fbpx

Zvonačka banja - lekovito blago na istoku Srbije

Zvonačka banja - lekovito blago na istoku Srbije

Zvonačka Banja, jedno od najviših prirodnih lečilišta u Srbiji – nalazi se na šumovitim obroncima Vlaške planine (1443 m), na 660 m nadmorske visine – ima dugu tradiciju.

Arheološki nalazi i stari zapisi svedoče o korišćenju lekovitih voda Zvonačke Banje još u doba starih Rimljana i u doba srednjovekovne Srbije.

Iako je Banji preteča rimska terma, kao lečilište obnovljeno je tek 1912. godine, a od 1996. svrstana je i u red specijalizovanih zavoda za prevenciju invalidnosti i rehabilitaiiju Republike Srbije.

Lekovita voda (28° C) radioaktivna je (6,55 MJ), bistra, bez mirisa i boje, pripada grupi oligomineralnih, slabo sulfidnih hipotermi.

Voda se u terapijske svrhe koristi kupanjem i pijenjem.
Lečenje se obavlja kupanjem pod različitim vrstama tuševa, u kadama i bazenima, podvodnom masažom, aplikaiijama parafina, ispiranjem očiju vodom, pijenjem vode, svim oblicima fizikalne terapije...a bolnički tretman obuhvata i dijetalnu ishranu i pešačenje stazama zdravlja. (Speiifični vazduh i veliki broj negativnih jona u vazduhu lečenje u Zvonačkoj Banji čine delotvornijim.)

zvonacka-banja hotel

O pacijentima brine ekipa medicinskih stručnjaka Zdravstvenog centra iz Pirota (fizijatri, neurolog, lekari drugih speiijalnosti i ostalo zdravstveno osoblje) u savremeno opremljenom terapijskom bloku banjskog hotela „Mir" – B kategorije sa 140 ležajeva. (Naravno, hotel je na raspolaganju i svima onima koji požele samo boravak i odmor u ovoj jedinstvenoj oazi netaknute prirode, mira i zdravlja.)

Međutim, nije samo lekovita voda i očuvana priroda ono što posetiocima pruža Zvonacka Banja.

Boravak u njoj obogaćuju izleti i obilasci nekih od šest srednjovekovnih manastira, u bližoj ili daljoj okolini. poseta živopisnoj klisuri reke Jerme i pećini Vatrena dupka (podzemni hodnici dugi više od 4km) ili odlazak na pecanje (dozvola je besplatna!).

zvonacka-banja-manastir

Spretniji i sa boljom fizičkom kondicijom mogu poći na planinarenje ili lov, po Vlaškoj (1443 m) i Staroj planini (2170 m) ili se popeti do masiva vidikovca Asanovo kale (1032 m) ili do Slonovog izvora, planinskog vrela, za čiju se vodu veruje da poboljšava vid.

Uz terapiju, ovde je moguća još jedna korisna razonoda – sakupljanje lekovitog bilja za čajeve, jer po ovdašnjim šumskim proplancima ima biljnih vrsta, retkih. ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

I to nije sve. Da bi razonodili goste. ali i pokazali bogatstvo kulturnog blaga i tradiciju svoga kraja, domaćini često priređuju nastupe lokalnih kulturno-umetničkih društava.

Začuju se tada zvuci starih instrumenata i izvorna pesma, zaigra kolo u slikoviti v narodnim nošnjama...

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti