fbpx

Đoković nezaustavljiv u odbrani Šangaja! Nole "disciplinovao" sudiju

Đoković nezaustavljiv u odbrani Šangaja! Nole "disciplinovao" sudiju

Novak Đoković će u nedelju braniti trofej osvojen prošle godine na Mastersu u Šangaju. Do plasmana u finale prestižnog turnira stigao je posle trijumfa nad Žo-Vilfredom Congom rezultatom 2:0, po setovima 6:2, 7:5, posle sat i 35 minuta igre. U finalu čeka boljeg iz duela između rafaela Nadala i Huana Martina del Potra.

Đoković je tokom polufinalnog meča više problema imao sa glavnim sudijom neko Congom. Francuzu je u prvom setu uzeo tri servis gema, pošto mu je dozvolio da uzme samo dva poena. U drugom je Conga znatno bolje servirao, ali je drugi teniser sveta ipak prvi napravio brejk. Međutim, brzo je usledio ribrejk u sedmom gemum kome je prethodila ozbiljna rasprava Novaka sa sudijom oko jednog poena. Ipak, Srbin se na vreme smirio i priveo meč kraju. Pozdravio se Novak posle trijumfa sa glavnim arbitrom, ali vrlo nevoljno, pa nema sumnje da je imao šta da mu kaže posle meča.

Novak je na početku meča lakše uzeo gem na servis protivnika nego svoj. Naime, greške koje je napravio donele su Congi 30:15, ali se brzo Srbin vratio i poveo 1:0. Potom mu je Conga sa dve duple servis greške i dva loša bekhend voleja poklonio brejk. Đoković je poveo sa 2:0 i najavio odličan start. Drugi teniser sveta je nastavio niz, pa bez izgubljenog poena dobio i svoj servis gem za 3:0. Mogao je već u narednom gemu da odluči set, pošto je imao dve brejk lopte. Ali, promašio je bekhend na brejk lopti, Francuz je nakon nekoliko preokreta uspeo da se spasi i prekine niz srpskog tenisera.

To mu je dalo samopouzdanje, počeo je da se "budi" i odlučnije je krenuo u narednom gemu na Novakov servis, koji je počeo neshvatljivo da greši. To je Francuz koristio, i uz agresivnu igru napravio dve brejk prilike, drugu je iskoristio i probližio se Đokoviću na 3:2.

Onda je sve prokockao u narednom gemu. Činilo se da će zadržati dobar ritam i ozbiljnije pripretiti Novaku, ali je drugi teniser lagano uzeo brejk bez izgubljenog poena za 4:2. Ono što smo videli od Francuza u petom gemu je bilo sve. Đoković je vratio dva brejka prednosti i dobio prvi set sa ubedljivih 6:2. Conga je vrlo loše servirao u prvom setu, imao manje od 50 odsto poena na prvi servis i napravio čak 14 grešaka, a Novak samo četiri.

U drugom delu Conga se nekako držao do šestog gema. Ponovo je bez borbe dozvolio Novaku da na njegov servis povede 40:15. Propustio je prvu brejk loptu, pošto je sudija uzviknuo aut, a Novak sklonio ruku pre toga, ali se iskupio već prilikom narednog poena i poveo 4:2. Već u narednom gemu je Conga uzvratio ribrejkom, a Đoković imao veoma žučnu raspravu sa glavnim sudijom.
Conga je imao dve brejk šanse, prvu nije iskoristio, a prilikom druge je, činilo se poslao loptu u aut. Loptica je odskočila malo ispred Novaka koji je stao, a linijski sudija je uzviknuo "aut". Međutim, nije došlo do egala 40:40, jer je glavni sudija dodelio Francuzu poen. Tada je usledila žučna rasprava Srbina sa sudijom. Pitao ga je zašto mu oduzima poen po drugi put u meču u sličnoj situaciji.

- Linijski sudija se oglasio nakon što je lopta prošla pokraj tebe - objašnjavao je sudija Đokoviću, koji mu je poručio:

- Dva puta si me zeznuo. Fokusiraj se - bio je besan srpski teniser.

Francuski igrač je napravio brejk, a potom stigao i do izjednačenja 5:5. Međutim, brzo se drugi teniser sveta smirio posle svađe sa sudijom. Posle prve propuštene šanse za brejk u 12. gemu, drugu je realizovao i posle sat i 35 minuta trijumfovao sa 2:0

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti