fbpx

Kjahta, gradić u Rusiji koji je osnovao srpski grof

Kjahta, gradić u Rusiji koji je osnovao srpski grof

Grof Sava Vladislavić jedna od najinteresantnijih ličnosti i naše i ruske istorije.Smatra se tvorcem ruske carske obaveštajne službe i „odgovornim“ za dobre odnose Rusije i Kine te definisanje njihove međusobne granice.Malo je poznato da zahvaljujući Savi Vladislaviću naš narod vežu duboke duhovne veze sa dalekom ruskom federacijom, Burlatijom i gradom Kjahtom, starog imena Troickosavsk.

Posle potpisivanja Kjahtinskog ugovora Sava Raguzinski je položio prvi kamen temeljac u izgradnji grada Kjahte kao trgovačke kolonije. Nešto ranije je Sava ovde položio kamen temeljac Trojickosavske tvrđave, koja je ime dobila u čast Svete Trojice i svetog Save Srpskog. Gradić Kjahta kao istureni trgovački položaj Rusije na granici sa Kinom imao je veliki značaj za obe zemlje, jer je bio deo svetske trgovačke mreže. Kjahta je 1854. imala 54 trgovačke firme, a među njima i predstavništva stranih kompanija.

Sve do sredine 19. veka Kjahta je bila glavni centar trgovine između Rusije i Kine, a pored toga je imala razvijene trgovačke odnose i sa Londonom i Amerikom. Kroz Kjahtu je prolazio „Veliki put čaja“, zahvaljujući kome je ona čitavo stoleće snabdevala čajem celu Rusiju i imala monopol na prodaju čaja u Evropi. Taj kineski čaj se u Rusiji zvao „kjahtinski“, a u inostranstvu „ruski“.

Rade}i neprestano na rešavanju srpskog pitanja, podigao je i crkvu Svetom Savi Srpskom u današnjoj Kjahti . Ova crkva bila je duhovni bedem na istočnoj granici Carstva. Krajem 18. veka, crkva je uništena u požaru, pa je na njenom mestu podignuta velelepna crkva Svete Trojice - Trojicki sobor, čiji je jedan od pet delova posve}en Svetom Savi Srpskom. Hram posve}en za~etniku srpske Crkve i duhovnosti podignut je usrcu Sibira, koji je i sam srce i tajna, zemlja stradanja i vaskrsenja. To duhovno orodjavanje  ruskih i srpskih svetaca oduvek je imalo zavetni karakter.

U Trojickom soboru se nalazila čudotvorna ikona “Bogorodica koja se moli za grešne”, pred kojom su mnogi isceljeni. U zvoniku se nalazilo Fukoovo klatno, dok se drugo nalazilo u crkvi Notrdam u Parizu. U periodu boljševičkog  ateizma, ova velelepna crkva, kakva nije postojala nigde u Sibiru, a po lepoti i značaju  svrstavana i me|u najlepše u svetu, bila je zatvorena, 60-ih godina 20. veka, a potom i oskrnavljena i obesvećena. Kupola Svetotrojickog sobora nedostaje danas na nebu Kjahte, duhovno bogatog grada. Namera je da se ova svetinja obnovi, pre svega uz pomoć velikih donatora.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti