fbpx

"Krcko oraščić"-fenomenalna torta!

"Krcko oraščić"-fenomenalna torta!

Predstavljamo vam recept za tortu "Krcko Oraščić" primabalerin Olge Jesine.Zbog neverovatne lepote telesnih proporcija, figure "labuda", izgrađenog i usavršenog baletskog peterburškog stila, balerina Olga Jesina je već nekoliko godina prima balerina Marijinskog teatra,legendarnog baleta Čajkovskog "Krcko oraščić".

Za pripremu ove fenomenalne torte potrebno je:

Kora:

4 jaja/razdvojiti belanca od žumanaca
70 gr šećera
70 gr mlevenog lešnika
50 gr skroba

Fil:

250 ml. slatke pavlake za krem
2 kašike šećera u prahu
1 kašika orahovog likera ili francuskog konjaka
50 gr pralina / 50 gr. lešnika + 2 kašike sirupa
za sirup: 1.5 kašika šećera + 1.5 kašika vode
50 gr. lešnika za ukrašavanje torte

Kalup za tortu prečnika 26 cm

Dno kalupa pokriti pek papirom - ničim ne mazati.

Priprema:

Kora: Lešnik i skrob samleti da samleveni prah bude kao brašno i 2 puta prosejati. 35 grama šećera umutiti sa žumancima, a još 35 grama šećera umutiti sa belancima. Žumancima dodati 1/4 belanaca.

Mešati blago lopaticom odozdo ka vrhu i u krug. Sjednjenim žumancima i belancima dodati 1/3 lešnika sa skrobom + polovinu ostalih žumanaca, ponoviti proceduru, na kraju dodati «brašno» od lešnika i skroba.

Na kraju dobijamo ujednačenu masu. Staviti testo u kalup, okrenuti ga nekoliko puta u pravcu strelice na satu da se ne stvara kupola i peći u rerni na 170 stepeni 25-30 minuta.

Proveriti čačkalicom da li je pečena.

Gotov biskvit bez vađenja iz kalupa odmah prevrnuti i sačekati da se ohladi. Zatim obrezati po krugu i odvojiti kalup. Biskvit će malo ulegnuti zato što je napravljen bez brašna!

Dok se biskvit peče mogu se pripremiti praline:

Pripremiti sirup: staviti šećer u vodu i prokuvati 1 minut. U orahe dodati 1,5 kašiku sirupa i dobro promešati. Staviti na pekarski papir i peći u rerni na 175-180 stepeni dok ne požuti.

Ohladiti i samleti.

Krem: Dodati 3 kašike slatke pavlake u praline i dobro promešati. Dodati liker. Ostatak slatke pavlake umutiti sa šećerom, dodati praline i još jednom umututi mikserom. Da bi površina torte bila lepa i ravna bolje je prevrnuti gornju stranu biskvita na dole. Biskvit ne treba seći, zato što će i tako sve da upije.

Koru premazati sa filom i posuti je mlevenim orasima.

2-3 sata tortu hladiti u frižideru ili 30 min. u zamrzivaču!

Podeli ovu vest

22/01/2014 0 comment

Paprike su zaštitni znak juga Srbije,naročito doline Jablanice.To su izuzetno kvalitetne paprike, koje dobro sazrevaju na svetlosti,posle branja se posebnom tehnologijom suše da očuvaju sva hranljiva svojstva i prepoznatljiv ukus. Ove suve paprike sa venaca, ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti