fbpx

Film "Neposlušni"- poetična ljubavna priča otvara festival Cinema City

Film "Neposlušni"- poetična ljubavna priča otvara festival Cinema City

Debitantsko ostvarenje Mine Đukić "Neposlušni" koje je svetsku premijeru imalo na Filmskom festivalu "Sundance", biće premijerno prikazano domaćoj publici na otvaranju 7. Cinema City festivala 22. juna u Novom Sadu, u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa.

Cinema City internacionalni filmski festival, koji se po sedmi put održava u Novom Sadu, u periodu od 21. do 28. juna publici će premijerno predstaviti brojna filmska ostvarenja u okviru deset selekcija, a posebnu pažnju gledalaca nesumnjivo će privući premijere domaćih filmova.

Cinema City ove godine otvara domaća premijera filma "Neposlušni", dugometražnog prvenca rediteljke Mine Đukić.

Nakon uspeha ovog autentičnog ostvarenja na najznačajnijim svetskim festivalima nezavisnog filma ostvarenog početkom ove godine, i domaća publika će imati priliku da pogleda Neposlušne na otvaranju festivala u subotu, 22. juna.

Film će se naći u konkurenciji za nagrade u okviru Nacionalne klase, glavne festivalske selekcije koja okuplja aktuelna ostvarenja domaće kinematografije.
"Neposlušni" su svetsku premijeru imali u januaru, na Filmskom festivalu Sundance koji je osnovao čuveni američki glumac Robert Redford, u okviru takmičarske selekcije World Cinema Dramatic.

Nakon Krugova reditelja Srdana Golubovića, inače pobednika prošlogodišnjeg Cinema City festivala, Neposlušni su tek drugi film iz našeg regiona, koji je prikazan na Sundance-u.

Posle svetske premijere, usledila je i evropska na još jednom od prestižnih festivala nezavisnog filma - Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu, IFFR.

"Neposlušni" su svoj festivalski život nastavili i na filmskim festivalima u Sofiji, Istanbulu, Prištini i Krakovu. U Prištini na PriFilm Festu, "Neposlušni" su dobili nagradu Red Goddess za najbolji film, dok je Hani Selimović, koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu, uručena nagada Golden Goddess za najbolju glumicu.

Ovo poetično ostvarenje je ljubavna priča o Leni i Lazaru, koje tumače sjajni mladi glumci Hana Selimović i Mladen Sovilj. Leni i Lazar su prijatelji iz ranog detinjstva, koji se, nakon nekoliko godina koje je Lazar proveo studirajući u inostranstvu, ponovo sreću.

Kreću na putovanje biciklom, koje ih vodi u avanturu u kojoj će saznati da li mogu da održe svoj nekadašnji bezbrižan dečji odnos i ispitati tanku linija koja razdvaja ljubavnike od prijatelja i zrelost od detinjstva.

Ono što likovi sami još uvek ne znaju, gledaocima otkriva neočekivani narator - autor i voditelj dečijih emisija kojih se svi sećamo - Minja Subota. Neposlušni su, pre svega, ljubavna priča o zakasnelom odsratanju, kao i pravu na mladalačku pobunu i slobodu lutanja i najzad o radosti pronalaženja srodne duše.

Režiju i scenario filma potpisuje autorka Neposlušnih Mina Đukić, izuzetnu fotograiju Đorđe Arambašić, a montažu Ivan Vasić. Pored Hane Selimović i Mladena Sovilja, odličnu glumačku ekipu čine i Danijel Šike, Ivan Đorđević, Dunja Tatić, Raslav Sekulović, Marko Janjić, Branka Šelić i Žarko Radić.

Producenti Neposlušnih su Mina Đukić i Nikola Ležaić, i to pod okriljem produkcijske kuće Kiselo dete. Ova produkcijska kuća zaslužna je i za jedan od najnagrađivanijih domaćih filmova, ostvarenje Tilva Roš, čiji je autor upravo Nikola Ležaić.

Ležaić je 2011. na Cinema City festivalu osvojio Grand Prix za najbolji film i nagradu za najbolji scenario za Tilva Roš, koji je prikazan u okviru selekcije Nacionalna klasa. Naredne godine, po festivalskoj tradiciji, postao je selektor Up to 10.000 Bucks, popularne selekcije niskobudžetnog filma Cinema City/a Blic

Medije

Podeli ovu vest

12/11/2015 0 comment

U svetu vinarstva i vinogradarstva dobijanje oznake i zaštite geografskog porekla definiše sam kvalitet i specifičnost vina i daje mu prepoznatljivi identitet. Od sledeće godine i vinarije u Šumadiji će na svojim bocama imati oznaku geografskog porekla čime će se potrošačima, van granica naše zemlje, omogućiti da prepoznaju vina iz centralne ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti