fbpx

"Srbija zemlja fresaka" - izložba fresaka Crkve Bogorodice Ljeviške

"Srbija zemlja fresaka" - izložba fresaka Crkve Bogorodice Ljeviške

 "Srbija zemlja fresaka"Izložba Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu biće otvorena u utorak, 17. marta u Svetosavskom domu na Vračaru.

Kako je najavljeno iz Narodnog muzeja u Beogradu, ovoga puta posetioci će imati priliku da se upoznaju ili podsete na reprezentativni spomenik kulture - Crkvu Bogorodice Ljeviške.

Kopije malog formata slikarstva iz Ljeviške koje su izradili kopisti fresaka Zdenka i Branislav Živković, za osnovni cilj imaju predstavljanje detalja koji se često ne zapažaju u okviru složenih scena.

Na izložbi u Svetosavskom domu biće izloženo odabranih 30 od ukupno 148 kopija malog formata, koliko su ih Zdenka i Branislav Živković izradili. Na ovaj način posetioci će moći da po vertikali, počev od detalja sa predstavom Hrista Pantokratora, do zone stojećih figura i horizontali, od predstava iz oltara do tema iz spoljne priprate, steknu utisak o velelepnom slikarstvu Bogorodice Ljeviške.

Kompleksno zdanje sa zvonikom na zapadnoj fasadi, Bogorodica Ljeviška, saborna je crkva grada Prizrena. Crkva je oslikana u periodu od 1310. do 1313. godine, a pouzdano se zna da su Evtihije i Mihailo Astrapa bili slikari angažovani od strane kralja Milutina da oslikaju ovaj velelepni hram.

Reč je o slikarstvu takozvanog narativnog stila u kojem vlada težnja ka detaljnom ilustrovanju teksta. Dinamična kompozicija sa naglašenim kontrastima jasnih boja prepoznatljiva je u ovom izuzetnom živopisu.

Pod sloganom "Da se ne zaboravi" od 2004. svake godine se obeležava izložbama godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, sa posebnim naglaskom na ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa. Izložbe pod sloganom "Da se ne zaboravi" se realiuzuju pod pokroviteljstvom Patrijarha srpskog i uz pomoć Kancelarije za vere Republike Srbije. Izložba će biti otvorena do 31. marta.

Podeli ovu vest

06/02/2021 0 comment

Arheološko nalazište - Pećina Risovača se nalazi na istoimenom brdu na ulazu u Aranđelovac. Za posetioce je otvorena u dužini od oko 150 m. Predstavlja arheološki, paleontološki i speleološki lokalitet. Ona predstavlja izuzetnu kulturno-istorijsku vrednost Srbije. Istraživanja u Risovači su počela pedesetih godina 20. veka, a otkrivena je ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti