fbpx

Mrvičasta pita od jabuka

Mrvičasta pita od jabuka

Jedna od najčešćih poslastica je pita sa jabukama. Evo još jednog starinskog recepta sa fantastičan dezert koji se tradicionalno sprema, testo je takvo da se topi u ustima.

Sastojci:
za mrvičasto testo
185g  šećera
340g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
narendana kora polovine limuna
225g hladnog putera (na kockice)
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile
80-100g pečenih lešnika

za nadev od jabuka
1kg-1.2kg jabuka
90g žutog šećera
sok od polovine limuna
2.5 kašičice gustina
1 kašičica cimeta

Priprema:
Pripremiti unapred
Pecite lešnike 10-ak minuta (170°C) ili dok fino ne porumene, počnu da mirišu i dobiju intenzivniji ukus. Pazite da ih ne prepečete jer će postati gorki. Povremeno promešate.
Za to vreme pripremite jabuke. Operite ih, oljuštite i narendajte na krupno. Narendane jabuke stavljajte u cjediljku ispod koje ćete postaviti činiju u kojoj će se skupljati sok. Povremeno pritisnite kašikom da višak brže otkapa.
Do tad bi trebalo da su lešnici gotovi. Izvucite ih i posle kratkog hlađenja i ljuštenja, stavite ih na dasku i usitnite velikim nožem.

Pita - formiranje i pečenje
Zagrejte rernu na 190°C. Lagano podmažite puterom manji pleh.
Još jednom lagano pritisnite jabuke da iscuri još malo soka , prespite ih u činiju i pospite šećerom, limunovim sokom, cimetom i gustinom. Izmešajte i ostavite sa strane.
Prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte šećer, narendanu limunovu koru i izmešajte.
Hladan puter naseckajte na kockice i ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Dodajte jaje, vanilu i lešnike. Viljuškom ili vrhovima prstiju spojite sastojke, utrljavajući puter u suvu smesu. 
Nešto više od polovine testa prespite u pleh. Preko toga poređajte jabuke. Preko stavite i preostali deo testa i ubacite u rernu.
Pecite kolač oko 45 minuta na 190°C bez ventilatora (po želji ga uključite poslednjih 5 minuta da kolač dobije finu boju) ili na 175°C uz ventilator.
Kad se gotov kolač prohladi, pospite šećerom u prahu, narežite na kocke i služite blago toplo ili na sobnoj temperaturi.

Podeli ovu vest

12/02/2014 0 comment

Ovo je pravi napitak zdravlja, koji obavezno treba da napravite,jer daje energiju organizmu. Za pripremu je potrebno: 1/2 crvenog grejpfruta1 limun3 mandarine1 supena kašika meda1 supena kašika narendanog đumbira1 supena kašika godži bobica1 kafena ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti