fbpx

Vinski kompleks "Rajačke pivnice" - kulturno blago Srbije

Vinski kompleks "Rajačke pivnice" - kulturno blago Srbije

Rajac, srpsko selo, nalazi se na putu između Zaječara i Negotina. Od Zaječara je udaljeno 50, a od Negotina 25 kilometara.

Do Rajca i Rajačkih pivnica najjednostavnije i najpreporučljivije je doći preko Negotina, odakle imate još oko pola sata vožnje. U tom slučaju prolazite kroz sledeća sela: Kobišnica, Veljkovo i pored Rogljeva. Sledeće selo je Rajac i čuvene Rajačke pivnice. Uz put obratite pažnju na 6 prelaza preko pruge.

Drugi put iz Zaječara ka Rajcu vodi preko Velikog Izvora, Halova, Malog Jasenovca, Šipikova i Braćevca. Dužina ovog puta je 43 kilometra, živopisniji je, asfalt je dobar, ali sa nešto više krivina.

Ukoliko želite da dodjete do "Vile Milenović" na vašem GPS aparatu ukucajte :
N= 44° 05' 26,6"
E= 22° 33' 16,3"

Sve više ljudi iz naše zemlje i inostranstva u ovo selo dolazi zbog čuvenih Rajačkih pivnica (pimnica - lokalni izraz).

Crno i belo vino iz buradi ovih kamenih podruma imaju jedinstven ukus, miris i boju. Zbog izuzetnog kvaliteta - vinu se prepisuje čudotvorna moć i lekovito svojstvo (naravno, ukoliko se pije u manjim količinama).

vila milenovic 1

Na brdu iznad sela, gde su i pivnice, smešteno je jedinstveno staro groblje, čiji su spomenici izgradjeni od peščanog kamena. To je isti onaj kamen od koga su gradjene i Rajačke pivnice.

vila milenovic podrum

Domaćini Zoran i Emina Milenović raspolažu dvema etno kućama sa brojnim starinama iz cele Timočke Krajine. Pored kuća tu je i jedinstvena etno trpezarija sa kuhinjom i kaminom.

vila milenovic soba

Vila Milenović nudi:

Prenoćište sa domaćinskim doručkom  Gostima su na raspolaganju 4 sobe ( 1-na cetvorokrevetna, 1-na trokrevetna i 2-ve jenokrevetne sobe ) sa ukupno 9 lezajeva i jednim zajednickim kupatilom. sto za stoni tenis i koš-tablu obilazak sela, pivnica i starih spomenika ( MOZE I TRAKTOROM PRILAGODJENIM ZA TURISTE )
degustacija i kupovina crnog i belog vina, kao i domaće komove rakije,kupovina suvenira.

U pansionu Rajačke Pivnice mogu boraviti i kućni ljubimci. Besplatan bežični internet dostupan je u celom objektu.

Zajednički prostor za ručavanje u pansionu nudi tradicionalno okruženje za uživanje u domaćim lokalnim specijalitetima. Izleti po okolini i obilasci vinograda mogu se organizovati u okviru objekta.

Tokom boravka možete uživati u raznovrsnim aktivnostima, kao što su vožnja bicikla i ribolov. Bicikli se mogu iznajmiti u okviru objekta. Bor se nalazi na 37 km, a Zaječar na 30 km od pansiona Rajačke Pivnice.

U prolećnim i letnjim mesecima gostima je na raspolaganju dvorište sa klupom, stolovima i stolicama za uživanje, uz kafu sa ratlukom i prirodnom izvorskom vodom sa obližnjeg kladenca t.j. izvora prirodne vode.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti