fbpx

Počinje Evrokup. Radnički ispisuje novu stranicu istorije košarke u Šumadiji

Počinje Evrokup. Radnički ispisuje novu stranicu istorije košarke u Šumadiji

Posle četiri godine ciljanja evro-pozornice kroz nadmetanje u ABA ligi, Košarkaški klub Radnički došao je do ostvarenja te ambicije u sezoni 2013/2014. Pred Kragujevčanima je prva utakmica Evrokupa, čime ispisuju novu stranicu istorije košarke u prestonici Šumadije.

Radnički se žrebom našao u grupi H Evrokupa gde će rivali biti: Spartak (Rusija), Bešiktaš (Turska), Panionios (Grčka), Neptunas (Litvanija) i Bizons (Finska). Tri učesnika svake od osam grupa nastaviće takmičenje u drugom krugu.

U prvom kolu Radnički gostuje u Atini, gde će se u sredu od 18 časova sastati sa Panioniosom. Član stručnog štaba Radničkog Branko Maksimović je, najavljujući meč, naglasio da će debitantsko učešće biti velika škola za ovaj mladi tim. Ujedno će igrači biti spremniji i za okršaje u ABA ligi. Predstavljajući prvog domaćina, podsetio je da je Panionios izborio Evrokup kao treći u prvenstvu Grčke, iza neprikosnovenih Panatinaikosa i Olimpijakosa.

Maksimović: Panionios je u prošloj sezoni imao skor 20:6, to je najbolji učinak od kada se igra grčka liga. Prošle godine su već igrali u Evrokupu, nedostajala im je jedna pobeda da uđu u drugi krug. Dosta su promenili ekipu, ali je u sastavu i dalje grčki igrač Batis kao stožer. Doveli su našeg Duvnjaka koji je imao sjajnu sezonu. Imaju trojicu Amerikanaca, od kojih se Mekolum pokazao kao izraziti strelac. Tu je i Francuz Mišel visok 213 centimetara koji kontroliše reket. Panionios je spoj mladosti i iskustva, igraju vrlo zanimljivo, čvrsto, sa dosta tranzita i pikenrol situacija, rečju - evropski. Odigrali su dosta pripremnih utakmica, prošli su dalje u grčkom kupu, a juče su pobedili u prvom kolu domaće lige, savladan je Panelefsinijakos. Prvi strelac ekipe bio je Mekolum sa 23 poena. Duvnjak je bio drugi sa 17 poena, a Batis je ima deset poena i pet asistencija.
Prvi asistent Miroslava Mute Nikolića predstavio je i ambicije Radničkog u debitantskoj sezoni.

Maksimović: Naš je cilj da nam Evrokup bude škola za dalje napredovanje. Međutim, ako nam se ukaže šansa, nećemo oklevati da prođemo dalje, u drugi krug. Matematika u košarci nekada postoji a nekada ne, ali jednostavno je - pobediti na svim utakmicama kući, uz jedan uspeh na strani, i makar treće mesto ne bi trebalo da izostane. Prolaz bi bio ogroman uspeh. Kasnije se pridružuju i timovi iz Evrolige i sve to ide na neki znatno viši nivo.

Jedna od uzdanica Šumadinaca i u četvrtom ovosezonskom duelu je svakako Marko Marinović, što kao organizator igre, što kao igrač bogatog internacionalnog iskustva. Sem što je u tri kola ABA lige proveo dve trećine vremena u igri i ubeležio 34 poena i 15 skokova, isprednjačio je kao asistent - imao je 24 uspešna dodavanja, po čemu je najuspešniji u regionu.

Marinović: Imam dosta teških utakmica, još od FMP do prošle sezone u Bugarskoj, ali jasno je da moramo da igramo timski i da izađemo na teren kao na otvaranju sezone u Zagrebu - bez respekta. To je jedini put, ako želimo da uradimo nešto. Biće teško, ali kao što smo počeli ABA ligu, ne možemo mnogo da izgubimo ni u Atini, a mogli bismo puno da dobijemo pobedom nad Panioniosom. Potrudićemo se da odigramo mnogo bolje nego u poslednjoj utakmici. To nam je ujedno i jača priprema za nastavak sezone.

Uz Marinovića, standardni član početne petorke Radničkog u prethodne tri utakmice bio je Sava Lešić (jedino još Jaru ima preko 80 minuta provedenih u igri). Drugi je strelac ekipe - 38 poena, drugi je i skakač - 19 skokova. Ovaj borbeni krilni igrač navodi kojim kvalitetom Šumadinci mogu da stvore šansu sebi za prve bodove na evro-sceni.

Lešić: Imaćemo šansu ukoliko ne respektujemo previše domaćina. Jaka su ekipa, sa puno stranaca. Igraju sa dosta tranzicije, ako ih tu zaustavimo, mislim da ćemo moći da se nosimo sa njima. Mi smo u jednoj od težih grupa, Rusi su favoriti, ali sve ekipe su jake. Uspećemo ukoliko se držimo plana koji imamo, kao što smo igrali u prva dva kola ABA lige.
Panionois je klub iz predgrađa Atine. Osnovan je 1890. godine. Osvajači su grčkog Kupa 1991, a četiri godine kasnije su pod vodstvom Dušana Ivkovića zauzeli treće mesto u grčkom prvenstvu i kvalifikovali se u Euroligu.

Sem Ivkovića, ekipu je svojevremeno vodio i Vlade Đurović, a od igrača iz Srbije igrali su: Paspalj, Janković, Pecarski. Poznatiju grčki igrači koji su nosili dres Panioniosa su Papalukas, Kristodulu, Perperoglu...

Utakmica Panionios-Radnički igraće se u Olimpijskoj dvorani Heliniko kapaciteta 15.000 mesta.

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti