fbpx

''Onaj ko zna da gleda film,zna i da ga napravi''- filmovi Slobodana Šijana

''Onaj ko zna da gleda film,zna i da ga napravi''- filmovi Slobodana Šijana

Slobodan Šijan je rođen 16.novembra 1946. u Beogradu.Ako se za može govoriti da je umetnik,onda se to sa punim pravom može reči za Slobodana Šijana.Naime,Šijan je u Beogradu završio Akademiju likovnih umetnosti i filmsku režiju na Akademiji dramskih umetnosti.

Sve od 1969.pa do 1980. se aktivno bavio likovnom umetnošću,kao i eksperimentalnim filmom,da bi se početkom osamdesetih uključio u profesionalnu kinematografiju.Objavljivao je tekstove o filmu u domaćim i stranim filmskim časopisima,a takođe je priredio i nekoliko knjiga o filmskim rediteljima,domaćim i stranim.Slobodan Šijan je u razdoblju 1990.-1991. bio i direktor jugoslovenske kinoteke u Beogradu,da bi 1996. u anketi Akademije za filmsku umetnost i nauku,njegov film "Ko to tamo peva"bio proglašen za najbolji jugoslovenski film u poslednjih 50 godina.

,,Onaj ko zna da gleda film zna i da ga napravi", objavio je Slobodan Šijan u jednom od svojih „Filmskih letaka", još davne 1972. godine i ova jednostavna filozofska postavka pratila ga je kroz ceo život. „Sebe najviše smatram filmskim gledaocem, pa sve ostalo, jer meni su filmovi pre svega nešto u čemu uživam. To što sam radio neke filmove, bože moj, dogodilo se..."

Šijan je snimio sledeća filmska ostvarenja:

SUNCE TE ČUVA (1975)
POHVALA SVETU (1976)
SVE ŠTO JE BILO LEPO (1976)
ŠTA SE DOGODILO SA FILIPOM PRERADOVIĆEM (1977)
NAJLEPŠA SOBA (1978)
GRADILIŠTE (1979)
KOST OD MAMUTA (1979)
KO TO TAMO PEVA (1980)
MARATONCI TRČE POČASNI KRUG (1982)
KAKO SAM SISTEMATSKI UNIŠTEN OD IDIOTA (1983)
DAVITELJ PROTIV DAVITELJA (1984)
TAJNA MANASTIRSKE RAKIJE (1988)
SIROTI MALI HRČKI (2003)
S.O.S. SPASITE NAŠE DUŠE (2007)
Iz zaista ogromnog repertoara ovog reditelja,ovom prilikom ću nešto više da kažem o njegovim najpoznatijim igranim filmovima:

KO TO TAMO PEVA (1980)

Ne verujem da postoji neko ko nije pogledao ovaj film.Sečate se sigurno dotrajalog autobusa firme "Krstić i sin" kojim za Beograd kreće grupa putnika.Proleće je 1941. zlo se sprema,a svaki od putnika ima neodložne razloge zbog kojih je krenuo ka prestonici.Kroz njihove svađe u autobusu film na tragikomičan način prikazuje sliku jedne epohe u raspadanju,kraj jednog sveta koji će nestati u plamenu eksplozije.

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG (1982)

MARATONCI

Po mom ličnom izboru,ovo je Šijanov najbolji film.Rađen je po pozorišnoj predstavi Dušana Kovačevića,međutim,za razliku od predstave gde se radnja dešava u komunističkoj Srbiji,Šijan nas vraća u vreme ubistva Kralja Aleksandra i pratimo porodicu Topalović u kojoj najmlađi Mirko ima 25 godina,a najstariji Maksimilijan ima 120 godina života.Šest generacija muškaraca koji se uz pomoć Bilija Pitona bave pogrebnim zanatom na sebi svojstven način.Naravno,obaveze koje imaju prema Biliju Pitonu nisu ispunjene već godinama i dolazi do obračuna u kojem su sva sredstva dozvoljena.

KAKO SAM SISTEMATSKI UNIŠTEN OD IDIOTA ( 1983)

Takođe dobar film u kojem je glavna uloga dodeljena legendarnom Danilu Bati Stojkoviću.Danilo igra lik Babija Papuške,beskućnika i čoveka sa margine društva,kojeg je potresla pogibija kubanskog gerilca Ernesta Če Gevare i koji veruje u stvaranje humanijeg i boljeg sveta.Papuška preuzima ulogu Če Gevare,postaje njegov "dvojnik" i učestvujući u događajima koji prethode burnoj 1968.godini i čuvenim studentskim demonstracijama u Beogradu,Babi Papuška pokušava da stvori bolji svet.

DAVITELJ PROTIV DAVITELJA ( 1984)

Film koji nije dostigao slavu kao filmovi "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug",ali je vremenom proglašen kultnim.Žanrovski bi film trebalo svrstati u komedije,ili takozvanu "crnu komediju",a posebno bih izdvojio uloge Taška Načića i Rahele Ferari,koji su maestralno odglumili uloge.Taško glumi Peru Mitića koji je edipovski zaljubljen u svoju majku, isfrustriran i ubija žene koje mu se zamere.Kroz film se naziru i elementi horora,posebno iz filma "Psiho",čuvenog Alfreda Hičkoka.

Nadam se dragi posetioci,da sam vam donekle približio lik i delo ovog našeg sjajnog reditelja,te preporučujem da ponovo pogledamo njegova zaista legendarna filmska ostvarenja.

Piše:Duško Mijatović

Podeli ovu vest

14/02/2017 0 comment

Kada je početkom prošlog veka, na svom imanju na Oplencu, kralj Petar I Karađorđević zasadio vinograde, namera mu je bila da oni postanu uzor srpskim vinogradarima i rasadnik najnovijih sorti vinove loze. Tridesetih godina prošlog veka, na padinama Oplenca bilo je zasađeno preko sto pedeset hiljada čokota. Neposredno pred Drugi ...

21/10/2021 0 comment

Danas se  obeležava 80 godišnjica masovnog streljanja u kragujevačkim Šumaricama.Nemci u Kragujevcu streljali  u jednom danu 3.000 ljudi. ...

20/10/2021 0 comment

Najstarije drvo u Srbiji je stablo crnog duda, poznato kao "Šam - dud", koje se nalazi u porti Pećke patrijaršije. Prema predanju, pre više od 750 ...

19/10/2021 0 comment

U Nacionalnom parku Tara u je toku snimanje filma „Izolacija“ reditelja Marka Backovića sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.  Reditelj Marko ...

21/10/2021 0 comment

Na prostoru Pirota i Bele Palanke narodno tradicionalno grnčarstvo bilo je pod raznim uticajima sa strane. Pirot je bio centar grnčarskog zanata u ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti