fbpx

Radnički spremno dočekuje Fince - za istoriju kragujevačke košarke

Radnički spremno dočekuje Fince - za istoriju kragujevačke košarke

Pred Kragujevčanima, kako na parketu, tako i na tribini, je istorijski trenutak. Sreda 23. oktobar ući će u anale kragujevačke košarke kao dan kada je odigrana prva utakmica Evrokupa u prestonici Šumadije. Radnički će toga dana od 18 časova dočekati ekipu Bizons, predstavnika Finske. Eventualna pobeda uveličala bi značaj ovog datuma.

Ali, valja imati na umu da u halu Jezero dolazi aktuelni prvak Finske i finalista nacionalnog kupa. Najpre su postigli skor 35:9 u regularnom toku prvenstva, a do trofeja su došli posle pet finalnih utakmica, 3:2 u pobedama ostvarili su u borbi sa ekipom KPT-Basket Kotka.

U ekipi Bizonsa nastupa osam igrača iz Finske i čak pet iz SAD. Prvog rivala od pet, koliko ih Radnički imati u grupi H Evrokupa, predstavlja Stefan Jović, energični član šumadijskog sastava.

Jović: Okosnicu tima Biznonsa čine stranci, imaju pet Amerikanaca i jednog Estonca. Uz to, vodi ih američki trener koji ih je poprilično disciplinovao, i u napadu i u odbrani. Dobro brane pikenrol, a pošto mi to dosta koristimo, mislim da ako to budemo rešavali kako treba, imamo šanse da pobedimo. Prvenstveno su jaki na poziciji plejmejkera - tu imaju Amerikanca Kiza, ali iskusni su im i krilni igrači i centri, naročito Koti. Međutim, u rotaciji imaju sedam igrača, što bi trebalo da bude naša prednost.

U prvom kolu Evrokupa, Bizonsi su savladali na svom terenu litvanski Neptunas 63:62. Bili su bolji u drugoj četvrtini - 15:9, a ostale su osvojili gosti kojima to nije bilo dovoljno za brejk. To je za Fince istorijski uspeh jer je prvi trijumf u ovom evropskom takmičenju. Sada bi tako nešto da učine i Šumadinci, koji su na premijeri u Atini poraženi od Panioniosa 77:72.

Kao najkorisniji igrač utakmice, prvoj pobedi Finaca je najviše doprineo bek Bili Kiz - indeks 20, 14 poena, pet skokova i četiri asistencije. On je i najiskusniji član ekipe, ima 36 godina. Takođe 14 poena imao je i krilni igrač Frenk Robinson, a dvocifreni strelci bili su bek Miko Koivisto sa 11 i krilo Džastin Houkins sa 10 poena. Značajnu rolu odigrao je i krilni centar Tuka Koti, najiskusniji domaći igrač (1981) sa osam poena i devet skokova. U prvom kolu nije nastupio najviši i najmlađi igrač ekipe Ralf Sempson (dvadesetogodišnji Amerikanac, visok 210 centimetara, igrao je kao student u Minesoti). Iz malog mesta u Finskoj Loima (17 hiljada stanovnika), ekipu u Kragujevac dovodi trener Gregori Gibson.

Bek-šuter Radničkog, koji je u ABA ligi odigrao 87 minuta, ubeležio 10 poena i 11 asistencija u četiri kola, dok je u prvom kolu Evrokupa ostvario šest poena i pet asistencija, ističe "obrazac" za osvajanje prvih evro-bodova.

Jović: U sredu moramo da izađemo sa dosta energije, idemo na pobedu pred našom publikom. Imamo šta da tražimo u Evrokupu, pa očekujemo masovniju podršku navijača. Veliki je uspeh što smo učesnik ovog takmičenja, pa navijačima ne treba dodatni motiv da ispune halu. Verujem da će biti uz nas kao i svih ovih godina. Pozivam ih da ispune Jezero i da zajedno dođemo do istorijske pobede.

U domaćem prvenstvu Bizonsi su savladali sve rivale u prva četiri kola, tako da su trenutno vodeći tim Finske. Najkorisnija petorka u domaćoj ligi je: Koivisto-Robinson-Makalainen-Kiz-Koti.

Ulaznice za susret Radnički-Bizons biće u prodaji na blagajni hale Jezero u sredu od 12 do 18 časova. Cena je 300 dinara. Za sve utakmice Evrokupa važiće pretplatne karte koje je takođe moguće nabaviti u vreme prodaje redovnih ulaznica, po ceni od 3.000 za tribine. Ulazi hale Jezero biće otvoreni od 16 časova.

Podsećamo, pred Kragujevčanima su tri utakmice na domaćem terenu. Već u subotu je na programu peto kolo ABA lige, za 19 časova je zakazan duel sa Olimpijom. Narednog utorka igra se treće kolo Evrokupa, tada u Kragujevac stiže slavni ruski Spartak.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti