fbpx

"Biti čovek-Ivo Andrić" , dokumentarni serijal o srpskom nobelovcu

"Biti čovek-Ivo Andrić" , dokumentarni serijal o srpskom nobelovcu

Povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca Ive Andrića u Andrićgradu  u velikoj sali bioskopa „Doli Bel", održana je  promocija i projekcija dokumentarnog serijala „Biti čovek – Ivo Andrić".

Autor i producent serijala je Sonja Mihajlov, reditelj Miljan Glišić, a rađen je prema scenariju Danice Pajović i Mihajlovljeve i produkcijske kuće „Stanković & sinovi".
Serijal prati uzbudljiv životni put Ive Andrića i sniman je u devet gradova bivše Jugoslavije koji su obeležili njegov život: Travnik, Sarajevo, Zagreb, Zenica, Guča Gora, Vrnjačka Banja, Soko Banja, Herceg Novi.

Takođe, serijal se sniman i na mnogobrojnim lokacijama u Beogradu – gradu u kome je taj nobelovac najduže živeo, napisao svoja najveća dela i koji je najviše voleo, dok su segmenti snimani u Krakovu i Stokholmu.

Prvi put posle više od pola veka jedna filmska ekipa iz Srbije je snimala u Nobelovom komitetu u čuvenoj rokoko sali gde se donosi odluka o dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, u koncertnoj dvorani gde se održava ceremonija dodele i u Gradskoj kući gde švedski kralj i kraljica tradicionalno održavaju svečani bal za laureate tog prestižnog priznanja.

Sonja Mihajlov nas tokom četiri epizode vodi kroz biografiju i stvaralaštvo jedinog jugoslovenskog nobelovca. Njeni brojni sagovornici bacaju novo svetlo na privatan život, ideološko opredeljenje, diplomatsku karijeru i umetničke uzore velikog književnika, ali i definišu sociokulturne i istorijske prilike vremena s kojim se borio Ivo Andrić.

U serijalu govore: prof. dr Darko Tanasković, dr Miloš Ković, reditelj Emir Kusturica, dr Žaneta Đukić Perišić, književnik Muharem Bazdulj, Veliki majstor VRLS dr Ranko Vujačić, mr. sc. Velimir Visković, dr Radojević Mira, direktor Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, akademik Radovan Vučković, prof. dr Julijana Vučo, akademik Dragoslav Mihailović, slikar Dimitrije Marić, pesnikinja Bosiljka Pušić, teatrolog Jovan Ćirilov, Zona Kalember, Kansliansvarig Svenska Akademien, Nobelov komitet Odd Zschiedrich.

Serijal „Biti čovek- Ivo Andrić" predstavlja svež, ljudski pogled na manje poznatu stranu našeg najvećeg pisca.

 

 

Podeli ovu vest

20/10/2013 0 comment

Dan Svetih mučenika Sergija i Vaka,koji su živeli u vreme cara Maksimilijana, na čijem su dvoru bili velikaši.Kad je Maksimilijan pokrenuo velike progone hiršćana, oni se usprotiviše i uzeše novu veru. Zato ih car baci na velike muke i umori 303.godine. Srbi nazivaju ovaj dan Srđevdan i veruju da tog dana treba da se leče svi koji boluju od ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti