fbpx

"Nemanjići - rađanje kraljevine", nova serija o srpskim vladarima

"Nemanjići - rađanje kraljevine", nova serija o srpskim vladarima

Na području oko  manastira Studenica pala je prva klapa serije ‘Nemanjići- rađanje kraljevine’. Posle više od šest meseci opsežnih priprema, biranja lokacija i pravljena nekoliko stotina kostima, snimanje je počelo nedaleko od Studeničke reke.

Prvi pred kamere je stao Vojin Ćetković u ulozi Stefana Prvovenčanog. Najambicioznija serija RTS-a ikada, baviće se srednjovekovnom Srbijom. Snima se po scenariju Gordana Mihića, dok se režije latio Marko Marinković.

Scenario ima čak 500 strana, a Mihić kaže da je zadovoljan koliko je truda i sredstava uloženo u ovaj projekat.

– Režiser Marinković je nekada bio moj student, radili smo zajedno i znam da je duboko posvećen ovoj materiji. Bavićemo se ne samo istorijom, već i ljudskim sudbinama – rekao je Mihić.

Dragan Mićanović, koji igra Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Savu, već danima leže i budi se sa scenarijom. Da bi se što bolje pripremio za lik, mesecima iščitava knjige posvećene životu Svetog Save, a prvu scenu snima u subotu.

Ekipa serije u Studenici će biti sedam dana, potom se sele u Beograd, a rad nastavljaju u blizini Nebojšine kule. Reditelj je obišao i Kopaonik gde će iskoristiti još malo snega koji je preostao da bi se snimile neke scene. Radiće se na autentičnim lokacijama kao što je Studenica, crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru, ali i u drugim sakralnim objektima. Samo snimanje je vrlo zahtevno, pa pune ruke posla imaju scenografi, kostimografi, ali i majstori za izradu srednjevekovnog oružja.

promo rts gordan jovicfoto:Gordan Jovic RTS

 

Smederevska tvrđava predstavljaće kulise za Hilandar i, kako otkriva režiser Marinković, biće rađane verne rekonstrukcije što scenografske, što kompjuterske.

Snimanje prvih 12 epizoda trajaće do polovine avgusta, dok je emitovanje predviđeno za kraj godine u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Angažovana je impozantna glumačka ekipa, pa će se ispred kamera u ulozi Vuka Nemanjića naći Nebojša Glogovac, Mladen Nelević igra Stefana Nemanju, a porod njih u seriji se pojavljuju i Miodrag Miki Krstović, Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Goran Sultanović i mnogi drugi.

Serija ‘Nemanjići- rađanje kraljevine’ donosi zanimljivu priču o turbulentnim vremenima srpske istorije krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića. Važan aspekt priče je podizanje manastira Hilandar na Svetoj Gori, koji je i danas svetionik srpske duhovnosti.

Podeli ovu vest

06/06/2015 0 comment

Ljubićka bitka ili bitka na Ljubiću se odigrala 8. maja 1815. godine, u toku Drugog srpskog ustanka. Odvijala se na brdu Ljubić 4 kilometra severoistočno od Čačka, između Srba i Turaka. Posle oslobođenja Rudnika, ustanici pod komandom Lazara Mutapa napadaju tursku posadu Čačka, i sabijaju je u okruženje kod džamije. Za to vrijeme Jovan ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti