fbpx

Počinje mitrovački festival CARSKI SIRMIUM-GRAD LEGENDI

Počinje mitrovački festival CARSKI SIRMIUM-GRAD LEGENDI

Manifestcija CARSKI SIRMIJUM - GRAD LEGENDI  će zaokružiti kulturna, sportska, muzička, kulinarska i razna druga dešavanja koja su organizovana tokom ovog leta u Sremskoj Mitrovici. Mitrovačka festivalska tradicija postala je bogatija za višednevni kulturno-zabavni događaj u svom gradu, koji ne zaostaje za sličnim manifestacijama koje se održavaju i u velikim evropskim gradovima. Od 1. do 3. septembra u Sremskoj Mitrovici će biti probuđene legende drevnog carskog grada, a posetioci će, kroz različite sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost Sirmijuma, jedne od prestonica velikog Rimskog carstva.

Festivalu CARSKI SIRMIJUM - GRAD LEGENDI prethodili su  Arheo otvoreni dani, u okviru projekta ARCHEST, programa Kreativna Evropa, koji su trajali  dva dana: 30. i 31. avgusta i organizuje ih Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Program Festivala počinje u petak, 1. Septembra kada će Carska palata biti mesto još jednog događaja. Naime, u periodu od 11 sati do 13 sati, realizovaće se Interaktivna radionica MOZAICI u organizaciji Muzeja Srema. Nakon radionice planirana je poseta Radionici za restauraciju mozaika u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Istog dana, u Gradskom parku od 19 sati na RIMSKOJ TRPEZI upoznaćemo se sa običajima, receptima, tajnama rimske kuhinje, a naravno, planirana je i degustacija onoga što bude pripremljeno.
U 20 sati je SVEČANO OTVARANjE Festivala u Gradskom parku, nakon čega će biti izvedena Predstava „SIRMIJUM GRAD IMPERATORA“.

Od 21 sat degustacija vina fruškogorskih vinarija, potomaka Probusovih vinograda iz replika luksuznih rimskih posuda ( terra sigillata) i deo koji nosi naziv - IN VINO VERITAS.
Pored ovoga, organizatori su pružili i mogućnost posete podrumu vina na Žitnom trgu - „Draganov gušt“.

U subotu, 2. septembra, od 10 časova, biće održane Kvalifikacije za XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI” , u Pozorištu „DobricaMilutinović“.
U Lapidarijumu Muzeja Srema, od 11 sati do 13 sati planirane su Interaktivna radionice - Duvanje rimskog stakla i Izrada rimskih keramičkih lampi u organizaciji Jasmine Davidović.
Od 19.30 sati, u amfiteatru Gradskog parka biće odigrana Predstava „TRIADA O CAREVIMA“, posle koje će uslediti DEFILE Rimljana i Rimljanki, prenoseći autentičnu atmosferu Sirmijuma tog vremena.
Od 20.30 sati do 23 sata u amfiteatru Gradskog parka, biće održan najstariji mitrovački festival - XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“. U Muzičkom delu Festivala nastupiće „MAESTRE“.

U nedelju, 3. septembra, poslednjeg dana Manifestacije CARSKI SIRMIJUM- GRAD LEGENDI, Gradski park će biti dečji. Od 18 sati do 20.30 sati održaće se program pod nazivom „DECA SIRMIJUMA“, a preporučeno je od strane organizatora da se u igrama učestvuje u rimskim kostimima. Zato draga deco istražite internet i knjige, proučite istoriju, prerušite se u Rimljane i Rimljanke i dođite da se igrate i takmičite. Cilj je osvajanje četiri rimska novčića na četiri punkta u parku, koja su put do carske nagrade -ZLATNOG LOVOROVOG VENCA, i to u sledećim disciplinama:

O TEMPORA O MORES ( Čudnih li vremena, čudnih običaja)
Frizure, odela, šminka u Sirmijumu
ARS LONGA VITA BREVIS ( Umetnost je duga, a život kratak)
Lutkarska predstava „Princeza Konstansija“
VENI, VIDI, VICI ( Dođoh, videh, pobedih)
Igre dece Sirmijuma
MENS SANA IN CORPORE SANO (Zdrav duh u zdravom telu)
Poligon trka „Probusovim stazama“

I na kraju. Od 21 sat do 24 sata Mitrovica je domaćin AS FM PARTY - ENTER SIRMIUM - NEW AGE, prave nezaboravne žurke na otvorenom.
Gostuju DJ Billy 9 i DJ Spheera – Rimljani novog doba.
Sve dane Festival, u Gradskom parku, biće prodajna izložba suvenira na temu ANTIKA I SIRMIJUM.
Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i podršku brojnih ustanova i pojedinaca.

Podeli ovu vest

02/07/2021 0 comment

Kulturno umetničko društvo "Sava Jeremić" iz Ražnja, koje sa ponosom već dvadeset godina nosi ime poznatog umetnika, i Skupština opštine Ražanj, kao pokrovitelj, svakog jula organizuju tradicionalnu manifestaciju "Dani Save Jeremića" na kojoj nastupaju brojna kulturno umetnička društva i, revijalno, najbolji frulaši na svim prethodnim takmičenjima ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti