fbpx

900 godina od rođenja Stefana Nemanje,izložba u Narodnom muzeju

900 godina od rođenja Stefana Nemanje,izložba u Narodnom muzeju

Izložbom povodom 900 godina od rođenja Stefana Nemanje početkom oktobra biće otvoren obnovljeni izložbeni prostor na prvom spratu Narodnog muzeja, rekla je danas Tanjugu vršilac dužnosti direktora te ustanove Bojana Borić Brešković.

Ona je precizirala da je reč o proširenju izložbenog prostora na deo prvog sprata Narodnog muzeja zahvaljujući izvesnom broju donatora, kao i da je u prostoru skinut tepison, dodat deo parketa, a da će prostor biti i okrečen.

"Ono što je naša ambicija, to je da u sklopu obeležavanja 900 godina od rođenja Stefana Nemanje u obnovljenom prostoru priredimo izložbu koja će da govori o tom vremenu", rekla je Borić Brešković.

Ona je dodala da će tim povodom biti omogućeno publici da vide i prostor (sobu) u kojoj je smešteno Miroslavljevo jevanđelje koje ne može svakodnevno da bude dostupno publici.
Postoji poseban režim po protokolu koji potpisuje Narodna biblioteka, koja vodi brigu o staroj i retkoj knjizi, i po odobrenju ministra kulture, tako da ono može da se vidi u proseku samo desetak dana u godini, objasnila je direkorka.

Borić Brešković je rekla da će na izložbi biti odabrani eksponati koji govore o vremenu Stefana Nemanje, o samoj dinastiji Nemanjića, Teodorin prsten, jedan deo kopija fresaka, kao i autentični materijal.

Inače, i dalje se radi na sanacionom programu za Narodni muzej koji će se, kako je ranije najavljeno, obnovljati po fazama. Narodni muzej je zatvoren od 1. juna 2003. godine.

Podeli ovu vest

19/12/2015 0 comment

Sveti Nikola je bio sin jedinac veoma bogatih roditelja, koji su živeli u gradu Pataru. Posle smrti roditelja,našao se pred životnom dilemom.Imanje koje je nasledio bilo je veliko, što je zahtevalo mnogo rada. Shvatio je da će morati da se stara o kućama,livadama,maslinjacima,stoci,slugama,radnicima,platama,dažbinama,investicijama,moraće da se ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti