fbpx

Uživaj u magičnoj avanturi Republike Srpske

Uživaj u magičnoj avanturi Republike Srpske

Prepustite se toku reka i brzaka, najvišim vrhovima i različitim stazama. Planinarenje, brdski biciklizam, vožnja quadova, kanua, te rafting i paraglajding, u najlepšim prirodnim lokacijama Republike Srpske ubrzaće rad vašeg srca, a vaše telo će se osetiti potpuno slobodno.

NP Sutjeska Zelengora 2 rszfoto: www.turizamrs.org

PLANINARENJE

Doživite najlepšu zelenu oazu i prepustite se mirisu šume planinareći u NP Kozara gde se nalazi veliki broj označenih planinarskih i biciklističkih staza. Za one koji su iskusniji i žele veći planinarski izazov preporučujemo planinarske staze Zelengore, Volujka i Maglića, planina koje se nalaze u okviru NP Sutjeska.

NP Sutjeska 30 TXT

NP Sutjeska: foto www.turizamrs.org

 

NP Sutjeska Zelengora txt

NP Sutjeska - Zelengora foto: www.turizamrs.org

Osetite istinsku prirodu i lepotu zelengorskih jezera, istražite staze do najvišeg vrha u BiH, planine Maglić i doživite magiju najstarije očuvane prašume Perućice. Odlučite se za neku od staza u okolini Banje Luke i otkrijte puteve istorije. Mlinovi i vodopadi Krupe na Vrbasu će vas ostaviti bez daha, kao i druga mala sela i mesta, te manastiri i utvrđenja na koja ćete naići planinareći ovim rutama.

NP Kozara rsz

NP Kozara-foto: www.turizamrs.org

Olimpijska planina Jahorina nije samo poznata po skijanju, već i po planinarskim i pešačkim stazama različitih dužina i težina. Plava staza ima kružni oblik i poznata je po brojnim izvorištima vode, dok je zelena staza dobila ime prema listopadnim i četinarskim šumama kroz koje prolazi.

Ljubiteljima planinarenja preporučujemo Šipovo i njegovu okolinu. Ovdje možete uživati u takozvanom „raju od hiljadu izvora“. Raznobojna i raznolika flora i fauna u kombinaciji sa čistom izvorskom vodom predstavlja jedinstveno iskustvo za svakog planinara.

BRDSKI BICIKLIZAM

U severnom delu Srpske, ističu se Banja Luka i Kozara kao savršene lokacije koje biciklistima nude veliki broj uzbudljivih staza. Vrbas Adventure resort u blizini Banje Luke vam pruža pravi biciklistički izazov sa tri različite rute ukupne dužine 102 km. Za ljubitelje brdskog biciklizma se preporučuju staze na Kozari koje su karakteristične po raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, zatim po bogatim šumskim kompleksima, obroncima, vidikovcima i potocima koji će vašu vožnju učiniti još atraktivnijom.

avantura biciklizam kozarafoto: www.turizamrs.org

Takođe, posebno iskustvo su i biciklističke staze na području Trebinja. Sunce, masivne stene i prekrasan pejzaž čine ovu pustolovinu sasvim neobičnom. Odlučite se na biciklističku stazu oko Trebinja kroz stare Austrougarske puteve i posjetite stare gradove Strač, Golo brdo i Petrinu. U poslednje vreme veoma popularna destinacija za brdski biciklizam je Pecka koja se nalazi u blizini Mrkonjić Grada. Ističe se po dobro ob;eženim stazama od preko 200 km, rutama od jednostavne do srednje težine i velikom broju atrakcija koje se nalaze u blizini.

PARAGLAJDING

Doživite avanturu na nebu iznad Srpske i otkrijte lepotu ove neistražene lokacije iz druge perspektive. Jugozapadni dio Banje Luke je savršen za vašu prvu paraglajding avanturu, ali i ako ste iskusni piloti, te se uvek vraćate na ovu lokaciju da uživate u nalepšim prizorima. U Banjoj Luci postoji nekoliko startnih lokacija. Preporučujemo vam lokalitet Manjaču i Krmine kako biste doživeli jedinstveno paraglajding iskustvo. Planina Ozren ima izuzetne uslove za paraglajding, posebno u proleće i leto, kada termalni tokovi dostižu visinu preko 2500 m što omogućava da sam let traje nekoliko sati i više od deset kilometara. Lokalitet Gljiva na području Trebinja je vrlo pogodan za paraglajding, dok reljef ovog područja i šarmantan duh grada čine ovaj let još vrednijim za sve ljubitelje avanture.

SLOBODNO PENJANJE

Srpska vam nudi avanturu u svim njenim oblicima, a slobodno penjanje je definitivno jedna od njih, zbog izuzetne prirode, zanimljivih stijena i prekrasnih krajolika. U Banjoj Luci postoji dosta lokacija za penjanje sa dobro opremljenim rutama svih stepena težine. Kanjon Tijesno je vjerovatno najinteresantnije mjesto za avanture ovog tipa, sa stazom dugačkom 7 km. Veličanstven pogled na dolinu Vrbasa sa litica kanjona čini ovo iskustvo potpuno nevjerovatnim. Takođe, vrlo popularan među penjačima je Kameni most koji se smatra neobičnim prirodnim fenomenom. Osim ovih lokacija, Kozara je još jedna lokacija savršeno oblikovana za avanture u polju slobodnog penjanja. "Zečiji kamen" nudi pravi nalet adrenalina za ljubitelje ove discipline. Sa vodopadom i izuzetnim pogledom, ova lokacija predstavlja jedinstvenu atrakciju. Tu je i tzv.via ferrata, staza dužine 26 m i nalazi se na stijeni Bijelog kamena. Ovo je prva takva staza u regiji, a posjetiocu pruža adrenalinsko uzbuđenje, avanturu, uživanje u ljepotama krajolika, a sve to na bezbjedan način. Pravu atrakciju predstavlja i via ferrata Sokolov put na Romaniji. Ovaj adrenalinski sadržaj će ljubiteljima avanture i ekstremnih sportova pružiti veliko uzbuđenje uz maksimalnu sigurnost.

ADRENALIN NA VODI

Za one koji žele da se okušaju s divljim tokovima rijeka i brzaka, Srpska ima mnogo toga da ponudi. Rafting je posebno popularan na rijekama Tari i Vrbasu koje vam pružaju priliku za aktivan odmor u jedinstvenom prirodnom okruženju. Rafting na Tari, gotovo da je postao zaštiti znak avanturističke ponude u našoj zemlji, koji privlači veliki broj domaćih i stranih gostiju.

Rafting kampovi u kojima možete osigurati svoj boravak, upoznaće vas sa adrenalinskim doživljajem cijele ove regije. Osim za rafting, rijeka Vrbas savršena je i za kajak i kanu. U blizini Banje Luke nalaze se zanimljive lokacije za kanjoning avanturu poput kanjona rijeka Cvrčke i Švrakave. Tu su i kanjon rijeke Hrčavke u NP Sutjeska, kao i kanjon rijeke Sušice koja pripada opštini Foča.

VOŽNJA QUADOVIMA

Ljubitelji ovih četverotočkaša, svoju oazu uživanja i adrenalinskog doživljaja takođe mogu da pronađu u Srpskoj. Prepustite se vožnji po predivnim krajolicima Jahorine, NP Sutjeska ili hercegovačkih Morina.

Morine Nevesinje 1rszfoto:  www.turizamrs.org Nevesinje-Morine

 

 

 

 

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti