fbpx

MANJAČA - prava oaza za odmor i rekreaciju

MANJAČA - prava oaza za odmor i rekreaciju

Manjača je planina u sjevernom dijelu Republike Srpske, koja ulazi u sastav Dinarskog planinskog sistema i nalazi se na oko 25 kilometara južno od Banjaluke.

Smještena je na području opština Mrkonjić Grad i Banjaluka, te spaja ova dva grada i opštinu Ribnik, koja se nalazi 15km od planine. Najviši vrh se zove Velika Manjača i smješten je na visini od 1.239 metara.

Planinu odlikuje kraški teren sa dolomitskim i krečnjačkim stijenama, u kojima se nalazi veliki broj pećina i jama. Ovde se nalazi jedna od najdubljih jama na području Republike Srpske, koja dostiže 302 metra dubine. Manjaču karakteriše i veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, a okružuju je dvije rijeke: Vrbas (na istoku) i Sana (na zapadu).

Na Manjači je rođen pisac i narodni tribun Petar Kočić, te se u njegovu čast svake godine u avgustu održava manifestacija „Kočićev zbor“ koja okuplja brojne kulturne stvaraoce.

U znak zahvalnosti Petru Kočiću u BanjALuci je početkom 1930. godine osnovano društvo “Zmijanje”, koje je Kočiću podiglo spomenik. Spomenik izradili su kipari Antun Augustinčić i Vanja Radauš te je otkriven 6. novembra 1932. godine. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Spomenik je podignut u Sarajevu i Beogradu.

Za ljubitelje sportsko-rekreativnih aktivnosti i netaknute prirode označene su pješačke i biciklističke staze.

Posjetioci željni avanturizma, netaknute prirode i kulturnog uzdizanja ne mogu ostati razočarani. Na planini Manjača se nalazi Turističko-rekreativni kompleks i Jezero “Manjača”.

Ovaj kompleks je u proteklim sezonama postao izuzetno popularno i posjećeno mjesto i prava oaza za odmor i rekreaciju.

TO Banjaluka 6 800x555

TO Banjaluka 3 800x555

 

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti