fbpx

Srbija pobedila Belgiju, Krstić lavljeg srca predvodio ORLOVE!

Srbija pobedila Belgiju, Krstić lavljeg srca predvodio ORLOVE!

Košarkaši Srbije pobedili su Belgiju sa 76:69 u prvom kolu druge faze Evropskog prvenstva i gotovo da su obezbedili plasman u četvrtfinale.

Belgijanci su počeli meč vrlo pokretljivom zonom – naši su pokušali da spuštaju loptu na post, ali bez uspeha. Posle dva minuta igre Belgija je vodila 4:0, pa je selektor Ivković zatražio tajm aut.

I u odbrani je dosta toga škripalo, Belgijanci su postigli šest laganih poena iz reketa, pa je bilo 8:0, Konačno, posle tri i po minuta i šest promašenih šuteva, Bjelica je pogodio trojku za prvi koš Srbije.

Bogdanović je potom poentirao posle lepog prodora, ali naši su se i dalje slabo kretali na zonu rivala. Belgija se opredelila da zatvori Krstića i da ostavlja prostor za šut za tri poena – Marković je pogodio trojku, a posle pogodaka Kalinića i Bjelice Srbija je smanjila na 15:12.

Belgijancima je malo popustila koncentracija, Marković je pogodio novu trojku, naši su uskoro kompletirali preokret (17:15), a posle prve deonice bilo je 19:18.

Ulazak rezervista sa klupe nije se osetio na početku druge deonice – uz lepo zakucavanje Nedovića i koš Micića Srbija je stvorila sedam poena viška (25:18).

Međutim, naši su ostavljali Belgijance same na šutu za tri poena, čime je selektor Ivković bio vrlo nezadovoljan. Oni su to koristili i približili su se na -1.

Igralo se koš za koš, Belgijanci su pogađali teške šuteve, ali na drugoj strani Krstić je došao do daha i ubacio je šest poena. Bogdanović je sjajno zakucao u kontri posle rolinga, a tačku na prvo poluvreme stavio je Kalinić skokom u napadu i košem za 40:36.

Slično kao na početku meča, Srbija je počela treći period ne baš najorganizovanije i upisala je nekoliko izgubljenih lopti. Ipak, igra u odbrani bila je bolja i naši su poveli sa +6.

Ipak, Belgija se brzo vratila i posle još jedne trojke Van Rosoma za -1 (46:45) Ivković je zatražio minut odmora. Nije mnogo pomoglo, Srbija dugo nije povezala akciju u napadu, a na drugoj strani razigrao se Began i Belgija je povela 51:48.

Bjelica je 'povukao' rampom i asistencijom za Micića, kojom je Srbija preuzela vođstvo (52:51). Belgija nije uspela da iskoristi brojne propuste naših u odbrani, pa je posle poena Bjelica Srbija posle tri četvrtine vodila 54:51.

Odlični Kalinić pokrenuo je 'orlove' na startu poslednjeg perioda – trojka i iznuđeni faul u napadu, zatim je napokon pogodio i Katić, a posle koša Krstića Srbija je povela sa 61:52.

Kao i u nekim prethodnim utakmicama, posle perioda dobre usledio je interval loše igre Srbija, pa je za svega dva minuta Belgija zaostatak spustila na -4.

Na nešto više od dva minuta do kraja rival je prišao na samo dva poena razlike (65:63), ali Marković se za slabu odbranu u prethodnom napadu iskupio novom trojkom, a onda je ubacio i dva penala za 70:63.

Klackalica se nastavila, Belgija je ubacila četiri poena u nizu, a Bogdanović je pogodio trojku na 50 sekundi do kraja za 73:67. Naši su se ponovo poigravali, izgubili su čistu loptu nakon koje je Van Rosom imao otvorenu trojku da smanji na -1, a onda je Bogdanović bio polovično precizan za vođstvo Srbije 74:69.

Time je meč prelomljen i naši su do kraja upisali pobedu - 76:69.

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti