fbpx

Iskoristite blagodeti plodova jeseni za jačanje organizma

Iskoristite blagodeti plodova jeseni za jačanje organizma

 Jabuke, kruške,bundeve, kesten, šipak, dunje... sve vas ovo čeka na pijacama. Iskoristite blagodeti plodne jeseni i povrćem i voćem povećajte vitalnost organizma.Jasna Anđelković, nutricionista, savetuje kako da iz bundeva, jabuka, šipka, kestenja uzmete ono najbolje za svoje zdravlje.

Narandžasto meso bundeve sadrži niz dragocenih i lekovitih sastojaka. Osim manjih količina belančevina, ugljenih hidrata i masti, tu su vitamini A, C, B, folna kiselina, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe... Što se energetske vrednosti tiče, ona nije visoka – u 100 grama ploda ima samo 30 kalorija.
Bundeva je dobar izbor za gojazne osobe, dijabetičare, kao i za osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva.

U narodnoj medicini preporučuje se kao diuretik, to jest za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike. Odlična je i kod psorijaze.

Plodovi kestena odličan su izvor kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svež plod kestena ima 170 kalorija na 100 grama i tri puta manje kalorija od lešnika, badema ili oraha.
Ne sadrži holesterol, gluten i idealna je namirnica za obolele od celijaklije. Bogat je šećerima, mineralima fosforom i vitamina B kompleksa. Poznat je po slatkom ukusu i blagoj teksturi.
U narodnoj medicini kesten se preporučuje anemičnima i onim koji imaju lošu probavu. Kesten je dobar za lečenje respiratornih problema, poput kašlja.

Šipak je plod divlje ruže i sadrži 100 puta vitamina C od jabuke. Osim vitamina C sadrži i znatnu količinu vitamina B kompleksa i karotena, a od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma, kalcijuma i gvožđa, dok u semenkama ima vitamina E.
Od svežih plodova dobija se sok i vitaminski sirup. Sok od šipka je tri puta bogatiji antioksidantima od zelenog čaja. Od drobljenih plodova mogu se pripremati džemovi, marmelade, slatko, kao i razne vrste pirea.
U narodnoj medicini se koristi za suzbijanje gripa, otklanjanje zatvora, ubrzavanje cirkulacije i lečenje anemije.

Dunja je plod sličan jabuci ili kruški. Retko se jede u svežem stanju, a češće u prerađenom.
Plod dunje sadrži vitamin C u izobilju, a od minerala su zastupljeni kalijum, natrijum, gvožđe, cink, bakar U semenu dunje ima dosta sluzi, ali i otrovnih cijanovodoničnih jediKruška snižava pritisak.

To slatko voće brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. U sebi sadrži sorbitol, koristan za jačanje zuba. Kruške su odličan izvor dijetetskih vlakana koja lekovito deluju najpre na probavni sistem, a zatim i na kardiovaskularni tako što snižavaju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola u krvi.

Antioksidanti u kruškama čuvaju nas od delovanja slobodnih radikala i tako jačaju imunološki sistem. Kruška sadrži minerala bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.njenja, pa se zbog toga seme ne jede, već se koristi u farmaceutskoj industriji.
U narodnoj medicini sok od dunje koristi protiv dosadnih i upornih dijareja.

Sveži plodovi jabuka sadrže oko 83 odsto vode, a energetska vrednost im je 58 kalorija na 100 grama. Jabuka sadrži i organske kiseline, a od šećera glukozu, fruktozu i nešto saharoze, vitamine A, B i C. Smanjuje apsorpciju holesterola i masnoća u crevima i potrebu za grickanjem jer daje jak osećaj sitosti.
Jabuke imaju veoma veliku dijetetsku vrednost. Daju se kod anemije, avitaminoze i kod problema s varenjem.

To slatko voće brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. U sebi sadrži sorbitol, koristan za jačanje zuba. Kruške su odličan izvor dijetetskih vlakana koja lekovito deluju najpre na probavni sistem, a zatim i na kardiovaskularni tako što snižavaju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola u krvi. Antioksidanti u kruškama čuvaju nas od delovanja slobodnih radikala i tako jačaju imunološki sistem. Kruška sadrži minerala bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

Podeli ovu vest

18/09/2013 0 comment

Marinirana svinjska rebarca su veoma sočna i ukusna.Pripremaju se različito, a mi vam predlažemo  ovaj recept za  izvanredan ukus! Potrebno je: • 1 kg svinjskih rebara• 4 kašike biljnog ulja• 2 kašike svetlog sojinog umaka• 1 kašika senfa• 1 ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti