fbpx

Veliko otkriće u Viminacijumu!

Veliko otkriće u Viminacijumu!

U arheološkom nalazištu u blizini Kostolca - Viminacijumu ,istraživači su pronašli izvanrednu popločanu ulicu iz rimskog doba, izjavio je direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać."Nastavljajući istraživanja između amfiteatra i istočnog bedema Viminacijuma, kod jedne od kapija kroz koje se ulazilo u taj antički grad naišli smo na popločanu ulicu širine oko 5,5 metara, sa velikim kamenim blokovima", rekao je on Tanjugu.

Neki blokovi, kako je precizirao, dugi su čak tri do četiri metra, a širine metar-metar i po i vezani su malterom, precizirao je on.
"To je izvanredna ulica koja je čak imala postavljene ivičnjake, koji u gornjim delovima zalaze u profile objekata koje istražujemo. Vidi se da se ulica račva i odlazi na različite strane", rekao je Korać.

Prva asocijacija za arheologe, kako je dodao, jeste pitanje "kakvi su tek objekti bili, ako su im ulice bile takve".
"Arheološki nalaz uvek se stavlja u kontekst. Ako imate divnu ogradu, pretpostavlja se da je i kuća lepa", istakao je Korać.

On je napomenuo da se već nazire čitav niz objekata, počev od luksuznih stambenih kuća, što je logično, jer je reč o prostoru između amfiteatra i termie, a da se na osnovu geofizičkih istraživanja zna da su tu i hramovi, novo pozorište, ima nagoveštaja foruma, carske palate, hipodroma.

"Ove godine dobili smo od Ministarstva kulture za istraživanje amfiteatra oko 900.000 dinara, što je nešto manje od 8.000 evra. Nadam se da ćemo, bez obzira na poznatu besparicu, dobiti još neka sredstva da nastavimo istraživanja na fascinantnom prostoru Viminacijuma", izjavio je Korać.

viminacijum-mamuti-iskopavanje-miomir-koracfoto:arh.kurir

Inače, obimna arheološka istraživanja započeta su zbog izgradnje termoelektrane i površinskog kopa Drmno, 1977. godine, na prostoru nekropola, jugozapadno od kastruma. Istraživanja su dala izuzetno bogat i značajan arheološki materijal. Pronađene su zanatske radionice, a i peći za pečenje opeke. Pronađene su terme, koje su bile glavno sastajalište Rimljana. Iskopano je šest bazena, ponegde se naziru i oslikani zidovi sa cvetnim i životinjskm motivima.

mamut

U središtu termi bile su prostorije za masažu. Kupatilo je bilo parno: topao vazduh je cirkulisao između stubića i zagrevao opeku ispod podnica. Voda je stizala sa izvora, u slobodnom padu, akveduktom istraženim u dužini od deset kilometara. Pronađene su i svetiljke koje su služile za noćno kupanje.

Iskopan je Mauzolej, za koji se pretpostavlja da je grobnica cara Hostilijana, sina cara Trajana Decija, koje je boravio u Viminacijumu tokom 251. godine. Hostelijan je došao na presto posle tragične smrti njegovog oca Trajana i brata Herenija. Ni Hostelijan nije dugo poživeo, umro je verovatno od kuge. Moguće je da je spaljen u Mauzoleju. Pronađeno je više grobnica sa izuzetnim freskama. Dve freskama oslikane grobnice potiču iz doba paganstva, zaključuje se po dekoraciji florom i faunom živih boja. Treća grobnica ukrašena je likom devojke koja je pripadala višim društvenim slojevima, na šta upućuju pronađeni delovi zlatnom bojom obrubljene haljine. Do sada je istraženo više oko 14.000 grobnica, Fresko-slikarstvo je, uz nalaze grobnica pružalo značajne podatke o počecima hrišćanstva na ovim prostorima. Nalaz grobnica sa Nebeskim jahačem i Hristovim monogramom pružaju ideju kako se paganstvo preobražavalo u hrišćanstvo.

Otkrivena je Severna kapija utvđenja, a potojale su još tri, što ukazuje na moćni sistem. Pronađeno je i mnoštvo novčića. Najviše ipak, u grobnicama u koje su polagane sa tri krčaga (za ulje, vino, vodu) i novčićem u ustima - da Heronu plate prevoz na onaj svet.
U 19. veku još su se jasno nazirali obrisi naselja, široke ulice koje se seku pod pravim uglom, trgovi, pozorišta, kupatila, vodovod i gradski bedemi. Danas su ostali samo delovi. Mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posuđe iz Viminacijuma čuvaju se u Narodnim muzejima u Beogradu i Požarevcu.

U Viminacijumu je 2012. godine otkrivena figurina ženskog božanstva stara oko 4000 godina. U pitanju je bliznakinja Kličevakog idola otkrivenog 1881. godine. Godine 2013. je pronađen žrtvenik posvećen nimfama.

Podeli ovu vest

28/10/2013 0 comment

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Nikoziji na Kipru, igrani film "Led" Jelene Bajić - Jočić osvojio je prvu nagradu - "Zlatna Afrodita". Posle nagrade "Zlatni vitez" u Rusiji za najbolji debitantski film i uspešnog prikazivanja na prestižnom "Raindance" festivalu u Londonu, ostvarenje mlade rediteljke nastavlja uspešnu internacionalnu ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti