fbpx

Ruska zimska bajka:Nižnji Novgorod

Ruska zimska bajka:Nižnji Novgorod

Nižnji Novgorod, središte istoimene provincije i jedan od najstarijih ruskih gradova, koga je osnovao princ Jurije Vsevolodovič, 1221. godine. Ovaj milionski grad, čiju tvrđavu upravo posmatramo, na ušću reka Oke i Volge, četvrti je po veličini posle Moskve, Sankt Peterburga i Novosibirska.

nizni zima 1

Naročitu pažnju turisti posvećuju prepoznatljivim stepenicama izgrađenim vijugavo u vidu osmice 1943. godine u čast pobede Sovjetske vojske kod Staljingrada. Sa 560. stepenika, one su najveće stepenice u Rusiji. Ime su dobile po čuvenom probnom pilotu Valeriju Čkalovu. Ovdašnja tvrđava (Kremlj), sa visokim kulama, građena je od 13. do 15. veka. Visoki zidovi sa puščanim otvorima po obodu, opasuju tvrđavu u kojoj se nalaze zgrade Gradske Dume (skupštine), suda i druge. Svojom lepotom ističu se i pešačke staze koje, kroz zelenilo drvoreda i cvetne aleje, vode na obalu reke. Pogled sa ušća dvaju reka na tvrđavu i grad, neodoljivo nas podseća na naš Kalemegdan i prekrasni položaj Beograda.

Grad privlači pažnju brojnih turista što svedoče i prispeli brodovi u ovo pristanište. Zanimljivo je napomenuti da brod kao plovilo potiče iz preistorijskog vremena, kada je čovek uzjahao deblo drveta na vodi i zaplovio veslajući rukama. Prvi brodovi plovili su uglavnom niz tok reke. Docnije upotrebom većeg broja vesala bila je moguća i uzvodna plovidba. U Sovjetskom Savezu je 1959.godine sagrađen prvi mirnodopski brod na nuklearni pogon, poznatiji kao ledolomac «Lenjin», koji je sa jednim punjenjem atomskog reaktora mogao da plovi dve godine.

Okolina bogata šumom, duboki jarak s jedne, i porozne, trošne stene nadomak reke, s druge strane, učinile su ovaj tipično ruski grad važnim utvrđenjem za odbranu granice od Tatara i Mongola. Uprkos svemu, grad je 17 puta bio sravnjen sa zemljom, pa je pravo čudo da on još uvek postoji na geografskoj karti.

Tu na obali, je crkva u kojoj se nalazi Sabor Aleksandra Nevskog. Kažimo i to da u ruskom pravoslavlju Sabor označava mesto u kome stoluje episkop.

Tu pokraj samog pristaništa prolazi široka ulica, bogata zgradama građenim u stilu romantizma, klasicizma pa i baroka, i veoma je prometna.

Nižnji novgorodski region je kolevka značajnog dela tradicije ruskog naroda. Nažalost, za vreme vladavine Sovjeta, crkva je bila u teškom položaju. Mnoge od njih su bile do temelja uništene, pa se poslednjih 15-ak godina ulažu svekoliki napori u cilju njihove obnove.

Crkva је posvećena je Rođenju Presvete Bogorodice, koje se kalendarski slavi 21.septembra kao Mala Gospojina. Zaista dosta hramova diljem Rusije, podignuto je u slavu Blažene Deve Marije, jer se njen kult izuzetno poštuje. Crkva je građena u obliku upisanog krsta u osnovi, sa oltarom, apsidama, pripratama, pevnicama i stubovima. Spoljna fasada hrama, a naročito oko ulaznih vrata i prozora, građenih u obliku bifore, ukrašena je veoma uspelom dekorativnom obradom materijala, karakterističnom samo za ruska sakralna arhitektonska ostvarenja. Ovim, duhovno zasićenim centrom, dominira visoki stilizovani toranj, čija se zvona oglašavaju pred praznične, nedeljne, kao i svakodnevne jutarnje i večernje molitvene svete službe. Iznutra je karakterišu lepe freske i umetnički veoma vredne ikone, ne samo Bogorodice nego i Isusa Hrista, Arhangela Gavrila na carskim dverima, Svetog Nikole i druge. Sa strane oltara nalazi se časni krst, donet iz Svete zemlje u Jerusalimu, koji simbolizuje raspeće Isusa Hrista. Velika je šteta što nismo bili u mogućnosti da to detaljnije snimimo, jer je crkva bila zatvorena zbog činodejstvujućeg obreda krštenja.

Nizni crkva rodjenja Bogorodice

Hram je sagrađen 1715. godine sredstvima najbogatijeg trgovca Rusije, Georgija Stroganova. Kažimo i to da je za osvećenje crkve došao i Petar I, koji se uvredio kada je video na jednoj ikoni Hrista, nagoveštaj lika ktitora Stroganova i nakon toga car više nikad nije došao u Novgorod.

Crkva je zbog svoje neponovljive lepote uvrštena u UNESCO-vu svetsku kulturnu baštinu.

Od hrama pruža se ulica Rođenja Bogomajke, i označava početak poslovnog dela grada, u kome su sedišta mnogih banaka, brodskih kompanija, a tu su i renomirani restorani, taverne i prodavnice. Ovom ulicom prolaze tramvaji puni putnika naročito pri njihovom odlasku i povratku s posla. Njima su još na raspolaganju trolejbusi, autobusi i podzemna železnica. Većina građana poseduje automobil, ali ga je ovde teško voziti usled velike saobraćajne gužve.

Nižnji Novgorod je jedan od vodećih industrijskih gradova u kojem je zastupljena proizvodnja mašina, automobila, lokomotiva, rečnih brodova, aviona, dizel motora i radio i tv aparata. Istovremeno, na zavidnom razvojnom nivou, nalazi se i hemijska industrija sa svojom širokom lepezom proizvoda. U ovom kraju nalazi se velika rafinerija za preradu nafte. Poznati borbeni avion MIG ovde je napravljen, kao i ratne podmornice. Nedaleko od Nižnjeg je omanji grad Arzamas sa veoma razvijenim nuklearno-istraživačkim centrom u kome je idejno osmišljena a potom i napravljena prva atomska bomba u Rusiji. Tu su još i čuveni ruski GAZ, druga po veličini fabrika automobila, zatim fabrika automobila Gorky, preduzeće GAS, brodogradilište Krasnojo Sormovo i fabrika aviona SOKOL. Od posebnog značaja su sledeći objekti: železnički čvor, pristanište i podzemna železnica.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti