fbpx

Planine Srbije,pravi izazov za pešačenje i planinarenje

Planine Srbije,pravi izazov za pešačenje i planinarenje

Da biste upoznali našu lepu Srbiju koju volimo, ljude i običaje najbolji način je pešačenje, ako vam vreme to dozvoljava. Stoletne šume, nepregledne ravnice, sela, varoši i gradovi, vrhovi planina u Srbiji pravi su izazov za dobre pešake.

Pored rekreacije i fizičkog zadovoljstva, uživanja u prirodnim lepotama i retkostima, bićete u prilici da vidite i brojne kulturno-istorijske spomenike. Srbija ima prelepe planine i poseta bilo kom delu naše zemlje je pravo uživanje, mi vam preporučujemo neke od destinacija,da obilazeći planinske masive upoznate čari naših planina.

Divčibare

Na jugozapadu Srbije, 38 km od Valjeva, nalaze se Divčibare. Sa 980 m nadmorske visine ova planinska zaravan bogata šumom i vodom čini centralni deo planine Maljen. Divčibare okružuju i planine Povlen i Suvobor, ispresecane rekama i potocima, kanjonima i liticama. Sudar primorske i karpatsko-planinske klime čine je fabrikom crvenih krvnih zrnaca.
Na stablima drveća nalaze se planinarske oznake. Pešačke staze su lake, kreću od centra Dibčibara i duge su do par kilometara. Koristite patike, bolje duboke. Središnji, niži deo planine je dosta vlažan. Planinarska staza do Suvobora 866 m, vrha Rajca 848 m i Planinarskog doma je teška i duga od oko 33 km.

DIVCIBAREfoto:mojodmor.rs

Fruška Gora

Najveća planina u Vojvodini, dobila je od nemačkog "frišak" (svež). Svežinu čine guste šume i Dunav pored koga se Fruška gora prostire. Desetak manastira, jedna banja i više naselja pružaju mogućnost za predah između dve šetnje. U podnožju ove planine, s druge strane Dunava, nalazi se Novi Sad.
Obeležene staze su lake za kretanje. Dužina, talasast teren i pojedini usponi traže nešto veći napor. Koristite patike, uvek bolje duboke. Pešačke staze su kružne i možete birati istočnu i zapadnu varijantu svake staze. Staze su prilagođene i za rekreativce i za sportiste, od par kilometara do 81 km, sa visinskim razlikama od 300 do 500 m.

fruska gora 1foto:arkfruskagora

 

Goč, Stolovi i Željin

Tri planine u centralnoj Srbiji – Goč, Stolovi i Željin, čine jedinstvenu turističku destinaciju. Ovaj masiv smešten na desnoj strani Ibarske klisure, južno od Kraljeva. pruža više mogućnosti za aktivan boravak u prirodi.
Staze su lake za kretanje i kreću od Planinarskog doma, duge su od 8 do 27 km, sa visinskim razlikama od 700 do 1785 m. Na stazi do Željina, zbog dužine od 27 km, potrebna je dobra fizička kondicija i planinarska obuća.

GOC

Golija

Gotovo netaknuta priroda Golije, rezervat biosfere nije bez razloga pod zaštitom UNESCO. Tri klimatske zone, dolinska sa brdskom, prelazna i planinska pružaju pravu blagodet za boravak i aktivan odmor toliko potreban gradskom čoveku. Ova vazdušna banja sa nepreglednim pašnjacima, livadama, retkim naseljima, gotovo bez industrije, ima najviši vrh Jankov kamen na 1833 m. Surove zime ili mirišljava leta i prirodna hrana nikoga nisu ostavili ravnodušnim, pa neće ni vas.
Staze su lake za hodanje. Visinske razlike traže malo bolju kondiciju. Koristite patike, bolje duboke. Dužina kružnih staza je 9 i 12 km i kreću odGolijske reke.

GOLIJA REZERVAT

Rudnik

Planina Rudnik dominira Šumadijom. Zbog svojih povoljnih klimatskih uslova – velika osunčanost, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha i nezagađena prirodna sredina – još 1922. proglašen je za vazdušnu banju. Ima čak osam vrhova iznad 1000 metara.
Staze su za lake pešačke ture, u patikama, dužine od 4 do 20 km. Staza do Ostrovice ima strm uspon ka stenovitom vrhu i potrebna je bolja obuća i planinarsko iskustvo.

RUDNIKfoto:dodaj.rs

TOS-srbijatravel

 

Podeli ovu vest

26/04/2023 0 comment

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s ...

03/07/2023 0 comment

Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika (24 km udaljena), u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke, na nadmorskoj visini od 550 m. ...

21/09/2023 0 comment

U selu Sirogojno 26 km od turističkog centra Zlatibor, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji "Staro selo". Na lokaciju od pet hektara, pored ...

22/09/2023 0 comment

Predov Krst je razmeđe grebenova koje se nalazi u najzabitijem delu Tare, okruženo sa svih strana krivinom Perućačkog jezera na Drini, potpuno mimo ...

16/09/2023 0 comment

 Letnja sezona u planinskim centrima Skijališta Srbije Kopaonik i Tornik se završava u nedelju 17.septembra nakon 90, odnosno 91 dan rada. ...

20/09/2023 0 comment

Spomen kompleks Milošu Obrenoviću u selu Gornja Dobrinja se nalazi u podnožju planine Maljen na 20 km severno od Požege. Sastoji se od crkve Svetih ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti