fbpx

Novi roman o srpskoj heroini Milunki Savić

Novi roman o srpskoj heroini Milunki Savić

Povodom stogodišnjice Velikog rata kragujevačka književnica Vojislava Latković objavila je roman o srpskoj heroini iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Milunki Savić, jedinoj ženi na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Roman "Milunka Savić, proslavljeni heroj Velikog rata" u izdanju "Beoknjige" promovisan je na nedavnom Sajmu knjiga u Beogradu i, kako je Latković izjavila Tanjugu, izazvao je veliko interesovanje posetilaca.

"Pet dana sam na Sajmu knjigu na četiri štanda, potpisivala knjigu. Knjiga se tražila, verovatno zato što je, izgleda, jedini roman o Milunki Savić, o kojoj ima dokumentarnih filmova i dosta drugih podataka", rekla je Latković.

Naglašavajući da je roman štampan u tiražu od 1.000 primeraka, autorka romana o Milinki Savić, ženi-borcu vrednoj divljenja, koja je nepravedno bila zaboravljena u našoj zemlji, rekla da je na samom Sajmu prodata trećina tiraža.
Dodala je da su za roman bili zainteresovani posetioci razne životne dobi i zanimanja, što ju je, kako je rekla, pomalo iznenadilo.

"Bilo je i prosvetnih radnika iz Beograda, Beograđanki i drugih posetilaca. Kupci su različitih godina, bilo je mlađih, srednje generacije, čak i dece", rekla je Latković.

Kragujevačka književnica je u ediciji "Znamenite žene u vrtlogu istorije" objavila 14 romana o isto toliko žena koje su neizostavni deo istorije, a na knjigu u poetskom stilu o srpskoj bombašici u tri rata, koja je šest godina provela u rovu, devet puta bila ranjavana i 12 puta bila odlikovana, odlučila se jer se ove godine obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata.

"Tu godišnjicu lepo proslavljamo i hvala Bogu da je tako, jer je dosta i bilo zaborava prošlosti, kao da smo samo u Drugom svetskom ratu ratovali i kao da smo samo tada živeli", rekla je Latković i dodaje kako tada niko nije smeo ni da priča o kralju Aleksandru.

Autorka navodi i da je i sama nekada bila član komunističke partije, ali da je, kako je rekla, prihvatila i pisala o kraljevima, kneževima, a sada i o Milunki Savić.

"Milunka i kneginja Ljubica imale su nešto zajedničko, a to je da su obe bile nepismene, a tako mudre i toliko fine" ocenjuje književnica.

U romanu o srpskoj Jovanki Orlenki rođenoj 1890. godine u Koprivnici kod Jošaničke Banje u doba vladavine Aleksandra iz dinastije Obrenović, književnica u poetskom stilu piše o njenom detinjstvu, odrastanju, životu.

Opisuje kako su njeni drugari i drugarice shvatili da je drugačija, sposobnija od svih i govorili da dok im je Milunke nemaju čega da se boje, o tome da je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece.

Autorka piše kako je Milunka preobučena u muškarca otišla u rat, da je bila u bombaškom odredu koji uvek prvi dejstvuje, da je nosila pušku i bajonet, da je bila pravi ratnik bež škole, da je u jednom trenutku imala više od 20 rana, o njenim odlikovanjima koja je dobila za svedočenu hrabrost u ratovima.

"Kada su joj u Francuskoj dodeli tri odlikovanja, najveće interesovanje boraca bilo je za nju, a ona se, budući da je bila nepismena, sporo potpisivala. Kako su joj borci dovikivali - skraćuj Milunka, skraćuj, ona se prvo potpisala sa Milunka Savić, pa, onda kao Milunka S. a treći put je samo napisala M.S.", otkriva književnica jednu od brojnih epizoda u romanu na oko 240 strana.

Posle Sajma knjiga roman je promovisan u Udruženju Kragujevčana u Beogradu, a Kragujevcu će biti predstavljen 17. novembra. Tanjug

Podeli ovu vest

18/02/2015 0 comment

Na današnjem Ušću nekada se ulivao još jedan vodotok. Dunavac bah ili Dunavski potok postojao do izgradnje železničke pruge 1884. godine. Običaj da svoj grad predstavljamo kao mesto na ušću dve reke odavno je ustaljen u Beogradu. Međutim, nije oduvek bilo tako. Do pretposlednje decenije 19. veka ovde se ulivala još jedna reka. Doduše, znatno ...

23/09/2021 0 comment

Vršačka kula, simbol ne samo grada već i cele okoline, sazidana je 1439 godine i veruje se da ju je podigao Đurađ Smederevac posle pada Smedereva sa ...

16/09/2021 0 comment

Na samoj obali jezera u selu Grlištu udaljenom 14 km od Zaječara nalazi se i manastir sa crkvom posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu.  U ...

09/09/2021 0 comment

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića, jednog od najznačajnijih vojnih zapovednika Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, nalazi se u pitomom mioničkom ...

21/09/2021 0 comment

Ovo je rođendan Presvete Bogorodice,BlagodetnAutor:Dragomir Antoniće Marije,blažene među ženama.Njeni roditelji dočekaše starost bez dece,te zato ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti