fbpx

Pećina Ceremošnja, prirodni dragulj na obroncima Homoljskih planina

Pećina Ceremošnja, prirodni dragulj na obroncima Homoljskih planina

Pećina Ceremošnja se nalazi na severoistočnim obroncima Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533 m, u podnožju njihovog najvišeg vrha, Velikog štubeja (940 m). U blizini je selo Ceremošnja, po kome je pećina i dobila ime. Za turističke posete je uređena 1980. godine. Ukupna dužina do sada istraženih pećinskih kanala je 775,5 m, dok je dužina turističke staze 431m. Pored pećine se nalazi restoran sa tradicionalnom kuhinjom Homolja.

Pećina ”Ceremošnja” je 2007. godine dobila status Zaštićenog prirodnog dobra (zaštićeno područje – spomenik prirode), a Turistička organizacija Kučevo je određena za njenog upravljača. Pećina Ceremošnja je udaljena od Kučeva 15 kilometara i do nje vodi asfaltni put.

Po bogatstvu nakita, pećina Ceremošnja je jedna od najlepših u Srbiji. Poznata je po velikim dvoranama koje krasi raznovrstan pećinski nakit – stalaktiti, stalagmiti, pećinski stubovi, draperije, okamenjeni vodopadi, galerije i td.

Okolina pećine je veoma lepa. Na rastojanju od samo nekoliko kilometara turisti mogu videti više zanimljivih lokaliteta, kao što su Bigar pećina, Golubanjska pećina, vodopad Siga, Veliki štubej – najviši vrh Homoljskih planina (940m), Životina vodenica, Dragoslavljev salaš, itd. U blizini je i pećina Ravništarka.

CEREMOSNAJA 1

U morfospeleološkom pogledu u pećini ”Ceremošnja” izdvajaju se 5 prirodnih celina.

Ulazni kanal. Dugačak je 87 m i obuhvata deo od ulaza u pećinu do dvorane ”Arena”. Ulazni kanal je siromašan nakitom.

Dvorana ’’Arena’’. To je najveća i najatraktivnija dvorana Ceremošnje. Dvorana je nepravilno kružnog obima i veoma podseća na amfiteatre starog Rima, tako da je ime ”Arena” za nju vrlo prikladno. Širina dvorane kreće se od 40-50 m, a visina od 20-24 m. Pećinski nakit u Areni je vrhunskog kvaliteta. Posebno se izdvajaju monumentalni oblici: ”Na večnoj straži”– dinamičan pećinski stub, koji je i amblem Ceremošnje; ’’Vodopad’’– masivni kalcitni kaskadni stub, visok preko 10m; ’’Lepa Vlajna’’– lepršavi snežno beli stub od kristalnog, iskričavo belog kalcita koji simbolizuje ženu ovog podneblja. U blizini je i stalagmit ”Mladoženja”, i čudno srasla dva pećinska stuba ”Drugovi”.
Ukupna dužina sistema Arene iznosi 105m.

CEREMOSNAJA 2foto: TO Kučevo

Pećina Ceremošnja se nalazi na obroncima planinskog bila zvanog Fik. Njegova najviša tačka je Veliki štubej, najviši vrh Homoljskih planina (940 m. n. v.). Na padinama Fika su i Bigar pećina, Golubanjska pećina i vodopad Siga.

Sa Velikog štubeja, a posebno sa nekoliko vidikovaca u blizini (Čuček i Stenjak) pruža se nezaboravan pogled na planinske vrhove istočne Srbije, ravno Pomoravlje, talasastu Šumadiju i vrhove Južnih karpata u susednoj Rumuniji.

Planinarska društva redovno koriste planinarsku stazu pećina Ravništarka – pećina Cereomošnja, koja vodi preko Velikog štubeja. Od kada je za turističke posete osposobljena pećina Ravništarka, ovo je jedna od najprivlačnijih pešačko-planinarskih staza u Srbiji. Staza je dugačka 14 km.

Podeli ovu vest

26/04/2023 0 comment

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s ...

03/05/2023 0 comment

Prve goste Mataruška Banja primila je još krajem 19.veka. Od tada do danas bila je domaćin i onima kojima je trebalo lečenje ali i onima kojima je ...

13/05/2023 0 comment

Selo Vlakča nalazi se podno planine Rudnik, na dvadeset petom kilometru od Kragujevca i na dvanaest kilometara od Topole. Geografski je centar ...

03/06/2023 0 comment

U Nacionalnom parku Kopaonik, koji je pravi dragulj Srbije, nalaze se retke, endemske vrste koje je otkrio slavni srpski naučnik i one su zakonom ...

22/05/2023 0 comment

Letnja sezona na Kopaoniku počinje u drugoj polovini juna. Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan ...

03/06/2023 0 comment

Doživite nezaboravno iskustvo letenja balonima na topao vazduh na Krčedinskoj adi. Sezona letenja balonima traje od juna do septembra kada su ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti