fbpx

29. „Dani Rače ukraj Drine“ od 5. do 8. oktobra u Bajinoj Bašti

29. „Dani Rače ukraj Drine“ od 5. do 8. oktobra u Bajinoj Bašti

 U Bajinoj Bašti se od 5. do 8. oktobra održava tradicionalna manifestacija „Dani Rače ukraj Drine“. Ove Duhovne svečanosti se od 1995. godine, svakog oktobra, održavaju u gradu ćirilice.

Skoro tri decenije duga i veoma prestižna manifestacija se održava u organizaciji fondacije „Račanska baština”, sa zadatkom da izučava kulturno-istorijski značaj manastira Rača i prepisivačku delatnost njenih monaha. Duhovne svečanosti se organizuju u saradnji sa manastirom Rača i uz blagoslov Episkopa žičkog Gospodina Justina.

Ovogodišnji sadržajan program jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji obuhvata izložbe, predstave, promocije knjiga, koncerte, filmove i dodelu Račanskog pečata račanskom arhimandritu Ocu Savi Ristiću.

Zvaničan početak svečanosti je 5. oktobra od 19 sati u galeriji Ustanove „Kultura“ gde će potom biti otvorena izložba sa likovne kolonije „Pljeskovo – Zelenika 2023“. Na otvaranju će tradicionalno biti dostupan novi broj prestižnog Račanskog zbornika koji sadrži i radove sa velikog naučnog skupa koji je u organizaciji Matice srpske bio deo programa ovogodišnje Ćirilične baštine. Na ovaj način se i formalno povezuju dve velike srpske i najveće bajinobaštanske kulturne manifestacije, prolećna „Ćirilična Baština“ i jesenji „Dani Rače“.

Isti dan je od 20 časova u sali bioskopa duodrama „Patrijarh Pavle – Biti čovek među ljudima i neljudima“. Ova predstava rađena po tekstu Jovana Janjića u režiji Milana Rusa, u izvođenju Milana Malbaše i Aleksandra Dunića, ima za cilj da kroz umetnički izraz iskaže autentičnu reč blaženopočivšeg Patrijarha Pavla koji je veliki deo svog monaškog života proveo baš u manastiru Rača kod Bajine Bašte.

6. oktobra u programu manifestacije je predstavljanje zbornika Udruženja književnika Kiprijan Račanin “Kiprijanov kladenac IX“ pa projekcija filma „Sveti Jakov Tumanski“ koji osvetljava deo života ovog savremenog srpskog svetitelja - kako je doživeo preobražaj, o njegovom svojevoljnom dugom iskušeništvu, a onda i monaštvu, o stradanju i upokojenju, kao i o misiji pravoslavlja koju i danas kao Sveti čini.

U subotu je promocija knjige Dragiše Milosavljevića „Solotnik“ o srednjovekovnom zamku koji stražari na obroncima Tare u neposrednoj blizini Bajina Bašte. Od 20 časova u gradskom bioskopu je koncert orkestra Bojane i Nebojše Brdarić.

U nedelju posle Svete liturgije u manastiru Rača je centralni deo manifestacije i svečana dodela Račanskog pečata koji ove godine dobija jedan istinski Račanin i višedecenijski čuvar ove svetinje, nekadašnji iguman račanski, arhimandrit Sava Ristić. Miroslav Ristić, u monaštvu Sava, kao vredan i preduzimljiv omiljen je u narodu čitavog Račanskog kraja, a u ovaj manastir došao je još davne 1962. godine. Postao je iguman 1985. godine, a od 1997. godine je arhimandrit i starešina manastira Rače i tu dužnost je obavljao sve do 2016. godine. U manastiru Rača i na manastirskim imanjima na Kaluđerskim Barama preduzeo je gradnju i proširenje brojnih objekata, bio je domaćin Njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu i brojnim uglednim zvanicama prilikom osveštavanja konaka, riznice i biblioteke u Rači, kao i naučnicima, književnicima i umetnicima od samog početka održavanja manifestacije „Dani Rače ukraj Drine“.

U prvom planu promotivnih materijala kojim se najavljuje program manifestacije "29. Dani Rače ukraj Drine" je trenutno stanje rekonstrukcije zgrade za potrebe izgradnje Muzeja ćirilice kao centra buduće celine Dom ćirilice. Reč je o objektu nekadašnje škole u Rači, u neposrednoj blizini istoimene srednjovekovne svetinje, na kojoj uveliko traju građevinski radovi koje finansira Ministarstvo kulture kroz program "Gradovi u fokusu 2023".

Na ovaj način se još jednom ističe veza između izuzetne kulturne, duhovne i naučne delatnosti čuvenih kaluđera Račana, njihovog značaja za očuvanje srpskog jezika i pisma i izgradnje prvog Muzeja ćirilice na srpskom govornom području. Kao što nedavno za Račane reče Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije oni su imali ne samo osećaj za značaj razumljivog jezika u misiji Crkve nego i svest o potrebi prilagođavanja pisma novom jezičkom dinamizmu.

Dobro došli na 29. Dane Rače ukraj Drine, dobro došli u dom izuzetnih ličnosti sveštenog bratstva manastira pokrajdrinske Rače, dobro došli u prestonicu ćirilice. – poručuju organizatori ovih Duhovnih svečanosti.

Program 29. Duhovnih svečanosti - Dani Rače ukraj Drine

5 - 8. oktobar 2023.
5. oktobar (četvrtak)
19:00 - galerija Ustanove „Kultura“ - Otvaranje svečanosti
Otvaranje izložbe sa likovne kolonije „Pljeskovo – Zelenika 2023“
20:00 – sala bioskopa
Duodrama „Patrijarh Pavle – Biti čovek među ljudima i neljudima“
6. oktobar (petak) - galerija Ustanove „Kultura“
18:00 – Predstavljanje zbornika Udruženja književnika Kiprijan Račanin „Kiprijanov kladenac IX“
20:00 – Projekcija filma „Sveti Jakov Tumanski“
7. oktobar (subota) – galerija Ustanove „Kultura“
19:00 – Promocija knjige Dragiše Milosavljevića „Solotnik“
20:00 – sala bioskopa
Koncert orkestra Bojane i Nebojše Brdarić
8. oktobar (nedelja) – Manastir Rača
08:00 - Sveta liturgija
9:30 – Dodela Račanskog pečata za 2023. račanskom arhimandritu Ocu Savi (Ristiću)

dani Race ukraj Drine

Podeli ovu vest

17/10/2013 0 comment

U okviru Oktobarskih svečanosti, 20.oktobra u bioskopu ''Cineplexx''- Plaza- biće svečana pretpremijera prve epizode Dramske trilogije ''RAVNA GORA'', autora Radoša Bajića, u produkciji Radio Televizije Srbije i Contrast Studiosa. Imajući u vidu nemerljiv doprinos Šumadije i grada Kragujevca u realizaciji ovog zahtevnog projekta koji na potpuno ...

29/11/2023 0 comment

Na potezu Crkvine, u podnožju Pančićevog vrha (2.017 m) na Kopaoniku, nalaze se ostaci crkve Sv. Prokopija, koja, prema rezultatima dosadašnjih ...

14/11/2023 0 comment

Manastir Kumanica se nalazi između Prijepolja i Bijelog Polja, 13 kilometara od Brodareva, te se do njega stiže prelaskom granice između Srbije i ...

11/10/2023 0 comment

U umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ u Čačku otvorena je izložba - "Nadežda Petrović , modernost i nacija". Izložba pod nazivom „Nadežda ...

08/11/2023 0 comment

Prvi veliki prazniku novembru, posvećen Svetom Dimitriju, sinu velikog solunskog vojvode. Zbog zaštite i nesebične pomoći koju je pružao ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti