fbpx

"Vuk Karadžić-život i delo"-izložba

"Vuk Karadžić-život i delo"-izložba

Izložba "Vuk Karadžić - život i delo" biće otvorena u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu u petak, 28. februara, povodom 65. godišnjice osnivanja te ustanove.

Na izložbi će biti prikazani predmeti iz Vukove ostavine, od kojih većina do sada nije izlagana, kao i dva manje poznata portreta, a postavka traje do 1. juna, navodi se u najavi organizatora.
Muzej Vuka i Dositeja osnovan je kao samostalna ustanova 28. februara 1949. godine, proširenjem postojeće postavke posvećene Vuku Karadžiću u Narodnom muzeju i na segment posvećen prosvetitelju Dositeju Obradoviću (1742 - €"1811).

Vukova ostavina stigla je u Beograd 1897. kada su i njegovi posmrtni ostaci preneti iz Beča, dok od ličnih stvari Dositeja Obradovića nije sačuvano ništa, jer je zgrada u kojoj je živeo i umro 1811. uništena u turskom bombardovanju Beograda.

Zgrada u kojoj je smešten Muzej Vuka i Dositeja tipičan je primerak turske gradske stambene arhitekture. U tom je zdanju od 1809. do 1813. radila Velika škola, prva prosvetna ustanova u Srbiji namenjena širem obrazovanju polaznika.

Muzej je posvećen Dositeju Obradoviću kao jednom od idejnih tvoraca škole i Vuku Karadžiću, koji je bio jedan od prvih 20-tak učenika.

Zgrada Muzeja Vuka i Dositeja potpuno je obnovljena 2012. godine. Ove godine različite ustanove kulture organizuju brojne programe posvećene 150. godišnjici smrti Vuka Stefanovića Karadžića (7.novembar 1787. - 7. februar 1864.)

Podeli ovu vest

02/09/2016 0 comment

"Dnevnik mašinovođe"film  reditelja Miloša Radovića kandidat je Srbije za 89. nagradu Oskar u kategoriji dugometražni igrani film van engleskog područja, saopšteno je danas iz srpske Akademije filmske umetnosti i nauke. Taj film je, posle tajnog glasanja članova stručnog odbora Akademije pobedio u selekciji pet domaćih ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti