fbpx

Čast za slavnog reditelja: Putin odlikovao Kusturicu

Čast za slavnog reditelja: Putin odlikovao Kusturicu

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je danas srpskom reditelju Emiru Kusturici Orden prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu.

Kusturica se na ruskom zahvalio Putinu i tom prilikom podsetio da tokom prvog njihovog susreta uopšte nije govorio ruski, prenosi Sputnjik.

"Poštovani gospodine Putine, kada smo se sreli prvi put nisam govorio ruski jezik, drugi put vrlo malo, a sada vam se zahvaljujem (na ruskom) na ovom ordenu", rekao je Kusturica dobijajući nagradu iz ruke predsednika Rusije.

Kusturica je istakao da je za njega to velika nagrada, zato što misli i veruje da je predsednik Ruske Federacije čovek koji unosi ravnotežu u svetsku politiku.

On je rekao da bi voleo češće da dolazi u Rusiju i da tu snimi film, dodajući da ima mnogo ideja, ali da trenutno ne može da se odluči koju da realizuje.

Takođe, kako je rekao, voleo bi da snimi film i u Francuskoj. "Moji filmovi su srpski, jedan je engleski.

Treba snimiti i na ruskom i na francuskom", istakao je Kusturica.

Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije, koja se dodeljuje od 2. marta 1994. godine.

Njegov autor je sovjetski i ruski umetnik Aleksandar Žuk.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

Do sada su tim ordenom nagrađivani kako strani državljani, tako i državljani Rusije, za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura, za veliki učinak u realizaciji zajedničkih ekonomskih projekata i privlačenje stranih sredstava u ekonomiju Rusije.

U Rusiji se danas obeležavaju dva praznika — Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije, i Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u čast narodnog ustanka oslobođenja Moskve od poljsko-litvanskih osvajača 1612. godine. Taj praznik se u Rusiji tradicionalno slavi od 2005. godine.

Širom zemlje se održavaju svečanosti, koncerti, marševi i skupovi, a Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je danas liturgiju u Uspenskoj sabornoj crkvi Kremlja u čast ikone Bogorodice Kazanske.

Podeli ovu vest

28/10/2013 0 comment

Kosjerić su okružila pitoma miomirisna sela, puna prisnosti i gostoljublja. Seča Reka, Kosjerićka Mionica, Donji Taor, Skakavci, Rosići, Radanovci...Svako sa uređenim turističkim domaćinstvima i decenijskim iskustvom u smeštaju gostiju. Ovaj kraj je, kažu, prestonica seoskog turizma Srbije, ovde najradije borave ljubitelji odmora na selu. Da se ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti