fbpx

Košarkaši Radničkog putuju u Litvaniju po prvi evro-brejk

Košarkaši Radničkog putuju u Litvaniju po prvi evro-brejk

Četvrto kolo Evrokupa košarkašima Radničkog donosi putovanje do Litvanije gde će ih u sredu od 18 časova ugostiti Neptunas.

To je ekipa koja se ovog evropskog takmičenja domogla kao četvrtoplasirana u domaćem prvenstvu. U jedinstvenoj VTB ligi bili su na devetom mestu. Debitovali su u Evrokupu 1998. godine (tadašnjem Kupu Koraća).

Neptunas je u prvom kolu Evrokupa poražen na gostovanju u Finskoj od Bizonsa 63:62. Potom su na svom terenu pretrpeli poraz od turskog Bešiktaša 70:72, da bi u prošloj rundi savladali Panionios u Atini 86:91.

Pred dugo putovanje do Klaidepe, grada na obali Baltičkog mora, trećeg po veličini u Litvaniji, sledećeg domaćina Kragujevčana predstavlja Branko Maksimović, član stručnog štaba Radničkog.

Maksimović: Neptunas je posle neprikosnovenih Lijetuvos Ritasa i Žalgirisa, klub sa najvećim rejtingom u Litvaniji, gde je košarka ubedljivo najveći sportski brend zemlje. Igraju uporedo VTB ligu, Litvansku ligu i Evrokup. Napravili su veoma važnu pobedu u Atini protiv Panioniosa, nalaze se u nizu od četiri pobede, kada se pogledaju ukupno sva takmičenja. Putovanje je nezgodno, vremenski dugačko, ali je rukovodstvo našeg kluba pronašlo najbolju moguću alternativu za odlazak. Pokušaćemo da ekipa bude na optimalnom nivou za utakmicu.

Neptunas u ligi Litvanije ima skor 3-2, a sve tri pobede ostvarili su na domaćem terenu. Trio najefikasnijih igrača u domaćoj ligi čine: Mazeika - 14,2 poena po utakmici, Vasilius - 13,2 i Butkevicius - 10. Najbolji skakač je Galdikas - 5,6 skokova.
Kao član VTB lige, odigrali su četiri meča, najpre su nanizali tri poraza, da bi u poslednjem kolu upisali prvu pobedu. Najbolji strelci u ovom takmičenju su: Runkauskas - prosečno 14,7 poena, Sarakauskas - 13,5, Mazeika - 12, Sinica - 11,5 i Vasilius sa 10 poena. Najviše skokova ima Smit - 7,3 po meču.

"Desna ruka" šefa stručnog štaba Šumadinaca predstavlja ključne adute kolege Maksvitisa:

Maksimović: Sastav Neptunasa čine litvanski igrači, uz dvojicu Amerikanca. Karakteristika ekipe je da su svi igrači polivalentni, sposobni da igraju na više pozicija, veoma su brzi u tranziciji, igraju sa puno šuteva za tri poena. U poslednjom utakmici u VTB ligi protiv Trijumfa imali su odličan šut za tri poena - 15-27. Svi igrači su sposobni da pogode "trojke". Trebaće nam dobra komunikacija na parketu i jaka koncentracija u odbrani. Probaćemo da se dobro pripremimo za utakmicu i da odigramo na visokom nivou. Dosta toga će zavisiti u kakvom stanju bude naša prva opcija na centarskoj poziciji Jarou, trenutno prvi skakač Evrokupa.

Pitali smo popularnog "Maksu" da uporedi aktuelnu sezonu i sve prethodne. Da li je jači napor u vođenju ekipe na dva koloseka ili zadovoljstvo što se ovoga puta ukrštaju koplja sa još pet evro-rivala i igra 10 utakmica više nego do sada?

Maksimović: Mi radimo po svom zacrtanom cilju, želimo da nam ekipa raste i stasava sa svakim treningom i svakom utakmicom. Probaćemo da Jezero bude neosvojivo u svim takmičenjima. Ako u tome uspemo, mada će biti dosta teško, potrebno nam je po neko iznenađenje na strani da bismo bili u vrhu ABA lige ili prošli u sledeću rundu u Evrokupa. Moramo da iskoristimo ovo takmičenje kao školu za sve izazove koji nas očekuju u sezoni. Ove godine, ne računajući utakmicu u Beogradu, na svim gostovanjima smo bili veoma blizu pobede - Cibonu smo pobedili, sa Panioniosom smo igrali utakmicu "na jedan posed", kao i u Laktašima, protiv Solnoka smo izgubili bitku u skoku. Greške koje se javljaju usled mladosti i neiskustva probaćemo da svedemo na minimum. Smatram da naša ekipa ima dovoljno sportskog bezobrazluka i hrabrosti da sa svim ekipama košarkaški "zarati" na gostujućim terenima - i izbori za evro-brejk. Potrebno je da košarkaški zaljubljenici u Kragujevcu daju veliku podršku ovogodišnjem timu jer će im oni to sigurno vratiti.
Posle tri vezane pobede u hali Jezero, Radnički je doživeo poraz u Mađarskoj. Ako se izuzme sjajna partija Vorena, u čemu leži uzrok trećeg poraza u ABA ligi - na kraju razgovora proanalizirao je Maksimović:

Maksimović: Analiza je vrlo jednostavna. Solnok je iskoristio umor od našeg igranja Evrokupa i ABA lige i nedovoljnog vremena za oporavak glavnih igrača. Oni su tražili utakmicu sa puno ritma gde su videli svoju šansu. Mi smo odlično otvorili meč i u početku imali veliku prednost, ali smo upravo u tom prvom poluvremenu praktično izgubili, što zbog umora, što zbog čvrste igre domaćina. Promašili smo 5-6 "zicera" i imali nekoliko izgubljenih lopti koje su oni direktno pretvarali u lagane poene u kontra napadu.

Dosta nam je falio učinak Jarou koji je krajem prve četvrtine dobio jak udarac u koleno. On je posle tražio da igra i da pomogne svojim saigračima, ali nije bio sposoban da pruži svoj maksimum. Solnok je to iskoristio i skokovima u napadu u drugom poluvremenu pravio nam dosta problema. Moram da istaknem da je teren u Solnoku veoma specifičan - mala akustična dvorana gde 1.500 gledalaca pravi neverovatnu buku. Za našu mladu ekipu ovo je bio dobar test kako će odreagovati na takvu atmosferu. Bukvalno nam je falilo četiri skoka Jarua u odbrani, njegova 3-4 lagana zicera, malo više "pameti" u sprečavanje laganih poena u kontra napadu "pametnim" faulovima, dok nismo u bonusu. Nadam se da ćemo iz ovoga izvući velike pouke jer nam je kao i u utakmici u Laktašima bilo potrebno samo par detalja da se vratimo sa bodovima. Treba imati strpljenja za našu ekipu jer mi i dalje delujemo po planu - na oba fronta: imamo neosvojiv domaći teren i veliku pobedu u Zagrebu.

Po povratku iz Litvanije neće biti predaha za igrače Radničkog. Već u nedelju od 19 časova ugostiće podgoričku Budućnost u sedmom kolu ABA lige.

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti