fbpx

Viteški festival na zidinama Kastela u Banja Luci oživjeće prošla vremena

Viteški festival na zidinama Kastela u Banja Luci oživjeće prošla vremena

I ove godine na zidinama Kastela oživjećemo prošla vremena vitezova, viteških dama, viteških oklopa i oružja koje zveči. Probudićemo potisnuti plemeniti duh viteštva koji je ostao zarobljen u lagumima tvrđave Kastel i novim generacijama dati priliku da iz prve ruke saznaju kako se nekad živjelo, ratovalo i voljelo.

KASTRUM 2022!

Peti međunarodni viteški festival - "Kastrum 2022", biće održan na tvrđavi Kastel u Banjaluci, od 3. do 5. juna!
Organizator viteškog festivala je Suvereni vojni viteški red "Čuvari koplja Svetog Georgija" iz Banjaluke. Grad Banjaluka kao partner Viteškog reda, podržava ovaj događaj koji Banjaluku pozicionira na mapi viteških turnira u regionu i svijetu.

Viteski festival Kastrumfoto:turizamrs.org

Program festivala:

Kao svojevrstan uvod u Festival, u Kamenoj kući na Kastelu, u četvrtak, 2. juna, u 19 časova, biće otvaranje izložbe pod imenom ĆIRILICA JE MOJE PISMO, a na izložbi će biti izloženo: faksimil Miroslavljevog jevanđelja, mača iz Vrbasa koji će nam predstaviti Muzej Republike Srpske i predavač Janko Vračar, kaligrafija prof. Ivana Stratimirovića, Dušana Mišića, Svetozara Pajića i odora Nemanjića, koji su korišteni prilikom snimanjaTV serije o dinastiji Nemanjića (Nemanjići - Rađanje kraljevine), a biće otvorena za posjetu sve do 8. juna.

Prvi dan festivala je petak, 3. jun, od 18 časova i počinje okupljanjem ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja, gdje će biti obilježeno vjenčanje kralja Stefana Dragutina i ugarske princeze Kataline Arpad.

Nastaviće se svečanim defileom učesnika od Hrama Hrista Spasitelja do tvrđave Kastela i koncertom etno-grupa "Trag" i "Iva".
U subotu, 4. juna, i nedjelju, 5. juna, aktivnosti će početi od 10 časova (bohurt borbe, konjanici, mačevanje, streličarstvo, radionice i škola mačevanja).

Kastrum20 22foto:turizamrs.org

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti