vreme i da savremenost učini prisutinim u istorijskom dobu Marka Kraljevića.

- Nevenin Kraljević Marko daje savremenu konotaciju, kod svih godišta čitalaca "Politikinog Magazina" u kome se strip redovno objavljuje. Tako ona u politici veoma hrabro izdržava u konkurenciji sa slavnim Dikom Brovnom – rekao je kroz smeh Milovan Vitezović.

Nevena Mitrović je učenica treće godine Škole primenjenih umetnosti u Šapcu. Bavi se stripom od petog razreda, a strip "Marko Kraljević" uspešno radi za "Politiku" već četiri godine, od 2009.

Izložba u prostorijama Doma omladina biće otvorena do 10. novembra.

strip

NAGRADE

2008.godine- XVI Međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga", prva nagrada za strip na temu "Satkiši". Kulturni centar Kruševac (KCK)

2009.godine- XVII Međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga", master klas za strip na temu "Igračke". (KCK)

2010.godine- XVIII Međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga", master klas za strip na temu "Mobilni". (KCK)

- VIII Međunarodni salon stripa, studenski kulturni centa Beograd, nagrade u kategoriji takmičara do 15 godina. Specijalna nagrada žirija za zreo i maštoviti izraz.

- Nagrada strip magazina "Munja"

2011. godina- XIII Balkanska smotra mladih strip autora Leskovac, 24-26. Jun 2011. - osvojila prvu nagradu za najboljeg debitanta.

- IX Međunarodni salon stripa stufenski kulturni centar Beograd, osvojena nagrada izdavačke kuće "Sistem comics".

2012. godina- Agencija za Borbu protiv korupcije konkurs za borbu protiv korupcije. Konkurs na temu "Menjam sebe – menjam Svet", II nagrada.

 

Podeli ovu vest

02/03/2015 0 comment

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica otputovao je u Montevideo gde će narednih dana snimiti poslednje kadrove filma o Hozeu Muhiki, odlazećem predsedniku Urugvaja. Kruna na Kustin film nazvan "Poslednji heroj" biće Muhikin zadnji dan u predsedničkoj palati. - Biću uz njega poslednja 24 sata predsednikovanja, pratiću ga od zore do ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti