fbpx

Briježđa na Zlataru otvara sezonu skijanja 28.decembra

Briježđa na Zlataru otvara sezonu skijanja 28.decembra

Skijaška sezona na Zlataru počinje 28. decembra, saopštili su iz "Direkcije za izgradnju" i Turističko-sportskog centra "Zlatar" u Novoj Varoši.

Zbog potreba za veštačkim osnežavanjem ski-staze "Briježda", "Direkcija za izgradnju" opštine Nova Varoš je u ovoj godini završila izgradnju kompletnog sistema, a za te namene iz lokalne kase predviđeno je 24 miliona dinara.

"Kako ne bismo zavisili od snežnih padavina i imali probleme zbog nedostatka snega, ove godine smo izgradili akumulacioni bazen za vodu, pumpni bazen sa opremom, nabavili tri topa i tri lansera za sneg. Na ovaj način možemo veštačkim snegom da prekrijemo celu stazu", rekao je direktor "Direkcije za izgradnju" opštine Nova Varoš, Miroljub Šaponjić.

On dodaje da je za funkcionisanje sistema neophodno 8.000 kubnih metara vode za jedno osnežavanje, pa je zbog toga urađen vodovodni sistem koji do akumulacije dovodi 10 litara vode u sekundi sa obližnje Zlatarske reke.

NOVA VAROS ZICARA

Tako će ova ski-staza, duga kilometar i po, sa planine Zlatar do centra Nove Varoši, žičarom i četvorosedom prevoziti skijaše na noćnom skijanju.

Za gradnju skijališta "Briježda" na padinama Zlatara do centra grada, uloženo je 2,3 miliona evra i ona je turistička uzdanica opštine Nova Varoš.

Žičara četvorosed, duga 850 metara, za sat vremena može da preveze 1.200 skijaša, a iz grada se do vrha skijališta stiže za pet minuta.

Cene ski-pasa su 500 dinara za decu i 750 za odrasle, dok poludnevne karte koštaju 300 i 500 dinara, koliko je i noćno skijanje.

Staza"Briježđa" se nalazi na 1200 metara nadmorske visine, a dužina ski stazje je 1200 metara.

Novoizgrađenja žičara četvorosed je kapaciteta 1200 osoba na sat.

Podeli ovu vest

27/05/2021 0 comment

U mestu Skrobnica kod Knjaževca, meštani su pre nekoliko godina otkrili stanište veoma retkog božura na obroncima Device.Za ovu biljku se mislilo da ...

13/10/2021 0 comment

Istorija svakog iole pristojnog mesta umnogome se ljuljuška na brojnim legendama. Tako je i sa ovim mestom ušuškanim na obroncima Goča i u dolinama ...

13/10/2021 0 comment

Na istočnoj obali Ludaškog jezera, nalazi se ovo imanje, koje je jedno od najatraktivnijih za turiste koji posećuju Suboticu i okolinu. Ovo je ...

17/10/2021 0 comment

Od 19. veka da danas je na području Kopaonika zabeleženo oko 180 vrsta ptica. Stvaran broj broj vrsta koje se mogu sresti na ovom prostoru je sigurno ...

30/09/2021 0 comment

Olimpijski centar Jahorina organizuje akciju pod nazivom „Budi dijete Jahorine“. Pravo učešća imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola sa područja ...

19/10/2021 0 comment

Gornjačka klisura je prirodna lepota koju je izrezbarila reka Mlava prodirući kroz Homoljske planine. Predstavlja i jedini prolaz kroz planinski ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti