fbpx

Priča o filmu,seriji i slavnim Srbima - ''Šešir profesora Koste Vujića''

Priča o filmu,seriji i slavnim Srbima - ''Šešir profesora Koste Vujića''

„Nešto mi govori da će se u budućnosti o meni znati samo po tome što sam bio profesor sjajnih budućih imena" –Prof.Kosta Vujić
Zamislite da u fudbalskoj ekipi imate igrače kao što su Garinča,Pele,Maradona,Krojf,Ronaldo,Mesi i ostali majstori fudbalske igre.Naravno da je to nemoguće zamisliti,a da li vam neverovatno zvuči da u istom razredu,u đačkim klupama sede budući srpski velikani,maturanti "koji ne znaju sve,ali znaju da misle" i koje će srpska istorija zapamtiti kao akademike,profesore,ministre,umetnike,političare i druge ugledne ličnosti,a njihova imena su:Mihailo Petrović Alas,Jovan Cvijić,Jakov Prodanović,Milorad Mitrović,Pavle Popović,Ljubomir Stojanović ...

Tom i takvom razredu je predavao Kosta Vujić,bez ikakve sumnje jedan od najoriginalnijih profesora 19.veka,a ovih dana imali ste  priliku da na našim TV ekranima pratite seriju "Šešir profesora Koste Vujića",te je ovo priča o filmu,seriji,glumcima i stvarnim ličnostima.

Roman "Šešir profesora Koste Vujića" je napisao Milovan Vitezović,a na osnovu njega je nastala i televizijska drama,koja je prvi puta prikazana 24.02.1972. i koja se smatra za najgledaniju dramu Televizije Beograd,a uloga profesora Koste Vujića je poverena Pavlu Vujisiću i to je jedna od njegovih antologijskih uloga.Uz Pavla Vujisića u pomenutoj drami su glumili Voja Brajović,Josif Tatić,Goran Sultanović,a ja ću ipak da se osvrnem u ovom tekstu na noviju verziju ,kao i na seriju koja se nedavno prikazivala po istoimenoj drami. Ovo ostvarenje je proglašeno prošle godine najgledanijim filmom u Srbiji,a na festivalu u Stokholmu je dobio nagradu publike.Ovde lik omiljenog profesora tumači Aleksandar Berček,a uz njega igra i plejada odličnih glumaca,pa stvarne likove na filmskom platnu oživljavaju Branimir Brstina,Vesna Čipčić,Drago Čuma,Predrag Ejdus,Dragan Jovanović,Miloš Biković,Ljubomir Bulajić,Mladen Sovilj i ostali.

sesir-profesora-koste-vujica-11

Profesor Kosta Vujić je kao vrstan pedagog bio u stanju da prepozna buduće intelektualce i da ih na sebi svojstven način štiti od razgoropađene vlasti,koja se naravno nije slagala sa metodama uvaženog profesora.Štitio je vragolast razred budućih velikana,a kazna za neposlušnost su bile njegove rečenice,poput:
"Slušaj ti mangupe Petroviću,dabogda ti meni jednom postao akademik,pa morao svaku svoju reč da vagaš,pre nego što li je izgovoriš.Molim!"
Kada je budući političar Jakov Jaša Prodanović upitao "Zašto u istoriji pored vladara nema naroda?"profesor Vujić je morao svojski da se založi da Prodanović prođe bez kazne u školi.Pored profesora i pomenutih učenika,bitni likovi su i diktatorski nastrojen direktor Đura Kozarac i ostrašćeni istoričar Miloš Zečević koji naizgled dosađuje nevažnim istorijskim datumima,međutim,na vrlo lukav način upoznaje učenike sa pojmom slobode i kako se treba boriti za istu.Naravno,tu je i profesor muzike Mokranjac,koji je prvi ujedinio mladiće i devojke u mešovit hor.

Da se i malo podsetimo koji su to velikani bili u pomenutom razredu profesora Vujića,a zbog dužine teksta,navodim samo neke od njih:
-Mihailo Petrović Alas je bio srpski matematičar,profesor Univerziteta u Beogradu,akademik Srpske Kraljevske akademije,diplomirao matematičke nauke na Sorboni i postao doktor matematičkih nauka.Bio je jedan od najvećih svetskih stručnjaka za diferencijalne jednačine,a bio je i učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata kao oficir srpske vojske.
-Pavle Popović je predavao na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 1904. do 1938. i smatra se kao jedan od najuticajnijih profesora srpskog filološkog kruga.Bio je i urednik mnogih književnih glasila,veliki patriota,a sa Jovanom Skerlićem je predavao na istoj katedri.Između ostalog,objavio je "Pregled srpske književnosti",koji uz Skerlićevu "Istoriju srpske književnosti",predstavlja srpsku književnost kao celinu.
-Jakov Prodanović je bio ministar prosvete u Vladi Kraljevine Srbije,vrhunski političar,član Samostalne stranke,pa jedan od osnivača Demokratske stranke,iz koje izlazi i sa Ljubišom Stojanovićem osniva Republikansku stranku.Bio je veliki protivnik Monarhije i zalagao se za republikansko državno uređenje.

I na samom kraju,da napišem i koju reč o profesoru Kosti Vujiću,o kojem se zaista vrlo malo zna.Kosta Vujić je rođen u Zemunu 01.05.1829.Završio je Filozofski fakultet u Beogradu,a u mladosti bio prisni prijatelj Branka Radičevića,čije je pesme prodavao.
Kao buntovnik,nije se uklapao u tadašnji školski sistem,pa je često premeštan iz grada u grad.Bio je privremeni profesor nemačkog jezika,zatim crkvenog pevanja,a radio je i u Kragujevcu kao dirigent umetničkog hora kragujevačke polu gimnazije.Službovao je jošuBeogradu,Zaječaru,Negotinu,Šapcu.

Znao je da komunicira sa svojim đascima,pa se i poistovećivao sa njima.Boem,uvek pomalo na "svoju ruku",obožavan od svojih učenika,upamčen po originalnim predavanjima i šeširu koji je uvek nosio.Učio je i naučio nadasve blistavu generaciju šta znači dostojanstvo,borba za slobodu i pravdu i suprotstavljanje samovolji.Verujem da je bio ponosan na dostignuća svojih učenika,kojih možda i ne bi bilo,da ih on nije tako vaspitao.Nažalost,danas nijedna ulica u Beogradu i Zemunu,ne nosi ime profesora Koste Vujića i time se ostvarila njegova misao sa početka ovog teksta.

Autor: Duško Mijatović

Podeli ovu vest

03/10/2013 0 comment

"Južnobački festival ludaje",tradicionalna manifestacija koja se organizuje   po 14. put,počinje  3.  oktobra, u Temerinu organizaciji Društva prijatelja bašte. Prvog dana, u vrtlarskoj kući u starom parku održaće se prezentacija obrade tikvi na tradicionalan način. Uveče će u galerilji KIC "Lukijan Mušicki" biti otvorena izložba ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti