fbpx

Razglednica: Banjalučki Kastel - duh minulog vremena

Razglednica: Banjalučki Kastel - duh minulog vremena

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu Banjaluci. Najstariji tragovi naselja na području Banjaluke su ostaci neolitskog gradinskog naselja koji su upravo pronađeni na prostoru gradske tvrđave Kastel. Kastel se nalazi u središnjem delu grada, koji dominira levom obalom Vrbasa.

Na ovome mestu su pronađeni pored ostataka neolitskog gradinskog naselja i nalazi iz antičkog, slovenskog i turskog perioda. U prošlosti, Kastel je bio jako vojničko utvrđenje i štitio je kotlinu Vrbasa od neprijateljskih naleta.

U bosanskoj srednjovekovnoj državi postojao je Vrbaški grad, koji se po jednoj pretpostavci nalazio na mestu današnjeg Kastela. Tvrđava ali i grad Banja Luka posebno dobijaju na značaju za vreme Austro-Ugarsko-Turskih ratova kao važan geostrateški centar. Tvrđava je sa svih strana opasana debelim kamenim zidovima, a u njenoj unutrašnjosti se pored letne pozornice, igrališta za decu nalazi i nacionalni restoran. Danas je tvrđava Kastel najvredniji spomenik Banjaluke i mesto na kome možete doživeti duh minulog vremena.

KASTEL JESEN

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti