fbpx

VIA FERRATE SVE POPULARNIJE U TURISTIČKOJ PONUDI REPUBLIKE SRPSKE

VIA FERRATE SVE POPULARNIJE U TURISTIČKOJ PONUDI REPUBLIKE SRPSKE

Srpska vam nudi avanturu u svim njenim oblicima, a slobodno penjanje je definitivno jedna od njih, zbog izuzetne prirode, zanimljivih stijena i prekrasnih krajolika, koji će vam pružiti neponovljivo iskustvo. Izuzetno popularne destinacije za ljubitelje ovog adrenalinskog doživljaja su Nacionalni park Kozara i Crvene stijene, Romanija. Posebnu atrakciju na ovim stazama predstavlja via ferrata.

Via Ferrata je osigurana planinarska staza kojom se uz pomoć sajle i metalnih gazišta, prelaze nepristupačne dionice planinskih masiva. Ferata je pogodna kako za profesionalne alpiniste, tako i za ljude prosječne fizičke spremnosti koji se ne bave aktivno planinarenjem ili sportom, naravno uz obavezno korištenje propisane opreme.

FOTO MILJAN RASEVIC 2 Romanija Crvene stijene 800x635foto:Miljan Rašević

Via Ferrata – biser ljetnog turizma na Romaniji

Via ferata je “gvozdeni put” koji vodi do vrha Crvene stijene (1.423 m), u zapadnom delu planine Romanije, između Ravne Romanije i Pala. Za svojih godinu dana postojanja, adrenalinski turistički sadržaj Via Ferrata „Sokolov put“ na Crvenim stijenama, jednom od najviših vrhova Romanije, privukla je stotine planinara iz zemlje, regije i čitavog svijeta. Ovaj adrenalinski, turistički sadržaj svojom atraktivnošću i visokom dozom adrenalina privlači veliki broj planinara i turista, koji vole da penju teške, zahtjevne i fizički naporne lokalitete na planinama. Ferata “Sokolov put” na Romaniji je osigurani planinarski ili “čelični put”, odnosno staza po stijenama uz pomoć čeličnih sajli i pomagala za penjanje, za koju je obavezno korištenje ferata seta. Dužina ove ferate iznosi 350 metara sa dva viseća mosta, te kao takva predstavlja jedinstvenu u BiH i Republici Srpskoj. Ovaj sadržaj je potpuno besplatan, ali oni koji nemaju ferata set (šljem, pojas i apsorber), mogu isti iznajmiti u TO “Jahorina” ili u planinarskom domu “Crvene stijene”.

FOTO MILJAN RASEVIC 3 Romanija Crvene stijene 800x635foto:Miljan Rašević

FOTO MILJAN RASEVIC 4 Romanija Crvene stijene 800x635foto:Miljan Rašević

Nacionalni park Kozara idealna destinacija za ljubitelje slobodnog penjanja

Kozara je još jedna lokacija savršeno oblikovana za avanture u polju slobodnog penjanja. U bogatoj ponudi nacionalnog parka Kozara posebno se ističe pješačka staza Rajkovići-Planinarski dom Kotlovača-Bijeli kamen-Zečiji kamen, ukupne dužine 4,2 km. "Zečiji kamen" nudi pravi nalet adrenalina za ljubitelje ove discipline. Sa vodopadom i izuzetnim pogledom, ova lokacija predstavlja jedinstvenu atrakciju. Tu je via ferrata, staza dužine 26 m i nalazi se na stijeni Bijelog kamena. Ovo je prva takva staza u regiji, a posjetiocu pruža adrenalinsko uzbuđenje, avanturu, uživanje u ljepotama krajolika, a sve to na bezbjedan način.

Via Ferrata 4 Kozara TORS 800x635foto:TORS

 

 

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti