fbpx

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Najznačajnija kulturna manifestacija na teritoriji opštine Rekovac, 48. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“održava seove godine 05. i 06. avgusta u porti manastira Kalenić.Kulturni centar i Turistička organizacija opštine Rekovac, pod pokroviteljstvom Opštine Rekovac su i ovog puta pripremili bogat kulturno-umetnički program.

Predsaborski dani počinju 03. avgusta otvaranjem tradicionalne likovne kolonije u OŠ „Dušan Popović“ u Kaleničkom Prnjavoru i nastavljaju se održavanjem osmog po redu takmičenja pevača amatera ,, „Zlatni glas Sabora“, koje se održava u Domu kulture u Rekovcu 04. avgusta sa početkom od 20.00časova. Specijalni gost na takmičenju će biti Vera Matović, koja će tom prilikom održati mini koncert uz pratnju orkestra udruženja estradnih umetnika i izvođača Šumadije „Kragujevac koncert“.

Tradicionalno završna manifestacija saborskih svečanosti se nastavlja 05. i 06. avgusta u porti manastira Kalenić gde će u subotu 06. avgusta u 10.00 časova biti otvorena izložba starih i retkihknjiga u okviru koje je poseban akcenat stavljen na izlaganje najmanje knjige na svetu.

Svečano otvaranje 48. Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ počinje u 18.00časova u porti manastira Kalenić gde će pozdravni govor održati predsednik opštine Rekovac Dr Aleksandar Đorđević i predstavnik Vlade Republike Srbije, zatim sledi program pod nazivom „Ostaviše spomen rodu srpskom“u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U okviru programa učestvuju i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli, kao i folklorni ansambli „Grozd“iz Aleksandrovca i „Tradicija“ iz Trstenika.

U nedelju 06. avgusta program počinje u 08.00 časova svetom liturgijom u manastiru Kalenić, a nastavlja se u 10.00 časova otvaranjem izložbe dela sa likovne kolonije u Kaleničkom Prnjavoru. Zatim u 11.00 časova sledi manifestacija „Zlatne ruke Levča“, u okviru koje se organizujepriprema i degustacija starih jela iizložba domaće radinosti. zatim takmičenje zdravičarai „Ulica starih zanata“ u okviru koje se predstavljaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate.

U 12.30 kreće svečani defile kulturno-umetničkih društava od porte do letnje pozornice na kojoj od 13.00časova kreće takmičarski deo nastupom kulturno-umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja uz revijalni naspupkulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva.

Program se nastavlja dodelom povelje „Brativoje Marković“ i izborom za najduži brki najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženskenarodne nošnje.

Informacije: Turistička organizacija opštine Rekovac, tel: 035/8411-900, www.torekovac.com.

Podeli ovu vest

25/09/2013 0 comment

Marko Car je pisao, 1924. godine, da je Boka kraj gde je srpski narod možda najbolje čuvao svoja predanja i svoje običaje, i gde je "svaki treći čovjek od prirode pjesnik i govordžija."  O suštini srpskih narodnih običaja na upečatljiv način je pisao Stjepan Mitrov Ljubiša: "Kod Srba najlipši dio narodnijeh običaja stoje u tijesnoj svezi i ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti