fbpx

CARIČIN GRAD, vizantijsko mesto podignuto iz ljubavi

CARIČIN GRAD, vizantijsko mesto podignuto iz ljubavi

Justiniana Prima, odnosno Caričin Grad, jedan je od najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkanskog poluostrva.

Nalazi se na 29 km zapadno od Leskovca, 7 km od Lebana, u blizini sela Prekopčelica, na ušću reke Caričine u Svinjaricu. Car Justinijan I, koji je potekao iz južne Srbije, odlučio je da u rodnom kraju podigne grad koji će veličati njegovo ime. Grad Justiniana Prima leži na blagim padinama koje se spuštaju od planine Radan ka Leskovačkoj kotlini, na mestu van glavnih putnih tokova.

Izgrađen je na platou koji se na ušću dveju rečica završava stenastom terasom. Osnovao ga je car Junistijan I u 6. veku, na mestu autohtone gradine Bederijane. Ovakve tvrdnje potkrepljuju ostaci monumentalne donjogradske bazilike sa autentičnim Justinijanovim monogramom i velika episkopska bazilika na akropoli. Grad je bio crkveno središte celog severnog Ilirika. U gradu je, pored profanih objekata, otkriveno i deset bazilika.

JUSTINIANA PRIMA 1

Grad je opasan zidinama, a jezgro je sačinjeno od tri celine: Akropolja, Gornjeg i Donjeg grada. Na Akropolju, koji je prvi sagrađen, podignuti su bazilika i episkopska palata. Iza crkve je veliki bazen uklesan u kamenu, do koga vodio akvadukt sa Petrove gore dugačak 16 km. Ispod ovog kompleksa je kružni forum na kome je bio postavljen monumetalni pozlaćeni kip Justinijana. Otkopani su ostaci crkve sa mozaikom u devet nijansi boja, a van bedema otkrivene su terme. Caričin Grad predstavlja vanredan spomenik antičkog urbanizma i arhitekture. Ruševine fortifikacija, ulica sa porticima, bazilika, javnih i privatnih građevina, bedema, sistema vodosnabdevanja sa akvaduktom i velikom cisternom , podni mozaici u luksuznim objektima odaju nekadašnji izgled grada i predstavljaju odraz dostignuća paleovizantijske civilizacije, nastale na grčko-rimskim tekovinama.

Posle čestih upada Avara i infiltracije Slovena, oko 615. godine, grad napušta domaće stanovništvo; život u gradu se gasi, verovatno zbog požara ili zbog presecanja vodovoda u vreme poslednjih opsada.

Podignut na blagim padinama koje se spuštaju od planine Radan ka leskovačkoj kotlini, Caričin Grad se prostire na platou od 42.000 kvadratnih metara.
Grad je bio važan crkveni, administrativni i vojni centar, sedište novoosnovane arhiepiskopije – Justiniana Prima.

Justiniana prima narod je prozvao Caričin grad, budući da se verovalo da je car Justinian grad podigao iz ljubavi prema svojoj supruzi, carici Teodori, jedno je od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta na ovim prostorima. On se nalazi van glavnih putnih tokova, a izvanredan položaj očuvao ga je od nemilosti vekova.

 

Podeli ovu vest

22/11/2021 0 comment

Projekcijom filma "Sjećaš li se Doli Bel", povodom 40 godina od premijere ovog ostvarenja,  u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu počela retrospektiva velikana svetskog filma Emira Kusturice. Ovo briljantno filmsko ostvarenje u kojem igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, LJiljana Blagojević, Mira Banjac i Pavle Vuisić, bio je odskočna ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti