fbpx

MOSFILM - najveći ruski filmski studio počinje jubilarnu projekciju u Srbiji

MOSFILM - najveći ruski filmski studio počinje jubilarnu projekciju u Srbiji

Jedan od najstarijih i najvećih filmskih studija na svetu "Mosfilm" ove godine navršava 90 godina postojanja i jubilej obeležava svečanim projekcijama klasičnih i savremenih filmova u različitim zemljama, među kojima u Srbiji.

Filmska revija održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 29. maja do 1. juna, a u Nišu, u bioskopu "Kupina", od 30. maja do 3. juna.

Tim povodom gosti će biti reditelj i generalni direktor "Mosfilma" Karen Šahnazarov i njegov saradnik, kritičar i teoretičar filma Sergej Lavrentjev.

Reviju će u DKC otvoriti projekcija filma "Beli tigar" u režiji Šahnazarova. Publiku će pozdraviti reditelj Šahnazarov i urednik sektora za međunarodnu saradnju, plasman i promociju Filmskog centra Srbije (FCS) Miroljub Vučković.

Narednih dana gledaoci će imati priliku da vide sedam ostvarenja - klasične filmove u novim, digitalnim kopijama, kao i savremene filmove, svetski poznate i one popularne u samoj Rusiji.

Na programu su "Mi sviramo džez" Šahnazarova, "Nekoliko dana iz života Oblomova" Nikite Mihalkova, "Moskva suzama ne veruje" Vladimira Menjšova, "Dersu Uzala" Akire Kurosave, "Kavkaska zarobljenica" Leonida Gajdaja i "Ogledalo" Andreja Tarkovskog.

Šahnazarov će sutra (30. maja) u FCS-u predstaviti "Mosfilm" i model finansiranja kinematografije u Rusiji, koji sprovodi Ministarstvo kulture Ruske Federacije.(Tanjug)

Podeli ovu vest

12/05/2018 0 comment

U raz­li­či­tim kra­je­vi­ma i raz­li­či­tim vre­me­ni­ma, ogla­vlje je ima­lo raz­li­čit ob­lik i for­mu, ali mu je ulo­ga uvek bi­la ista — ozna­ča­vao je uda­tu že­nu. Že­na ga je no­si­la pri­li­kom sva­kog jav­nog ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti