fbpx

Knjiga o Miki Antiću "Sutradan posle detinjstva"

Knjiga o Miki Antiću "Sutradan posle detinjstva"

Pesnik, slikar, novinar, filmski stvaralac Miroslav Antić, nije voleo suvoparne biografije, zato je njegov sestrić, pisac Nemanja Rotar napisao o njemu neobičnu knjigu koja nije samo biografija ni roman, ili samo zbirka dnevničkih zapisa, već ima sve to u jednoj pripovesti. Knjigu o Miki Antiću, nežnosti, pticama i odrastanju - "Sutradan posle detinjstva" objavio je Arhipelag.

"Posle detinjstva, to je kao sutradan posle praznika" misao je Mike Antića, koji je posebno osećao nebo i punim srcem, stihovima i bojama umeo da voli Vojvodinu. Upravo ta pesnikova misao inspirisala je Nemanju Rotara, da knjigu naslovi "Sutradan posle detinjstva".

U toj pripovesti čitaoci Antića iznova osluškuju i otkrivaju i kroz neke lične tajne koje su se čuvale a usmeno su izrečene, zatim dnevničke zapise, pisma i razglednice koje je pesnik voleo da piše.

"Svakako ga pamtim kao dete, kao jednu dinamičnu pričljivu ličnost, jednu zanimljivu pojavu u svakom smislu a doživeo sam ga kao i mnogi čitaoci preko teksta, jer mislim da je i bolje kada se spoznaje umetnik kroz tekst i to je meni bilo dragocenije to iskustvo kroz tekst. Pošto sam i sam pisac", kaže Nemanja Rotar, autor knjige.

Rotar je imao 13 godina kada mu je ujak preminuo. Kaže da sa njim nije imao velike muške razgovore, ali se ipak seća nekih zajedničkih dogodovština i njih je zabeležio. Najlepši trenutak sa Antićem doživeo je kao đak četvrtog razreda.

"Bio sam bolestan i ležao sam u krevetu. On je došao u posetu i pričao je sa dedom i bakom i onda su oni njemu doneli neke moje školske radove. On je to pročitao i rekao - "Jao ovo je sjajno ja ću to da objavim ".

To pamtim,to je za decu najlepše. Onda sam ja u razredu imao prilike da čitam svoje radove iz Nevena", priseća se Rotar.

Knjiga "Sutradan posle detinjstva" pripoveda o jednom neuhvatljivom životu sa mnoštvo proživljenih života, o čoveku koji je leteo, ali ne u pravcu tuđeg vetra nego svog talasa. Autor knjige kaže da je svaka sličnost sa stvarnim Miroslavom Antićem gotovo uvek teško dokaziva. Zato što je on tako želeo.

Podeli ovu vest

13/04/2014 0 comment

Sa ponovnim dolaskom Turaka 1813. godine zaveden je poredak sličan onome uoči prvog srpskog ustanka. Mnogo domova je zapaljeno, stanovništvo je odvođeno u ropstvo a ne mali broj je nalazio utočište u zbegovima po šumama i planinama. Tek kada je Kuršid paša dao opštu amnestiju svim Srbima, stanje se počelo popravljati. Veliki broj porodica vraća se ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti